Ion Bogdan, şeful de la Serviciul de Investigaţii Criminale din IPJ Cluj, acuzat că şi-a bătut joc de Romulus Marina, fost antrenor al lotului olimpic al Franţei

1223

Romulus Marina, unul dintre cei mai cunoscuţi gimnaşti clujeni şi fost antrenor al lotului naţional al Franţei, îi acuză pe doi poliţişti cunoscuţi din cadrul IPJ Cluj, Bogdan Ioan, acum şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, şi pe ofiţerul Gabriela Ene, că şi-au bătut joc de ancheta pe care trebuiau să o facă pentru a-l trage la răspundere pe cel care îi furase lui şi logodnicei lui 100.000 de euro. Făptaşul care, pe deasupra este fiul lui Marina dintr-o altă căsnicie, a recunoscut că a luat banii, s-a obligat că îi va returna, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Romulus Marina, unul dintre cei mai cunoscuţi gimnaşti clujeni, stabiliţi în Franţa povesteşte experienţa prin care a trecut când a fost pus în situaţia de a îşi acuza fiul, Sergiu Marina Stoy, că i-a furat 100.000 de euro logodnicei lui, franţuzoaica Marie Pierrette Frederique Laurent.

Marina spune că logodnica lui, Marie Pierrette, avea strânşi 100.000 de euro, bani cu care cei doi ar fi vrut să se stabilească în zona Clujului, unde doreau să cumpere un teren pe care să construiască un cămin pentru bătrâni. Însă planurile lor s-au năruit pentru că în ecuaţie a intrat Sergiu Marina Stoy, fiul antrenorului clujean, care i-a convins pe cei doi că mult mai uşor ar fi să îi depună lui banii într-un cont deschis la BRD Cluj Napoca pe numele lui. Odată banii viraţi, tânărul a cheltuit banii.

”Regret enorm  ce s-a întâmplat şi cumva mă simt vinovat pentru că este vorba de fiul meu, dar nu am ce să fac! Însă ce m-a deranjat şi mai mult este faptul că poliţiştii la care am fost depun plângere pur şi simplu şi-au bătut joc de noi! Din cauza modului în care Ioan Bogdan a făcut ancheta şi audierile în acest caz eu mi-am pierdut locul de muncă în Franţa, unde eram antrenorul lotului naţional de gimnastică, pentru că nu am putut dovedi scriptic motivele pentru care a trebuit să stau atât de mult în România. Poliţistul Ioan Bogdan a refuzat să îmi elibereze orice document. Mai mult, nu a făcut nici o audiere în afară de noi, nu a administrat nici o probă. Timp de aproape două săptămâni acest poliţist ne-a audiat zilnic spunându-ne că dacă plecăm în Franţa ne poate aresta. S-a purtat cu noi ca şi cum am fi fost noi infractorii! Cel mai probabil, scopul lui a fost să ne retragem plângerea!”, a povesteşte Marina.

 

Fiul şi-a ”înţepat” tatăl cu 100.000 de euro

Potrivit plângerii penale depuse de Marina şi de Marie Pierrette, logodnica lui, fiul clujeanului i-a convins pe cei doi să îi depună în contul lui personal 102.000 euro, bani pe care i-a cheltuit apoi după bunul lui plac.

”În anul 2012 m-am logodit cu Marina Romulus şi am hotărât ca în momentul finalizării unei acţiuni de partaj pe care o aveam în derulare să mă stabilesc definitiv în România. Am hotărât să facem mai multe investiţii financiare în România, respectiv să achiziţionăm o casă şi un teren la ţară plus un apartament în Cluj Napoca pe care doream să îl închiriem unor studenţi.

