Jocuri politice pe marginea proiectelor educaţionale?

79

Administraţia celei mai mari comune din România s-a gândit şi a luat în considerare necesităţile viitoare ale floreştenilor. O astfel de investiţie care a devenit prioritară pentru primarul Horia Şulea este realizarea unui liceu/Colegiu Tehnic, proiect care este în plină desfăşurare şi este susţinut strict din bugetul propriu al comunei. ”Numai că inspectorul şef al ISJ Cluj, Valentin Cuibus, susţine că Floreştiul nu are nevoie de un liceu”, susţine Horia Şulea, bazându-se pe o declaraţie a inspectorului ISJ Cluj. Cât de necesar este un liceu în comuna Floreşti?

 

Floreşti este cea mai mare comună din ţară şi al doilea UAT din judeţ ca număr de populaţie având aproximativ 40.000 de locuitori. După numeroasele investiţii realizate în comună, mai ales în domeniul educaţiei, Horia Şulea a continuat proiectele, iar comuna Floreşti urmează să aibă un liceu/un Colegiu Tehnic. Lucrările nu sunt deocamdată gata, acestea fiind în plină desfăşurare, însă contrar dorinţelor administraţiei locale şi a floreştenilor, Valentin Cuibus, a declarat zilele trecute că şansele ca în localitate să existe un liceu sunt mici, spre zero, deşi clădirea ridicată de către Primărie din fonduri proprii este aproape finalizată.

Va redăm câteva din declaraţiile făcute de către Valentin Cuibus, şef al ISJ Cluj şi consilier judeţean PSD pentru Monitorul de Cluj.

”Deocamdată este o clădire care este în construcţie şi care este posibil de anul viitor, dacă o termină Primăria, să o transformăm în liceu. Însă problema este că experienţa liceelor de lângă marile oraşe nu este una foarte bună. Spre exemplu, deşi Apahida este o localitate cu 15.000 de locuitori, liceul nu mai funcţionează. Nu mai sunt elevi, fiindcă vin toţi la Cluj. Liceul din localitatea Cuzdrioara de lângă Dej a fost desfiinţat în urmă cu doi ani. Nu merge extraordinar de bine nici liceul din Gilău, iar de Huedin să nu mai vorbim. Acolo sunt două licee şi sunt la limita de supravieţuire. Lumea vrea licee mari, profile cât mai variate”.

”Se poate face o încercare, însă şansele să funcţioneze un liceu la 5 kilometri de Cluj sunt minime. Şi dintre cei mici, majoritatea vin în Cluj să înveţe. Pentru a-i atrage spre Floreşti, am deschis o grădiniţă cu 15 grupe şi merge. Însă pentru cei mari, treaba nu stă chiar aşa. S-au făcut sondaje la clasa a VIII-a, au fost întrebaţi aproape 6.000 de elevi. Toată lumea vrea Cluj şi gata”.

”Nu pot să spun în clipa asta dacă vom deschide sau nu un liceu, fiindcă nu avem o clădire. Când vom avea, vom vedea la momentul respectiv. Dar experienţele pe care le avem nu ne îndeamnă să mergem în această direcţie, asta mai ales dacă avem locuri de liceu în municipiul Cluj-Napoca”, a concluzionat Valentin Cuibus.

liceu floresti

Replica primarului Horia Şulea

Horia Şulea, primarul comunei Floreşti, consideră declaraţiile şefului ISJ “pripite, greşite, neavenite în raport cu dorinţa floreştenilor de a avea un Liceu/Colegiu în localitate, pe alocuri chiar politice”.

În opinia primarului Horia Şulea, piaţa, respectiv populaţia este cea în măsură să dea un verdict final în această chestiune.

“Am impresia că unora le convine de minune aglomeraţia de dimineaţa în drumul spre şcoli şi că primarul este obligat să le dea motivări elevilor care întârzie la cursuri. Din păcate, declaraţiile domnului Cuibus, şeful ISJ Cluj, mă cam pun pe gânduri şi mă aştept, din păcate, la tot ce e mai rău. Consider că doar populaţia Floreştiului este în măsură să spună dacă un Liceu/Colegiu Tehnic trebuie sa funcţioneze în localitate. Şi, din câte informaţii am, floreştenii îşi doresc un Liceu/Colegiu Tehnic. Această instituţie de învăţământ le-ar da şansa elevilor de a nu mai face naveta în Cluj. Nu cred că este un secret dacă vă spun că în Floreşti locuiesc mulţi profesori de calitate, care, la rândul lor, zi de zi fac drumul spre Cluj. Acest Colegiu ar fi o oportunitate şi pentru profesori. În plus, doresc să-i transmit domnului Cuibus sau tovarăşului Cuibus, a doua variantă este mai aproape de adevăr, că am demarat deja discuţii cu directorul CTP, dl. Liviu Neag, de înfiinţarea unor linii de autobuze şcolare. Spre satisfacţia mea am observat că pe anumite grupuri de socializare această temă a devenit virală, iar floreştenii marşează pentru înfiinţarea acestui Liceu/Colegiu Tehnic. Închei prin a vă informa că la anul, Floreştiul va avea 289 de absolvenţi de grădiniţă, iar directorul şcolii gimnaziale a cerut deja înfiinţarea a şapte clase pregătitoare, clase zero sunt ele numite popular, iar 13 clase de elevi îşi desfăşoară activitatea în clădiri închiriate de la cultele Greco-Catolic şi Romano-Catolic”, a declarat primarul Horia Şulea.

Valentin Cuibus

Valentin Cuibus s-a hotărât: Evident că vom da aviz

Totuşi, după ce a încercat să le explice floreştenilor că şansele de a avea în comună un liceu sunt mici, contactat telefonic de către reporterul Gazeta de Cluj, Valentin Cuibus a declarat că discuţia avută cu cei de la Monitorul de Cluj ”era o discuţie din principiu”.

”După finalizarea lucrărilor putem vorbi despre acest aspect. Nu excludem varianta de a deschide un liceu, însă trebuie să vedem ce profil îi găsim, în ce direcţie vom merge, să vedem dacă va fi vorba despre un liceu sau şcoală profesională, asta în funcţie de cerinţele locale. Aceste discuţii le voi avea cu primarul după ce clădirea va fi finalizată. Evident că vom da aviz şi nu excludem varianta de a înfiinţa un liceu, dar trebuie să vedem cu adevărat cine va merge la acea instituţie. M-am săturat de speculaţii că nu aş vrea să deschid un liceu şi se exclude din start această variantă. Aş înfiinţa 100 de şcoli dacă ar fi suficienţi elevi ca să le calce pragul”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Valentin Cuibus.

liceu floresti 2

Are nevoie Floreştiul de o nouă unitate de învăţământ primar/gimnazial /liceal?

Gazeta de Cluj a realizat un sondaj cu privire la această temă, iar până la ora redactării acestui material la întrebarea “Credeţi că este nevoie de un liceu în comuna Floreşti?” s-au înregistrat 192 voturi, dintre care 171 au votat ”DA”.

LĂSAȚI UN MESAJ