Tinerii naţional liberali de la Cluj-Napoca sar în ajutorul celor ce fac fapte admirabile pentru nevoiaşii oraşului. Ioan Bîldea, consilier local şi preşedinte al organizaţiei municipale TNL, a vorbit într-un interviu despre ultima faptă bună făcută de aceştia. În mai puţin de două săptămâni au făcut donaţii financiare pentru Misionarii lui Padre Pio, astfel ajutându-i pe aceştia să îşi înfiinţeze un ONG. 

 

Rep.: Spuneţi-mi cum ai auzit de Misionarii lui Padre Pio?

 

Ioan Bîldea: Am auzit de pe facebook, oamenii s-au promovat prin acţiunile care s-au desfăşurat la începutul lunii martie pe facebook şi am fost impresionat. Noi desfăşurăm deja o campanie de descurajare a cerşetoriei la nivel municipal şi spuneam că nu este OK să încurajezi cerşetoria, dar dacă vrei să ajuţi pe cineva, ajută pe cineva pe care cunoşti sau a cărei situaţie o cunoşti, nu la întâmplare. Ei, tinerii aceştia tocmai asta făceau: ajutau oameni lipsiţi de şansă, oameni lipsiţi de adăpost şi am încercat să încurajăm pe cei care doresc să sprijine pe cei lipsiţi de şansă prin intermediul acestui grup de ‘iniţiative’, TNL Cluj-Napoca .

După vreo două săptămâni am avut colegi care au dorit să se implice, astfel am aflat că nu se pot implica financiar pentru că nu exista o organizaţie prin intermediul căreia să se desfăşoare activitatea. Şi am întrebat, am luat legătura cu cel care a iniţiat aceasta activitate umanitara şi a spus că nu s-au gândit încă la toate, că le-ar trebui  bani pentru înfiinţare de ONG şi că nu credeau că pe acţiunea lor s-ar putea aplica.

 

R:Cu cine aţi luat legătura?

 

I.B: Cu domnul Pârvu, e om tânăr ce a pus bazele acestei acţiuni şi în momentul când am aflat lucru acesta am fost surprins. Nu m-am gândit că sunt oameni care să susţină inclusiv financiar. Până acum ei s-au concentrat foarte mult pe strângerea donaţiilor şi pe colectarea produselor, însă pe partea financiară nu s-au axat. În momentul în care am văzut că sunt oameni care i-ar sprijini şi financiar, am spus stai un pic că avem un impediment datorită lipsei acestui ONG. Atunci ne-am gândit să încercăm prin TNL să îi ajutăm. Înainte de Paşte am avut o discuţie cum ar trebui să arate statutul între TNL şi Padre Pio şi am ridicat subiectul în cadrul şedinţei de tineret. Le-am spus că e vorba de o chestie voluntară pentru cei ce doresc să se implice într-o astfel de acţiune de strângere de fonduri. Suma minimă necesară era de 950 lei, iar orice sumă în plus era binevenită. Şi atunci tinerii naţional liberali din  organizaţie au fost de acord să se implice. Victor Salăcă, vicepreşedintele TNL s-a oferit să se ocupe de partea de documentare pe partea pentru închegarea statutului. După Paşte exista deja un ‘draft’ de statut şi am început să strângem banii. Am strâns suma necesară iar acum urmează să găsesc un avocat. Din câte am înţeles deja au găsit un avocat care să-i ajute să-şi facă ONG-ul, să-şi legifereze statutul adică să obţină hârtiile pentru ONG iar noi vom face donaţia pentru că aşa te obligă legea în momentul în care faci un ONG, să existe minim 150 lei în cont, bani pe care ulterior poţi să-i scoţi.

 

R: Câte persoane au donat bani? În ce perioada? Şi ce sumă aţi adunat?

