Situatie dramatica in arhipelagul japonez. Dupa ce cutremurul din data de 11 martie a pus Japonia la pamant, specialistii din lumea intreaga anunta ca exista pericolul unui dezastru nuclear comparabil cu cel de la Cernobal. Pe langa toate acestea, vulcanul Shinmoedake ameninta sa acopere zeci de kilometri cu cenusa si lava.


Bilantul dezastrului
 
Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter a avut loc, vineri 11 martie, in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, fiind cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani. Seismul initial, cu o magnitudine revizuita la 9, a durat peste 5 minute si a fost urmat de aproape 300 de replici, multe de peste 6 grade. La nici o saptamana dupa dezastru, Agentia Nationala de Politie din Japonia a confirmat moartea a 3.676 de persoane si ranirea a 2.044. Alte 7.843 sunt date disparute. Potrivit agentiei Kyodo, au inceput operatiunile de recuperare a cadavrelor in zonele de coasta afectate de valuri seismice, dupa retragerea apelor si anularea alertelor de tsunami, astfel incat bilantul mortilor este in crestere.  Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism inregistrat vreodata in acest arhipelag, avand magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizica (USGS). Cutremurul s-a produs la 24,4 kilometri adancime, la ora 14.46 (07.46 ora Romaniei) si la aproximativ 100 de kilometri in largul prefecturii Miyagi, in nord-estul Japoniei. Ultimul cutremur comparabil ca forta cu cel de vinerea trecuta a avut loc in 1923, cutremur ce a provocat moartea a 140.000 de persoane.
 
Carantina nucleara
 
Imediat dupa cutremur, mai multe dintre reactoarele centralei nucleare de la Fukushima din nord-vestul Japoniei au explodat provocand incendii si eliberarea de particule radioactive in atmosfera. Profesorul Kirk Sorensen a explicat pentru revista „Forbes” ca, inainte de cutremurul si tsunamiul din 11 martie din Japonia, senzorii seismici de la centrala nucleara Fukushima au emis o alerta. Venea cel mai mare cutremur din istoria moderna a Japoniei. Imediat, centrala s-a oprit. In trei minute, reactorul nuclear mai producea doar 10% din energia nucleara, in sase minute activitatea scazuse la doar 1% si in 10 minute, fisiunea nucleara (procesul care produce caldura) lua sfarsit.
 
Dar in primele ore dupa inchiderea unui reactor nuclear, explica specialistul, fisiunea nucleara inca mai produce cantitati impresionante de caldura si aceasta temperatura nu poate fi oprita. Fisiunea trebuie sa isi termine procesul. De aceea, mentinerea controlului asupra acestei temperaturi extrem de ridicate este unul din cele mai importante aspecte ale sigurantei unui reactor nuclear. Tsunamiul din Japonia a distrus generatoarele diesel de la pompele care racesc apa in reactorul nuclear. Daca adaugam faptul ca, deja, apa din reactorul nuclear era la punctul de fierbere, presiunea a crescut dupa cutremur la temperaturi infernale. Constructorii reactoarelor de la centrala Fukushima, General Electric, au anticipat posibilitatea cresterii presiunii in reactor. Atata timp cat sursa de energie functioneaza, pompele scot in permanenta apa fierbinte din reactor. Dar totul se bazeaza pe o sursa de energie, care a fost distrusa de tsunami.
 
Miracole
 
Cu toate dezastrele care i-au lovit, japonezii gasesc puterea de  a spera ca totul va reveni la normal cat de curand. Unele cazuri de supravietuiri miraculoase au aruncat o raza de lumina asupra locuitorilor arhipelagului. Un japonez in varsta de 60 de ani a fost salvat la 15 kilometri in largul coastelor japoneze, dupa ce a a stat agatat de o bucata din acoperisul unei case distruse vineri de tsunami, a anuntat Ministerul Nipon al Apararii, citat de AFP. Hiromitsu Shinkawa a fost localizat de un distrugator al Marinei japoneze, in largul regiunii Fukushima.
 
In Ishinomaki, un oras de pe coasta, la nord-est de Senda, salvatorii au auzit un scancet venind dintr-o casa. Fiind mai obisnuiti cu linistea mortuara decat cu sunetele vii, au considerat ca doar li s-a parut ca aud sunete de bebelus. Insa atunci cand scancetele s-au auzit din nou, si-au facut loc printre gramezile de moloz, au indepartat cu grija bucatile de lemn si sticla si au descoperit ceea ce au numit o minune: o fetita de patru luni intr-un costum roz. Valul de pe 11 martie a smuls-o la propriu pe fetita din mainile parintilor sai. De atunci, parintii sai, care au supravietuit, au crezut ca micuta a murit. Soldatii au predat fetita tatalui ei la scurt timp dupa ce au gasit-o.
 
Tokyo in cifre
13 milioane de locuitori, in 2010
 
35 milioane de locuitori, traiesc in zona numita “Greater Tokyo” care include si Chiba, Kanagawa, Saitama,
 
23 de muncipalitati (districte). Fiecare functioneaza, in anumite sensuri, ca orase de sine statatoare, cu o autonomie extinsa fata de administratia metropolitana. Functioneaza, insa, ca o singura entitate urbana cand vine vorba de servicii publice precum alimentarea cu apa, canalizarea, serviciul de pompieri.
 
14.061 – densitatea locuitorilor pe kilometru patrat.
 
Capitala a Japoniei din 1868.
 
Tokyo a fost lovit de cutremure devastatoare in 1703, 1782, 1812, 1855, 1923. Cutremurul din 1923, cu o magnitudine de 8,3, a ucis 142.000 de oameni. Tokyo este situat chiar langa intersectia a trei placi tectonice. Din 1923, s-a inregistrat o relativa acalmie a acestor placi, dar asta inseamna ca riscul seismic se acumuleaza, au explicat expertii, care au avertizat si ca in viitorul apropiat va mai exista un cutremur de mare intensitate.
39 de cladiri din capitala nipona au o inaltime de peste 180 de metri. Cea mai inalta este Turnul Tokyo, de 333 de metri. In prezent, este in constructie o cladire ce va masura 634 de metri – Tokyo Sky Tree.
 
PIB-ul al orasului Tokyo a fost de 1,47 trilioane de dolari in 2008. In 2009, 51 de companii din cele mai mari 500 ale lumii isi aveau sediul la Tokyo, dublu fata de Paris, de pilda (clasat pe locul doi la acest capitol).
 
Tokyo a fost catalogat timp de 14 ani la rand (pana in 2006) drept cel mai scump oras din lume, de Economist Intelligence Unit.
 
Andrei Tomos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.