Procurorii DIICOT am mai scos un dosar din sertar in care acuza o frauda de circa 85 de milioane de euro comisa de mai mulți directori de banci precum și de un grup de oameni de afaceri implicați adanc in grupurile politico-financiare din Romania. Este vorba de frații Creștin (Dumitru și Vasile), de Marius Locic, de cațiva directori ai bancilor Volksbank și BRD și de Damian Draghici, unul dintre consilierii premierului Victor Ponta. Insa ițele acestei afaceri au prelungiri care ajung pana in sanul justiției și pana la “invartelile” lui Cristi Burci.

In preajma fiecarui eveniment important, acum spre exemplu evenimentul consta in sarabanda alegerilor parlamentare, DIICOT-ul, DNA-ul sau orice alta instituție care presupune anchete și trimiteri de dosare penale in instanța lanseaza in mass-media o mega-ancheta facuta dupa urmatoarea formula: politicieni sau afaceriști cu gulerele negre sunt acuzați de corupție. Cum ar veni, avem o caracatița, care poarta pe frunte eticheta corupției și, din cand in cand, i se taie cate un braț.
La sfarșitul saptamanii trecute, procurorii DIICOT au inceput in forța sa faca percheziții  in Bucuresti, Satu Mare, Ilfov și Valcea, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro. Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin. "In fapt se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat. Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare – cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT. Valoarea totala a prejudiciului cauzat de membrii gruparii a fost estimata la aproximativ 85 de milioane de euro.
Notarul Paula Rosenberg – sotia artistului Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, ales senator pe listele USL – a fost adus cu mandat de politisti la sediul DIICOT, pentru audiere. De asemenea, Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare.
Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare. Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT. In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

Mai e mult pana la “varan”

In “subsolurile” acestei afaceri se afla umbra lui Dan Voiculescu și “vaca” lui de muls, Agenția Domeniilor Statului (ADS). Firma A&S International, de unde Voiculescu caștiga o paine prin contractele pe care firma le incheie cu ADS-ul, este o adevarata “suveica” in itele careia s-au dezvoltat  parteneriate si cu Cristian Burci asociat, in tandem, cu Dumitru Crestin. In urma cu trei ani, SC A&S International a cumparat, fara licitatie publica, Institutul Pasteur. Stanescu a fost si administratorul firmei PhoenixFarm, societatea care detinea SC Protan. Ulterior, el a fost inlocuit cu Nicolaie Bordeianu, Ioan Cretu si Adrian Ionescu, iar firma este detinuta de doua off-shore-uri: BENETRIT ENTERPRISES LTD si BRENDANA ENTERPRISES LTD. Cristian Burci si-a vandut actiunile detinute la Protan, prin Phoenix Farm, partenerului Atev Fehérjefeldolgozó din Ungaria, cu care s-a asociat in 2006 pentru concesionarea activitatii de ecarisaj la nivel national. Tranzactia a fost anuntata de Protan printr-un comunicat transmis Bursei de Valori. Apoi, tot in septembrie, o alta mega afacere detinuta de Burci, International Railway Systems (IRS) a fost cumparata, in proportie de 50% de catre senatorul UDMR Attila Verestoy. Alaturi de Verestoy, conform unui interviu dat de senator pentru Capital, in acționariatul firmei vor aparea și bancile la care IRS-ul lui Burci avea datorii. Cele trei fabrici producatoare de vagoane ale lui Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal și Meva) au intrat in insolvența, datoriile totale ale companiei catre banci ridicandu-se la 120 de milioane de euro. Grupul reprezentat de Burci, din care au mai facut parte si Costel Bobic, Dumitru Crestin, Dumitru Saitoc, a folosit insa, ca prim-paravan, si un avocat din asocierea “Sova, Ratiu & Asociatii”. Este vorba despre Alin Catalin Drinceanu, din Drobeta Turnu-Severin. Relatia Burci-Drinceanu este destul de veche  referitor la firma  RID care a controlat, pana in 2007, Phoenix Pharm, deci si Protan. Trebuie stiut ca folosirea ca paravan a lui Drinceanu a inceput in 2003, atunci cand Burci, reprezentantul off shore-ului din New Jersey care controla RID, Albany Holdings LLC, i-a cedat pachetul de actiuni lui Drinceanu care controla firma M.G. Media Group International Holding SA din Lugano-Elvetia.
De asemenea, SC A&S International se poate bucura de angajati bine informati. La aceasta firma lucreaza un fost ofiter SRI, Robert Tutunaru, care are functia de consilier. Sotia lui Robert Tutunaru, Laura, este magistrat-asistent la Curtea Constitutionala a Romaniei.

O familie de justitiari

Celalalt paravan al afacerii, Marius Locic, a fost implicat in dosarul de corupție in care au mai fost acuzați senatorul Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cașuneanu.  Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la inceputul lui 2010, pentru trafic de influența, complicitate la trafic de influența, cumparare de influența și, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata. Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuala a ICCJ, a fost judecat pentru complicitate la trafic de influența, Costel Cașuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacau, pentru cumparare de influența, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumparare de influența, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilitații in legatura cu fapte de corupție. Procurorii au afirmat ca in perioada iulie – septembrie a anului 2009, Catalin Voicu, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Cașuneanu, in doua tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, in schimbul intervenției pe langa magistrați din cadrul Inaltei Curți de Casație și Justiție – in persoana lui Florin Costiniu -, in vederea adoptarii unei soluții favorabile societații comerciale la care omul de afaceri era asociat. In plus, in luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa polițiști pentru a-i determina sa propuna o soluție favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale. Catalin Voicu a stat in arest preventiv un an și 4 luni, o buna parte din acest timp continuand sa primeasca indemnizația de parlamentar. Și ceilalți 3 inculpați au fost arestați preventiv, dar in data de13 aprilie 2010 au fost puși in libertate. Lanțul slabiciunilor poate ajunge, prin soția judecatorului Costiniu, Viorica Costiniu, pana la ministrul justiției, Mona Pivniceru, una dintre apropiatele familiei Costiniu.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.