Iohannis face praf siguranța națională

254

Când nu e în Florida, la plaja, sau în Austria, la schi, Klaus Iohannis face praf siguranța națională. Uneori o face praf tăcând, adică făcându-se că nu vede abuzurile îngrozitoare ale erei Băsescu; alteori, o face praf vorbind și acționând. Din 2017, de când apar, uneori zilnic, dezvăluiri cutremurătoare despre abuzurile din justiție, președintele României n-a exprimat o singură luare de poziție.

De fapt, singura atitudine este negarea. Pentru el, aceste lucruri, care afectează funcționarea instituțiilor la vârf, pur și simplu nu există. Ignorarea cu bună știință a unor fapte atât de grave aduce atingere siguranței naționale, mai ales că președintele – garant al respectării Constituției și șef al CSAT – este obligat să le ia în considerare.

Citește și: Nu vrea sau nu ştie să fie preşedinte?

Se comportă de parcă își urăște țara

La fel de grav este insa si modul in care presedintele vorbeste si actioneaza. Nu a trecut foarte mult de cand Iohannis, care, potrivit Constitutiei, trebuie sa fie echidistant, a iesit in piata alaturi de un grup de protestatari anti-guvernamentali, ba chiar a instigat la proteste impotriva Guvernului Romaniei. El a respins toate incercarile Parlamentului de a modifica legile justitiei, blocand practic Legislativul, si s-a opus revocarii sefei DNA, Laura Kovesi, desi aceasta este acuzata de incalcarea repetata a separatiei puterilor in stat. Toate acestea sunt incalcari grave ale statutului functiei prezidentiale si ale Constitutiei, cu efecte asupra sigurantei nationale. Nu mai departe de acum doua zile, presedintele a sustinut o conferinta de presa, in care a alertat cetatenii si partenerii Romaniei cu privire la datele executiei bugetare. Iohannis a prezentat situatia economica de parca ar trebui sa urmeze apocalipsa, desi cei mai importanti analisti economici au declarat ca situatia economiei este mai degraba pozitiva. Iohannis a vorbit despre instabilitate, incertitudine, impredictibilitate, scaderi de venituri la buget, deficit prea mare si alte lucruri, menite sa mineze increderea in economia romaneasca. O asemenea declaratie nu poate sa nu aiba efecte asupra mediului de afaceri si a pietei, in general, asupra creditelor, ca si asupra monedei nationale. Mai era putin si spunea ca Guvernul intra in incapacitate de plata, iar oamenii nu-si vor mai primi salariile. Dincolo de bizareria lor, mai ales ca vin din gura presedintelui, aceste declaratii pot aduce atingere sigurantei nationale. Dar lui Iohannis nu-i pasa. Pentru orice efect neplacut, are pe cine sa dea vina.

 

Andrei Coman – național.ro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