Investiție de 80 milioane lei, lăsată în paragină. De ce un aeroport din România stă închis de doi ani

155

O hotărâre de Guvern ar fi de vină pentru faptul că un aeroport din România stă închis de doi ani, deși au fost investiți 80 milioane lei. Autoritățile județene au anunțat de mai multe ori reluarea traficului aerian, dar fără succes.

Pe Aeroportul din Baia Mare nu aterizează și nu decolează nicio aeronavă deși au fost făcute investiții serioase, informează digi24.ro. Pe 22 decembrie 2015 activitatea la aerogară a fost suspendată temporar, iar o săptămână mai târziu au început lucrările de extindere și modernizare. Un proiect în valoare totală de 76 de milioane de lei, care, inițial, trebuia terminat în 5 luni.

„Lucrările constau în principal în prelungirea pistei cu 360 de metri, lățirea ei de la 30 de metri la 45 de metri și creșterea durității aportanței”, explică Dorin Buda, directorul Aeroportului Baia Mare.

Pentru toate acestea, un râu a fost deviat pe o lungime de un kilometru și jumătate și au fost construite un pod și un nou drum comunal. În plus, trei hectare din pădurea situată în vecinătatea pistei au fost tăiate.

„Din păcate, pe lângă perioada de iarnă când lucrările au fost suspendate, ne-am lovit crunt și de birocrația românească. Proiectul tehnic a fost avizat după 4 luni de zile, ordinul de ministru pentru scoaterea din fondul forestier a unei suprafețe de 3 hectare de pădure a durat 10 luni”, a detaliat directorul Aeroportului Baia Mare.

Deși lucrările au fost finalizate între timp, problemele nu au dispărut. Pentru securizarea perimetrului aeroportului printr-un gard de protecție mai e nevoie de trecerea din domeniul statului în cel al județului a unui teren de 13 mii de metri pătrați. Măsura poate fi dispusă printr-o hotărâre de Guvern.

„Nici măcar acum nu am obținut acea hotărâre de Guvern dupa 2 ani de zile, deși solicitarea am făcut-o încă din noiembrie 2015”, susţine Dorin Buda.

 

LĂSAȚI UN MESAJ