Primăria Cluj-Napoca are în plan construirea a trei busturi cu ocazia centenarului Marii Uniri de anul acesta, dar în schimb a lăsat în paragină restul statuilor din oraş. În 2017, s-au făcut două aşa-zise lucrări la statui: s-a curăţat un graffitti de pe Crucea de pe Cetăţuie (de cinci zile a fost nevoie ca muncitorii firmei contractate să dea jos nişte desene) şi au fost reparate statuile fântânii arteziene din Parcul Central. Pentru perioada următoare ambiţiile sunt mari în comparaţie cu lucrările mimate anul trecut: nouă statui şi busturi vor fi restaurate. „Perioada următoare” este totuşi un termen general, aşa că ne putem aştepta să mai treacă câţiva ani până la începerea lucrărilor promise.

De ani buni, statuile din Cluj-Napoca se află într-o stare jalnică, se degradează pe zi ce trece, dar administraţia publică locală nu mişcă un deget. De exemplu, din statuia ecvestră din Piaţa Mihai Viteazu se desprind bucăţi de pe soclu, Obeliscul din Piaţa Muzeului, statuia Sfintei Fecioare Maria, grupul statuar Horea, Cloşca şi Crişan sunt aproape nişte ruine şi lista ar putea continua.

Bilanţul lucrărilor de reparaţii realizate anul trecut este impresionant – s-a curăţat graffitti-ul de pe Crucea de pe Cetăţuie (în februarie anul trecut au fost făcute câteva graffitti-uri cu figuri de politicieni) şi au fost reparate statuile fântânii arteziene din Parcul Central. Atât! Asta este tot ce s-a făcut în 2017 în materie de reparaţii şi restaurare statui.

În cazul Crucii de pe Cetăţuie, a fost nevoie de cinci zile ca angajaţii firmei SC Levente Companie SRL să cureţe desenele, iar costul intervenţiei a fost de aproape 5.000 lei, cu TVA. Repararea statuilor aferente complexului sculptural al fântânii arteziene a costat 8.545 lei, cu TVA, lucrările au fost realizate de PFA Rusu Ioan 5 şi a fost nevoie de o lună pentru finalizarea acestora.

Lista statuilor degradate fizic şi chimic

Potrivit datelor centralizate de Primăria Cluj-Napoca, 12 statui şi busturi necesită lucrări de reparaţii şi întreţinere. În total, în oraş există 76 de statui, monumente şi busturi, din care 47 sunt busturi. „Gradul de degradare: cinci statui prezintă o stare înaintată de degradare, conform consultării specialiştilor atestaţi în domeniul restaurării monumentelor istorice, şapte statui / busturi sunt degradate fizic şi chimic, necesitând lucrări de reparaţii. Restul de statui şi busturi amplasate pe domeniul public necesită lucrări de întreţinere curentă, curăţare, spălare şi conservare”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei, la solicitarea Gazeta de Cluj.

Cele 12 statui care au nevoie de lucrări de reparaţii sunt următoarele: Monumentul Memorandiştilor de pe Eroilor (necesită lucrări de reparaţii la trepte şi întreţinere curentă), statuia lui Baba Novac (necesită lucrări de reparaţii curente, restaurare şi completarea literelor lipsă), Obeliscul Carolina, statuia ecvestră Mihai Viteazu, monumentul Eroilor Martiri din Cimitirul Eroilor, statuia Sfânta Fecioară Maria (lucrări de consolidare, restaurare şi conservare), grup statuar Horea, Cloşca şi Crişan (lucrări de restaurare şi reparaţii soclu), busturile Emil Racoviţă, Ioan Bob, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, George Coşbuc (lucrări de întreţinere curentă şi reparaţii).

Nouă statui ar urma să fie reparate

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, „în perioada următoare, se doreşte să fie reparate nouă statui: statuia lui Mihai Viteazu, statuia lui Baba Novac, statuia Obelisc Carolina, grupul statuar Horea, Cloşca şi Crişan, monumentul Mişcarea Memorandistă, busturile Octavian Goga, Emil Racoviţă, Ioan Bob, George Coşbuc. În acelaşi timp se vor demara procedurile de achiziţie pentru proiectare şi execuţie lucrări de reparaţii a monumentelor: monumentul Eroilor Martiri, Sfânta Maria Protectoarea, bust Ion Luca Caragiale. Execuţia lucrărilor de restaurare se va face în funcţie de rezultatul procedurilor de achiziţie, obţinerea avizelor şi durata de proiectare. De asemenea, se propune achiziţia unor servicii de întreţinere (curăţare şi conservare) a următoarelor monumente: bust Antonin Ciolan din Parcul Simion Bărnuţiu, bust Nicolae Bretan, bust Ion Agârbiceanu, statuie Matei Corvin, monument Lupa Capitolina, statuia ecvestră Sfântu Gheorghe omorând balaurul”.

