Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au votat în ultima şedinţă ordinară un proiect de hotărâre privind asocierea Municipiului Cluj-Napoca cu SC Baile Someseni Grup, în vederea dezvoltării Proiectului „Băile Someşeni”. Subiectul a iscat discuţii prelungite, de peste o oră, între membrii opoziţiei şi decanul Baroului Cluj, Stanca Gidro, unul dintre iniţiatorii acestui proiect. Proiectul a fost adoptat cu 20 voturi pentru, 5 împotrivă şi două abţineri.

Primarul Emil Boc a explicat consilierilor că proiectul de restaurare a Băilor Someşeni „este un efort făcut în decursul timpului. Este un efort incredibil ca în hăţişul juridic să îşi aloce timp să pună la masă proprietarii şi să îi convingă să pornească investiţia. Nu este clujean care să nu ştie de Băile Someşeni, iar după procese strămutate la Constanţa şi alte complicaţii, proiectul doamnei Stanca este un pas important.

 

Primăria dă 350.000 euro

Investiţia este una privată, Primăria vine doar pe domeniul public cu lucrările, pentru a moderniza drumul şi a prelungi reţelele de utilităţi. Vom investi undeva în jur de 350.000 de euro, dar oricum aveam obligaţia ca autoritate locală să asigurăm aceste facilităţi. Banii ni se vor întoarce sub formă de bilete şi abonamente, pe care vom decide mai târziu cum îi împărţim. Investitorii au dat semne de deschidere totală. Vor investi 20 de milioane de euro pentru a face un Aqua Park şi a moderniza Băile Someşeni, care vor fi acoperite şi pot fi folosite pe tot parcursul anului. După luni de discuţii, să sperăm că nu vor fi probleme, este vorba doar despre o solicitare de asociere”, a declarat edilul.

Probleme au existat încă, liderul consilierilor locali PSD, Claudia Anastase, ridicând problema caracterului discriminatoriu al acestui proiect pentru ceilalţi investitori clujeni. „Noi considerăm că investitorii trebuie susţinuţi în egală măsură. Infrastructura pe domeniul public e într-adevăr obligaţia noastră, dar orice proiect trebuie să respecte toţi paşii, iar în acest caz cursul documentaţiilor nu este respectat”, arată consilierul social-democrat.

Claudia Anastase consideră că nu este nevoie de un contract cât timp municipalitatea îşi face datoria. „De puţină vreme v-am arătat realizările unor investitori care nu au infrastructura să îşi transporte muncitorii în parcurile industriale. Favorizând un singur investitor, se elimină şansele de participare egală”, a spus consilierul.

 

Probleme cu proprietatea

Liderul grupului PSD a mai arătat că SC Baile Someseni Grup trebuia să aibă reglementat deja regimul juridic al proprietăţii în momentul în care a venit cu proiectul de asociere în faţa forului legislativ, însă deocamdată trebuie realizată apartarea terenului la capitalul societăţii.

Primarul Emil Boc a răspuns că finanţarea pentru proiectul de reabilitare a Băilor Someşeni poate obţine mai uşor finanţarea dacă arată că este susţinut de autorităţile locale, motiv pentru care este necesară încheierea asocierii, şi că oricum societatea face o favoare municipalităţii prin faptul că proiectul este unul exclusiv privat.

Decanul Baroului Cluj, Gidro Stanca, a luat cuvântul în faţa consilierilor pentru a-şi susţine proiectul. Aceasta a început prin a încerca să contracareze obiecţiile ridicate de Claudia Anastase, spunând că este surprinsă că „se pune un semn de egalitate între parcurile industriale şi Băile Someşeni. Eu nu am solicitat nici unui partid să mă sprijine, ci v-am cerut dumneavoastră, ca reprezentanţi aleşi ai oamenilor din acest oraş. M-am luptat în instanţă ani de zile şi m-am lovit de faptul că nu există nici un investitor dispus să dea aceşti bani, pentru că e o investiţie care se amortizează poate în 30 de ani”.

 

Băile sunt într-o stare jalnică

Singura soluţia a rămas un împrumut de la o bancă din străinătate, arată Gidro Stanca, dar această bancă, pentru a acorda împrumutul, cere o dovadă că există sprijinul comunităţii. Oferta băncii a fost deja comunicată societăţii, dar avocata a spus că nu o face publică, pentru că deja proiectul a întâmpinat destule probleme.

„Oamenii mă întreabă mereu ce se întâmplă cu Băile Someşeni. Este un loc special pentru clujeni, are 29 de izvoare, dintre care unul este unic în Europa: apele sunt folosite la tratamentul diabetului, pentru că scade glicemia. Mai este un altul cu efect diuretic, folosit în bolile de rinichi, poate chiar dizolva pietrele. Aceste băi au fost funcţionale şi au fost folosite pentru tratament. Însă au căzut în ruină, în acest moment nu mai este nici gard, iar restaurantul stă să se năruiască”, arată Gidro Stanca.

Aceasta a mai arătat că finanţare nu are sens să se treacă terenul pe societate, pentru că este prea costisitor, acest lucru urmând să fie făcut după primirea banilor. „Dacă ziceţi nu, putem închide de tot, pentru că investiţia se amortizează în prea mult timp. Vând terenul şi se vor construi blocuri”, a adăugat decanul Baroului Cluj.

 

„Fratele meu vrea să-l jecmănească pe domnul Nica”

Claudia Anastase a predat preşedintelui de şedinţă acte primite de un cetăţean care dovedesc că există în continuare probleme juridice legate de terenul cu pricina. În actele depuse apare un CF din luna mai, iar Rădulescu Tudor Gheorghe a prezentat consilierului local un CF mai recent, care e diferit, alături de o încheiere a executorului judecătoresc Câmpean Radu. „Consider că e oportun să vorbim despre regimul juridic al terenului”, a insistat Anastase.

„Cetăţeanul este fratele meu, are o altă opinie despre ce trebuie să facem cu Băile Someşeni. Eu am considerat că am moştenit şi numele şi onoarea, dar fratele meu vrea doar banii. Nu am putut face nicio înţelegere cu el, pentru că vrea doar să-l jecmănească pe domnul Nica. Totul e blocat pentru că fratele meu a făcut două revizuiri, o contestaţie în anulare, încă o revizuire, şi apoi executarea silită”, a precizat Gidro Stanca.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.