În acest context l-am cunoscut pe Marina Stoy Sergiu, care în urma unei vizite efectuate de către acesta împreună cu prietena lui Roxana Anania mi-a câştigat încrederea. Astfel, am purtat discuţii pentru transferul unei sume de bani în România având drept scop investiţie imobiliară. Acesta mi-a relatat că mama prietenei lui lucrează la o agenţie BRD şi că voi beneficia de toate facilităţile privind transferul şi ulterior folosirea banilor în scopul propus. Astfel, pe la finalul lunii octombrie 2012 am transferat printr-un ordin de virament bancar în străinătate suma de 102.000 euro într-un cont deschis pe numele lui Marina Stoy Sergiu deschis la BRD Cluj Napoca. În cursul anului 2013 am constatat că întreaga sumă de bani virată de către mine în scopul acestor investiţii a fost folosită de către Marina Stoy Sergiu în scop personal, acesta prin înşelăciune m-a deposedat de toţi banii creându-mi un prejudiciu de 102.000 euro”, arată femeia în plângerea penală.

 

Autoritate de lucru judecat

Chiar dacă fiul antrenorului clujean a recunoscut că a luat banii şi i-a cheltuit în scopuri personale, poliţiştii au fost incapabil să îl tragă la răspundere. La dosarul penal 7498/P/2013 există o convenţie potrivit căreia Sergiu Marina se obligă faţă de Marie Pierrette să îi restituie banii din diferitele surse de care el dispunea la momentul respectiv. Însă convenţia respectivă nu a fost respectată niciodată. De asemenea, la dosarul respectiv ar trebui să existe şi un acord de mediere, semnat în 2014, prin care Sergiu Marina explica cum are de gând să înapoieze banii, însă nici această înţelegere nu a fost respectată.

Potrivit referatului prin care poliţistul Ioan Bogdan propune încetarea urmăririi penale privitoare la Sergiu Marina, părţile s-au împăcat, iar plângerea ar fi fost retrasă de Marie Pierrette

Însă, Marina a făcut o altă plângere penală împotriva fiului său acuzându-l de această dată de înşelăciune şi furt.

Astfel, cel de-al doilea dosar cu numărul 2162/P40519/2017 a ajuns să fie ”rezolvat” de inspectorul de poliţie Gabriela Ene. Ea a propus clasarea cauzei pentru înşelăciune şi furt motivând autoritatea de lucru judecat. ”În primul rând s-a dispus prin ordonanţa procurorului din 23.09.2013, rămasă definitivă, soluţia de încetare a procesului penal în dosar nr 7498/P226528/2013, în al doilea rând, numitul Marina Stoy Sergiu a avut calitatea de învinuit în cauza anterioară şi tot împotriva acestuia este formulată şi noua plângere. În cele din urmă, deşi fapta ce a făcut obiectul dosarului precedent a fost încadrată din punct de vedere juridic în infracţiunea de abuz de încredere, iar în prezenta cauză s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, fapta materială a autorului a fost una şi aceeaşi şi, în realitate şi în materialitatea sa, cele două cauze având identitate de obiect, neimportând lipsa identităţii lor juridice”, arată în referat ofiţerul Gabriela Ene.

Sergiu Marina nu a putut fi contactat pentru a îşi exprima un punct de vedere.

 

 

Acuzaţii: ”Nici o probă la dosar!”

Avocatul lui Romulus Marina explică şi faptul lipsesc cu desăvârşire documente care să demonstreze că în cadrul anchetei au fost făcute audieri sau administrate probe suplimentare. ”Nu putem cere suplimentarea de probe pentru că în cadrul anchetei nu a fost administrată nici o probă. De asemenea, clientul meu susţine că nu a fost înştiinţat niciodată de mersul investigaţiilor care ar fi trebuit să fie făcute poliţişti. Nici la dosar nu există vreo dovadă în acest sens. Astfel că nu a putut contesta niciodată rezultatul din primul dosar”, declară acesta.

3 COMENTARII

  1. Wow! Si de ce nu umbla politistii, cu paine si slana in traista-normal, sa-i ia banii lui fii-su? Articol cu destinatie sigura: introducerea politistilor in cacao!!!

  2. cam subtire articol… si documentarea lasa de dorit…
    practic sunt bagate in blender 2 nume cunoscute publicului, iar concluzia e ca politia nu isi face datoria…
    Hai cu un pic de google ca puteti mai mult…

LĂSAȚI UN MESAJ