Dacă se păstrează obiceiul de peste an, sunt şanse mari ca nici în 2018 să nu fie reparate cele nouă statui de pe lista Primăriei. Nu ar fi prima dată când conducerea Primăriei promite ceva şi nu mai face sau face cu mare întârziere.

statuie hcc

Lucrări de urgenţă la grupul statuar Horea, Cloşca şi Crişan

După ce ani la rând, grupul statuar Horea, Cloşca şi Crişan a fost lăsat în paragină, în decembrie 2017, Primăria a lansat un anunţ de achiziţii publice pentru contractarea de lucrări de intervenţie în primă urgenţă.

”Starea de degradare şi aspectul general inestetic al monumentului este inacceptabil şi neadecvat ţinând cont de poziţia amplasamentului într-o zonă cu potenţial turistic. Având în vedere starea înaintată de degradare a soclului grupului statuar şi erodarea aderenţei plăcilor de pe stratul suport, pe baza constatărilor efectuate de către personalul tehnic, se impune efectuarea unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la soclul monumentului. În scopul realizării acestor lucrări, se reţin următoarele: lucrările nu vor afecta structura de rezistenţă a construcţiei, nu se va interveni asupra caracteristicilor şi detaliilor acesteia din punct de vedere al cerinţelor de calitate şi nici asupra aspectului arhitectural şi artistic al monumentului”, se arată în caietul de sarcini.

Grupul statuar Horea, Cloşca şi Crişan a fost dezvelit în 1974 şi a fost realizat de sculptorul Ion Vlasiu.

statuie mihai viteazu

Centenarul Marii Uniri, cu noroc pentru Mihai Viteazu

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu din piaţa cu acelaşi nume va fi reparată anul acesta pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire.

“Statuia lui Mihai Viteazu este în procedură de licitaţie. Am obţinut avizul de la Comisia de Monumente, astfel încât statuia să fie reabilitată şi anul 2018 să ne găsească cu statuia reabilitată. Anul acesta va fi gata, eventual, licitaţia, şi lucrările să se desfăşoare în 2018. Nu e o procedură foarte simplă. Aici foarte puţini sunt cei care au dreptul să efectueze asemenea lucrări după un studiu prealabil care să arate cum va arăta statuia, cu aprobările Comisiei de Monumente şi a foarte multor structuri de specialitate”, a declarat primarul Emil Boc, la un post de radio local, la finalul anului trecut.

Iniţial, statuia lui Mihai Viteazu a fost inclusă în proiectul de modernizare a întregii pieţe cu acelaşi nume, dar din cauză că procedurile pentru acest proiect întârzie pe fondul unui proces în instanţă, acum administraţia publică locală a decis să reabiliteze doar statuia.


Statuile care vor fi construite anul acesta

Un cardinal, un episcop şi un mitropolit vor avea statui de Centenar, la Cluj, unde este dorit şi un Monument al Marii Uniri – cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, episcopul ortodox Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania.

”Pentru finanţarea acestor statui şi monumente s-au cerut fonduri de la Departamentul Centenar, dar se vor asigura şi sume din bugetele unor culte precum şi din bugetul local al municipiului. Pentru Monumentul Marii Uniri, care va fi finanţat de Primărie, se va realiza un studiu de fezabilitate şi un concurs de proiecte, iar fondurile vor fi asigurate din bugetul pe anul viitor, dar încă nu se ştie din ce capitol de cheltuieli. Încă nu avem o estimare a costurilor acestui monument. Statuile lui Iuliu Hossu, Nicolae Ivan şi Bartolomeu Anania vor fi finanţate de Bisericile Greco-Catolică, respectiv Ortodoxă”, au declarat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Finanţarea ridicării statuilor va fi asigurată din fonduri municipale, judeţene şi din donaţii ale credincioşilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.