 

I.B.: Până acum am strâns 1100 lei, deci mai mult decât ne-am propus. Au donat în jur de 15-20 de persoane şi încă sunt unii ce au spus că vor să se mai implice şi să mai dea. Am strâns în cursul unei săptămâni jumătate toată suma. Cum? Ei bine, le-am trimis mail-uri colegilor şi le-am spus să-l sune pe colegul Victor Salcă, că el a „contorizat” suma. Pe lângă aceste aspecte noi am încurajat colegii şi membrii de partid să se implice dacă pot şi în privinţa hotărârii cu produse, pentru că lucrul acesta este foarte important, orice aliment se transformă în hrană pentru un număr de oameni nevoiaşi pe care îi au în evidenţă , în special oameni din centrul oraşului şi oameni care nu au unde locui.

Asta a fost prima discuţie, şi discuţia numărul doi a fost legată de faptul că la adăpostul de pe str. Oaşului unde ei au fost frecvent şi Adăpostul Pentru Oameni Vârstnici unde au fost nu este spaţiul pentru gătit şi m-au rugat să port o discuţie în primărie cu privire la acest subiect. Am purtat discuţia cu şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi a spus că în perioada următoare o să doteze un spaţiu acolo pentru gătit, astfel că ei după ce strâng produsele, alimentele, vor putea pregăti inclusiv o masă caldă pentru cei ce merg acolo.

 

R: Unde se află suma pe care aţi strâns-o?

 

I.B: În momentul acesta se află la ei într-un cont. Le-am  predat suma şi nu  renunţăm la ei, îi vom ajuta şi în continuare.

 

R: S-au înscris şi persoane care să doneze şi altceva în afară de bani?

 

I.B: Da, au fost. Nu am vrut să colectăm  noi în mod direct, dar i-am îndrumat spre cei ce ajută nevoiaşi sub denumirea de „Misionarii Padre Pio”. Nu  avea rost să mergem noi pe Calea Turzii la numărul 71, unde au ei sediul.

 

R: Ce alte acţiuni de acest gen a organizat Tineretul Naţional Liberal Cluj-Napoca?

 

I.B: Nu e prima dată când facem  acţiuni de acest gen. Am organizat şi înainte de Crăciun şi înainte de Sărbătorile Pascale. Am organizat multiple activităţi cu ajutorul colegilor care erau dispuşi să ajute. Am încercat să ne facem utili, să facem cadouri în special copiilor.

 

R: Este adevărat că există membri din TNL ce s-au oferit voluntari pentru „Padre Pio”?

 

I.B. : Avem colegi ce au anunţat că îi vor ajuta pe cei de la „Padre Pio” şi pe teren. De asemenea, şi-au pus la dispoziţia acestora maşinile pentru dăţile în care au nevoie. Desigur, cine va dori din organizaţie va fi mai mult decât bine-primit. Sunt foarte încântaţi atunci când au o cauză pentru care pot să facă ceva. Şi acest lucru mă face mândru de ei.

 

R: Membrii din TNL au semnalat şi alte cauze de acest gen ? Au propus să faceţi aceleaşi demersuri şi pentru înfiinţarea de alte ONG-uri?

 

I.B. : Acum recent s-a propus ceva. Nu ştiu dacă şi putem. E vorba de un sprijin printr-un mijloc de transport pentru o grupă de copii ce ar dori să meargă în tabăra în Târgu Neamţ la mijlocul verii. Din nefericire nu au cu ce să se deplaseze până acolo, dar vom încerc să îi ajutăm. Au mai fost acţiuni în care ni s-a cerut ajutorul, iar când am putut s-a făcut.

 

R: Aţi lansat un exemplu pozitiv comunităţii clujene. Ce mesaj le transmite TNL Cluj-Napoca?

 

I.B. : E un exemplu pentru toţi cei care doresc să se implice. Dacă au timp, posibilităţi, resurse şi desigur, dacă doresc să ajute şi să sprijine ONG-uri ce au activităţi de ajutorarea a celor nevoiaşi. Decât să dai bani unor cerşetori de pe stradă pe care nu-i cunoşti şi despre care nu ştii de ce ţi-au solicitat banii respectivi, mai bine îi dai unui ONG ce ştie exact cum să îi direcţioneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.