Curtea de Apel Cluj a decis să respingă apelurile făcute de DOGHI ANTON REMUS și pe GEREBENEŞ IOAN, judecați pentru înșelăciune.

”În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.proc.pen., respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către apelantul – inculpat D.A.R. şi apelantul – inculpat G.I., împotriva sentinţei penale nr. 1058/29.05.2017 a Judecătoriei Cluj-Napoca.Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului D.A.R. perioada reţinerii ?i arestării preventive începând cu data de 8 iunie 2015 până la data de 31 august 2015, a reţinerii din 30.01.2017 până în data de 31.01.2017 şi a arestului preventiv din 03.02.2017 la zi, iar inculpatului G.I.perioada reţinerii din 30.01.2017 până în data de 31.01.2017 şi a arestului preventiv din 03.02.2017 la zi. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de câte 360 lei, onorariu avocat din oficiu, pentru d-nul avocat O.L.(pt. inc. D.A.R.) şi d-na avocat M.C.M.(pt. inc. G.I.), ce se va avansa din FMJ. Obligă apelanţii să achite în favoarea statului suma de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 27 septembrie 2017”, arată soluția pe scurt a instanței.

Cei doi nu sunt la prima condamnare, ei fiind recidiviști, printre victimele lor numărându-se și una dintre cele mai bătrâne persoane din Cluj Napoca, Ioan Moldovan, care la data jafului avea 102 ani.

Din rechizitoriu reiese desfăşurarea unei activităţi infracţionale complexe a grupului pe o largă perioada de timp, mai exact între 2008 şi 2011. ”În baza unui plan bine organizat, prin declinarea calităţii false de angajaţi fie ai RAJUC Cluj, fie ai E.ON Gaz, aceştia identificau potenţiale victime, cărora le spuneau că trebuie să efectueze o anumită lucrare de verificare la instalaţiile de apă sau de gaz, în scopul de a pătrunde în locuinţele acestora. Ulterior, le solicitau să achite anumite sume de bani pentru serviciile aparent efectuate, evident nereale. Aşa aflau unde îşi ţin oamenii banii şi, profitând de neatenţia acestora, le furau economiile”, se arată în rechizitoriu.

 

Victimă la 102 ani

Procurorii au găsit nu mai puţin de doisprezece victime ale acestei bande, toţi oameni în vârstă, toţi din Cluj-Napoca sau Floreşti. Cel mai bătrân dintre ai avea, la data jafului, 102 ani. Este Ioan Moldovan, colonel în retragere, pe care Clujul îl sărbătorea anul trecut ca pe cel mai bătrân cetăţean al său. Acesta s-a plâns poliţiei că, pe 7 ianuarie 2011, exact în ziua care doi dintre hoţi – Gerebeneş Ioan şi Doghi Anton – ieşiseră din închisoare, unde fuseseră pentru a ispăşi alte furturi, trei bărbaţi au pătruns în locuinţa sa, spunând că sunt de la Distrigaz şi trebuie să verifice instalaţia de gaz, după care i-au cerut 198 de lei, contravaloarea lucrărilor pe care au pretins că le-au făcut. Pentru a fi credibili, au prezentat legitimaţii falsificate şi aveau chiar chitanţier. După ce au văzut unde îşi ţine banii, l-au atras în bucătărie şi unul dintre ei i-a furat economiile. În timpul anchetei, procurorii au descoperit că în timp ce Gherebeneş şi Doghi operau în locuinţa bătrânului, Runcan şi Ludvig stăteau afară, în parcare, de şase.

Cea mai mare sumă de bani au furat-o din locuinţa unui bătrân a fost de 6.500 de lei, pe lângă cei 200 de lei încasaţi pentru lucrările de întreţinere ”efectuate”. Deşi sumele nu par neapărat mari, este vorba despre oameni în vârstă, de multe ori singuri, cei mai mulţi dintre ei cu venituri extrem de mici. Pentru unii dintre ei, bani furaţi erau toate economiile pe care le aveau.

Doi au ajuns în instanţă

Procurorii au dispus disjungerea, din dosarul ”mamă”, a mai multor dosare, iar unul dintre ele, care se referea la două cazuri în care au fost implicaţi Gerebeneş Ioan şi Doghi Anton, au ajuns în instanţă. Dosarul se referă la jefuirea a doi au fost doi bătrâni, unul dintre ei de 84 de ani, altul cu deficienţe de auz, atât de bolnavi amândoi încât nu au fost în stare să se prezinte la proces. Ca urmare cei doi nu s-au putut constitui parte civilă şi nu şi-au mai recuperat niciodată prejudiciul.

Gerebeneş şi Doghi au recunoscut că au intrat în locuinţa celor doi pretinzând că sunt angajaţi ai RAJAC Cluj, şi după mimarea unor lucrări de verificare a instalaţiilor, au cerut fiecăruia 200 de lei. Într-unul dintre cazuri, au mai furat, pe loc, profitând de neatenţia locatarului, 3.400 de lei. În cel de al doilea caz, au revenit sub acelaşi pretext şi au reuşit să fure 1.3000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.