Iulius Carbochim, numit acum oficial Rivus, a trecut cu brio prin votul Consiliului Local, iar acum nimic nu îl mai poate opri din a aduce pagubele ireparabile orașului. În ciuda criticilor aduse de societatea civilă, care a demonstrat în nenumărate rânduri câte probleme există în propunerea existentă, Emil Boc a reafirmat că dacă ai bani, regulile devin opționale. Iulius Rivus a rămas fără opoziție, Iulian Dascălu a câștigat, iar Cluj-Napoca, la un loc cu locuitorii săi, a pierdut.

Gazeta de Cluj a scris în mod constant despre problemele prezente la Iulius Carbochim și despre modul în care reglementările pe care toată lumea este obligată să le respecte au devenit facultative pentru Iulian Dascălu.

Printre multele probleme asupra cărora s-a atras atenția, reamintim: lipsa de spațiu verde la sol, care va fi de doar 20% din întreg terenul; abandonarea planului de a avea o pistă de bicicletă lipită de Someș, un proiect care trebuia să fie fanion pentru Cluj-Napoca; obținerea autorizaților printr-un studiu de trafic cu rezultate absurde, dacă nu chiar false; daunele aduse ecologiei zonei, fie că vorbim de copacii din incintă care vor muri încet, fie că ne referim la vegetația de la Someș ș.a.m.d.

Proiectul a avut susținerea politică

Emil Boc a avut vara aceasta un scop clar stabilit: să treacă PUZ-ul cerut de Iulius prin Consiliul Local cât mai rapid posibil, deoarece doar în componența actuală putea asigura votul pozitiv. Din această toamnă intră în funcțiune noul Consiliu Local, așa cum a fost votat pe 9 iunie, iar structura acestuia este una mult mai dificilă pentru PNL, care nici măcar la un loc cu aliatul istoric UDMR nu va ajunge la majoritate.

Iar din câte s-a văzut la vot, PNL și UDMR au decis că buzunarul lui Iulian Dascălu este mai important decât locuitorii orașului, astfel încât proiectul a trecut de Consiliul Local cu 17 voturi pentru și doarpatru împotrivă.

Unul dintre argumentele aduse de Ovidiu Podaru, avocatul mall-ului, este că după legea 350/2001, PUG-ul are două calități: este director (oferă direcții generale, recomandări) și normativ (include unele reglementări obligatorii). Podaru a explicat că dacă în PUG nu sunt interzise clar derogările asupra unei reglementări, aceasta are funcție directoare și nu normativă.

Astfel, nimic din ceea ce a fost cerut pentru Iulius Carbochim nu putea fi refuzat pe baza că ar fi ilegal. Dar de ce mai avem PUG, dacă reglementările sale sunt opționale? De ce restul cetățenilor trebuie să respecte complet normele cerute, și doar Iulian Dascălu este excepție?

Rivus a rămas fără opoziție

În zilele din jurul ședinței Consiliului Local care a votat pentru Iulius Carbochim, mai mulți activiști au luat în considerare posibilitatea de a ataca în instanță proiectul, lucru despre care s-a vorbit chiar în ședința menționată.

Însă, din mai multe motive, aceștia au renunțat la idea de a da în judecată proiectul, iar acum Iulius Rivus, după ce a primit binecuvântarea Consiliului Local, a rămas fără opoziție.

Unul dintre motivele pentru care planurile de a contesta mall-ul ține de faptul că sistemul juridic din România nu permite justiției să facă niciun fel de aprecieri de oportunitate, astfel încât indiferent de cât de dezastruos ar fi un proiect, judecătorii nu îl pot opri decât dacă încalcă explicit legislația.

Iar după cum „s-au lăsat convinși” și majoritatea consilierilor locali, toate lucrurile contestate de către societatea civilă țin de oportunitate, nu de legalitate. Unul dintre activiști a încercat să găsească problemele existente în studiul de trafic, care profețește că în ciuda parcării care așteaptă 5000 de mașini, emisiile de gaze cu efect de seră scad, nu cresc. Însă chiar dacă datele din folosite ar fi complet inventate, instanța tot nu ar putea opri proiectul.

SLAPP – cum închizi gura opoziției

O altă problemă care a fost menționată ține de modul în care o companie atât de mare precum Iulius Group poate să se răzbune pe cei care au îndrăznit să o critice, care pot distruge vieți prin procese începute în instanță.

Termenul folosit este SLAPP (strategic lawsuits against public participation), iar metoda este folosită atât pentru răzbunare, cât și pentru intimidare. O persoană simplă nu are fondurile necesare de a se bate cu o companie precum Iulius, iar dacă acesta decide că vrea să își arate forța, poate da în judecată nu doar ONG-urile care se opun, ci și oamenii din spatele lor.

În București, mai multe ONG-uri care au intrat în instanță cu dezvoltatorii imobiliari care nu trebuie să respecte nicio regulă, iar în unele cazuri s-au contestat PUZ-uri, lucru care ar mai putea fi făcut și la Cluj. Dar aceste companii au dat în judecată ONG-urile, dezvoltatorul imobiliar One United Properties cerând daune de un milion de euro. Până acum o asociație a fost închisă din cauza acestor procese, iar alta este la un pas să îi urmeze.

 O directivă europeană care a fost adoptată anul acesta și care trebuie implementată de România în doi ani urmează să oprească SLAPP-urile, dar până la acel moment, situația nu se va schimba: pentru cei cu bani, regulile sunt opționale.

Profesorul universitar Cornel Vîlcu, care a criticat constant neregulie existente în Iulius Carbochim, a menționat pentru Gazeta de Cluj o perspectivă de final: chiar dacă lucrările vor începe la Iulius Rivus, vor avea probleme la fiecare pas. Printre multele dificultăți care vor fi, putem reaminti atât parcarea care va trebui săpată în roca de sare (cea care a blocat atât de mult timp Podul Porțelanului), cât și infrastructura rutieră care nu va face față mașinilor, dar și costurile mult mai mare decât cele anticipate acum. Un lucru este sigur: Iulius Rivus va fi bântuit de probleme.

5 COMENTARII

  1. Planul iulius e cel mai bun lucru pt Cluj. Ce e rau in 1 miliard investit, ban privat!!! Care va crea locuri de munca, aduce taxe la buget si va transforma o zona poluata intr-un parc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.