Proverbul “frate, frate, da brânza-i pe bani” are conotaţii cât se poate de realiste în cadrul familiei dejene Itu. Cunoscuţi ca făcând parte din fieful PSD, doi dintre fraţii Itu se judecă pentru bani. Pe de o parte, Mircea Itu, fostul şef al Direcţiei de Ape Someş-Tisa, a dat în judecată compania producătoare de hârtie Tiger Someş, unde director este Adrian Itu. Deasupra celor doi fraţi belici, deputatul Cornel Itu, cel de-al treilea din familia Itu, este preocupat de bunul mers al ţării pentru că de la învestirea în noul mandat politic, a avut patru propuneri legislative!

Municipiul Dej este cunoscut şi prin intermediul realizărilor fraţilor Itu. Cei trei, Mircea, Adrian şi Cornel sunt implicaţi în politică şi afaceri, astfel că nimic nu mişcă în oraş fără încuviinţarea tacită a familiei care este credincioasă crezului PSD de mulţi ani. În mod normal, potrivit social-democraţiei membrii familiei Itu ar trebui să îi apere pe cei nevoiaşi, să sprijine clasa muncitoare şi să îi dispreţuiască pe capitalişti. Însă banii au schimbat litera de partid pentru că doi dintre fraţii Itu, Mircea şi Adrian se judecă pentru… bani. La mijloc sunt prinşi nişte italieni, acţionarii majoritari de la Tiger Someş SA, o firmă destul de importantă în România pe domeniul producţiei de hârtie.

În august 2012, Mircea Itu a dat în judecată compania Tiger Someş, firmă la care este acţionar, cerând aproape 550.000 de lei. Întâmplarea face ca reprezentantul firmei să fie Adrian Itu, care ocupă funcţiile de administrator şi director în cadrul acestei firme.

Astfel că, practic, procesul se judecă între Mircea şi Adrian Itu.

 

Cu 7% nu faci mare lucru

 

Mircea Itu a deschis acest proces pentru a cere anularea unei hotărâri din cadrul AGA a producătorului de hârtie prin care banii care au fost câştigaţi din 2007 şi până acum să fie reinvestiţi în cadrul activităţii societăţii. Chiar dacă în cadrul şedinţei respective, prin care se hotăra ca profitul realizat în 2011 să rămână nerepartizat, el are doar 7% din cadrul societăţii, aşa că nu a putut întruni o majoritate de voturi.

“Am votat împotriva acestei hotărâri. Prin refuzul acţionarilor majoritari de a repartiza profitul sub formă de dividende se săvârşeşte un abuz de drept al acestuia în dauna acţionarilor printre care se regăseşte şi subsemnatul”, arată Mircea Itu. El se referă la faptul că fondurile de rezervă ale companiei sunt în valoare de circa 2 milioane de euro, iar conform unor calcule, între 2007 şi 2011 profitul total şi nerepartizat al Tiger Someş a fost de circa 7,7 milioane de lei.

Însă SC Tiger Someş a contractat o linie de credit de la Unicredit Ţiriac Bank de circa 2,3 milioane de euro, ipotecând o parte din bunurile companiei.

 

Sistemul “PCR”

 

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei încearcă să demonstreze că cererile lui Mircea Itu ar putea aduce firma în impas.

“Reclamantul este ţinut de termenul de prescripţie de trei ani, motiv pentru care la momentul august 2012, momentul înregistrării cererii de chemare în judecată, acesta nu putea solicita dividendele aferente anului 2007 întrucât, în mod evident, dreptul acestuia la acţiune era prescris. (…) reclamantului i-au fost repartizate dividendele provenind din exerciţiul financiar aferent anului 2007, astfel din totalul dividendelor aprobate a fi distribuite aferent anului 2007, adică şase milioane de lei, reclamantului i-a revenit suma de 425.088 de lei”, arată avocatul SC Tiger Someş, Virgiliu Ghidra.

Fraţii Itu fac parte dintr-un grup de oameni de afaceri şi politicieni bine poziţionaţi. SC Tiger Someş s-a desprins din combinatul de celuloză şi hârtie deţinut de omul de afaceri Ștefan Vuza. De asemenea, fostul şef al Loteriei Române, Gheorghe Benea, a fost propulsat de Cornel Itu, iar primarul Dejului, Morar Costan, este unul dintre apropiaţii fraţilor Itu.

Mircea Itu a ocupat pentru o bună perioadă de timp funcţia de director coordonator al Direcţiei de Apă Someş-Tisa, care gestionează judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare.

 

Patru propuneri pentru ”mai bine”

 

De la începutul noului mandat, Cornel Itu, deputat PSD, a fost extrem de ocupat cu promulgarea unor proiecte legislative de maximă importanţă pentru românii de rând. De anul trecut şi până acum el a avut patru propuneri legislative: Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, Propunere legislativă pentru modificarea art.2 din Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală şi, nu în ultimul rând, Propunere legislativă privind instituirea celei de-a treia zi de Paşte drept sărbătoare legală în care nu se lucrează.

 

Hârtia Tiger “foşneşte” a 17 milioane de euro

 

Tiger Someş a înregistrat în 2011 o creştere semnificativă, de circa 40% la vânzările de pe piaţa internă. “Creşterea vânzărilor cu un procent de 40% se justifică prin atragerea de noi clienţi, dar şi prin creşterea volumului vânzărilor către cei existenţi”, a declarat Andrei Bradea, director de vânzări în cadrul companiei Tiger Someş, conform industriacarnii.ro.

Conform declaraţiilor făcute de directorul de vânzări din cadrul SC Tiger Someş Impex SA, pe viitor compania îşi propune să diversifice gama de produse din portofoliu pentru a-şi spori cifra de vânzări. Tiger Someş este o companie cu capital romano-italian, specializată în fabricarea hârtiei înnobilate cu polietilenă, destinată ambalării produselor din carne şi alimentelor porţionate. Compania a înregistrat în anul 2011 o cifră de afaceri de circa 17 mil. euro, din care 8 mil. euro/an reprezintă producţia de hârtie înnobilată cu polietilenă. Restul vine din activitatea de comerţ cu produse destinate industriei de hârtie şi celuloză. Tiger Someş deţine în prezent 60% din piaţă, cu o capacitate de producţie de aproximativ 600 de tone/lună.

 

Răzvan Robu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.