Istoric clujean: Odată cu dispariția lui Mihai I, România și Serbia ar putea avea același monarh

1775

Trecerea in nefiinta a Regelui Mihai 1 a lasat in doliu o tara intreaga, existand voci care sustin ca, odata cu disparitia acestuia, monarhia in Romania s-ar apropia de sfarsit. Istoricul clujean Alexandru Simon sustine ca, daca s-ar respecta regulile clasice de stabilire a viitorului monarh, singurii posibili succesori ai lui Mihai 1 al Romaniei ar fi Alexandru si Petru, mostenitorii coroanei Serbiei.

Potrivit lui Alexandru Simon, “Regele Ferdinand si regina Maria au avut urmatorii copii, in ordinea nasterii: Carol al II-lea, Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana si Mircea. Carol al II-lea l-a dat Romaniei pe Mihai, singurul sau copil iar Mihai a avut numai fete. A doua fata, Elisabeta, a fost casatorita cu regele Greciei, nu au avut copii, au si divortat, si nici din a doua casatorie nu au avut copii. A treia fata a fost casatorita cu regele Serbiei, al Iugoslaviei la acea vreme, care a fost ucis la Marsillia, impreuna cu prim-ministrul Frantei, in 1934, de catre croati. Ei au avut un copil, care a fost, de fapt, ultimul rege al Iugoslaviei, Pentru al II-lea. El l-a nascut pe Alexandru, Alexandru l-a nascut pe Petru, ambii, Alexandru si Petru fiind in viata. Nicolae, pilot de raliuri, nu a avut niciun fel de copil. Ileana a fost casatorita cu Anton de Habsburg, de unde si revendicarea si primirea Bran-ului drept posesiune a Casei de Habsburg. Mircea, ultimul nascut, a murit la nici trei ani, in noiembrie 1916.”

Conform istoricului, daca s-are respecta regula traditionala de transmitere a tronului, singurii care ar putea revendica in mod legitim titlul de rege al Romaniei sunt Alexandru si Petru ai Serbiei.  

„Cum transmiterea se face prin barbati, odata ce, la Mihai, s-a terminat dinastia datorita faptului ca a avut doar fete, trebuie cautat, odata cu disparitia lui Mihai si dezmostenirea lui Nicolae pe cealalta linie. Ori pe cealalta linie, in ordinea nasterii, ii avem pe cei care sunt la ora actuala regi si printi mostenitori ai Serbiei, adica Alexandru si Petru. Deci tot ce inseamna drept la Coroana Romaniei, dupa reguli monarhice clasice, pica pe cei doi. Cei doi sunt, pe de-o parte, regi de drept ai Iugoslaviei, pentru ca ei sunt copii, respectiv nepotul ultimului rege al Iugoslaviei, care este nascut din casatoria cu fiica Reginei Maria si al lui Ferdinand.”, a declarat acesta pentru Buna Ziua Cluj.

 

3 COMENTARII

  1. Intrebare intrebatoare: Cine-i autorul prostiei cu ”trecerea in nefiinta”? D-na Gorgan sau istoricul Alexandru Simion? Crestinul, cand moare, trece la cele vesnice tovarasi!

  2. Candidatul la judecata veșnică, Mihai, fost rege al României, prin tot ce a făcut a lăsat majorității românilor un gust atât de amar, încât mă tem că nu mai poate fi vorba de monarhie vre-odată, la noi.
    Abandonarea unei țări, complet cu jumătate din armată, bestiilor bolșevice, îl califică ca un trădător infam și NU ca un erou după care ar trebui să ținem doliu, mai cu seamă național.

LĂSAȚI UN MESAJ