Gheorghe Şerban, fostul şef al APIA Cluj, a pierdut procesul pe care l-a deschis în urmă cu doi ani împotriva actualului şef al instituţiei, Adrian Zaharia. Ca majoritatea directorilor de instituţii publice, ambii au fost ”înşurubaţi” politic în această funcţie: Şerban, la vremea respectivă, de PDL, iar Zaharia de PC. După ce a luat ”hăţurile” APIA, Zaharia l-a destituit pe Şerban pe motive de incompetenţa, iar cel din urmă a deschis un proces. Ca măsură suplimentară, magistraţii clujeni l-au pus pe Gheorghe Şerban să-i plătească actualului şef APIA Cluj 2000 de lei.

 

În urmă cu doi ani, fostul şef al APIA Cluj, Gheorghe Şerban, a dat în judecată instituţia pe care a condus-o pentru că a fost destituit atunci când s-au făcut schimbările politice în cadrul Ministerului Agriculturii. Şerban a fost pus în funcţie pe criterii politice, de PDL, însă după ce ministerul de resort a fost preluat de reprezentanţii Partidului Conservator, Şerban a fost destituit din funcţie, în locul lui fiind numit Adrian Zaharia, membru PC.

În cursul acestei luni, judecătorii de la Tribunalul Cluj au emis o soluţie în procesul de fond deschis de Şerban împotriva lui Adrian Zaharia şi a instituţiei pe care acesta o conduce.

Ei au respins cererea lui Şerban. ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Zaharia Adrian, invocată de pârâţi, ca fiind neîntemeiată. Admite excepţia inadmisibilităţii, invocată de pârâţi. Respinge cererea de chemare în judecată ca fiind inadmisibilă. Respinge excepţia de nelegalitate a raportului de evaluare nr. 1263/04.02.2015, invocată de reclamant, ca fiind inadmisibilă. Obligă reclamantul la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către pârâtul Zaharia Adrian”, arată soluţia pe scurt a instanţei de judecată.

Întrebat care sunt motivele pentru care instanţa ar fi trebuit să îi dea dreptate, Gheorghe Şerban a refuzat să comenteze spunând că nu poate vorbi.

 

Firma soţiei a fugit din declaraţia de interese a soţului!

Ca o ironie a sorţii, fostul şef al APIA Cluj trece prin acelaşi gen de proces prin care a trecut Antoniu Poienaru, un fost angajat al APIA Cluj care a fost destituit de Şerban. Poienaru a fost concediat abuziv de către fostul şef al APIA pentru că angajatul începuse să sesizeze o serie de nereguli care aveau loc în cadrul agenţiei clujene. Problemele lui Gheorghe Şerban au survenit în urma faptului că el nu a trecut în declaraţia de avere şi de interese faptul că soţia lui deţinea o societate comercială care are relaţii contractuale cu diferite instituţii cu care APIA are legături.

Potrivit unui avocat specializat în contencios administrativ şi fiscal, genul de proces pe care Gheorghe Şerban l-a intentat celor de la APIA, reclamanţii au, de cele mai multe ori, succes. Majoritatea nu îşi recapătă funcţiile înapoi pentru că, practic, nici nu doresc acest lucru, ei urmărind plata unor despăgubiri pe care le primesc prin sentinţă judecătorească. Problema constă în faptul că aceşti bani sunt plătiţi de la bugetul public.

”De cele mai multe ori, acest gen de procese au şanse de câştig. Practic, chiar dacă persoana respectivă a fost numită pe criterii politice şi, în multe dintre cazuri, respectivii sunt incompetenţi, numirea lor se face într-un cadru juridic corect. Ulterior, destituirea nu se face în baza unui management defectuos prin care întreaga activitate ar putea fi pusă sub semnul întrebării în mod legitim, ci în baza unui ordin intern care poate fi atacat pe cale de contencios administrativ. Astfel, se ajunge la plata unor despăgubiri salariale destul de consistente, iar aceşti bani sunt plătiţi din fondurile instituţiilor”, explică un avocat clujean.

adrian zaharia sef apia cluj

Fostul şef al APIA Cluj se mira des

La data respectivă, şeful APIA Cluj, Gheorghe Şerban se declara uimit de faptul că soţia lui are o societate comercială, chiar dacă sediul firmei se află la domiciliul soţilor Şerban. Şeful APIA Cluj spunea că nu ştia că ar fi trebuit să specifice în declaraţia de avere faptul că soţia lui este unic acţionar la o societate comercială care are ca obiect de activitate “Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat”.

“Eu ştiu că în condiţiile în care se lucra şi avea profit, dar societatea n-a adus profit aşa că n-am trecut-o. Am aflat şi eu despre asta pentru că cineva a făcut o reclamaţie şi aşa am aflat despre asta. A fost un contract în 2009, dar abia după încheierea contractului am aflat pentru că nu s-a făcut licitaţie publică. Ştiu că nu s-a făcut licitaţie, dar am aflat mai târziu. Eu consider că nu sunt vinovat pentru că au fost respectate toate dispoziţiile legale”, spunea Gheorghe Şerban, directorul APIA Cluj.

Contractul la care directorul APIA Cluj face referire a fost acordat în 2009 de către Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA firmei SC AGROMED IMPEX SRL, societate deţinută în totalitate de ŞERBAN ANA NATALIA, soţia şefului APIA Cluj. Contractul, în valoare de 90.000 de lei a fost acordat fără nici o licitaţie, iar, pentru aceşti bani, soţia şefului APIA Cluj ar fi trebuit să împrăştie ierbicid printre liniile de cale ferată. Conform CFR, s-a ales metoda negocierii directe pentru că acest contract a fost atribuit în urma unei “situaţii de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Cu alte cuvinte, între şinele de cale ferată apăruse o vegetaţie luxuriantă care ar fi putut perturba bunul mers al trenurilor.

Pe lângă această licitaţie, SC Agromed Impex SRL a făcut deconturi la DADR (Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală) Cluj , începând cu 2005, când Şerban Gheorghe era director executiv adjunct şi din 2006 la APIA Cluj, când acesta (Gheorghe Şerban, n.red.) a fost numit director executiv.


”Infractori, semianalfabeţi, hoţi de subvenţii”

“De luni de zile am avertizat diversele instituţii ale statului, de faptul că, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA) este plină de infractori, semianalfabeţi, hoţi de subvenţii, atât din rândul funcţionarilor cât şi al fermierilor, protejaţi ai politicienilor care nu fac nimic pentru a-şi justifica salariile, bolnavi figuranţi pe state de plată; de existenţa unor pontaje fictive pe baza cărora s-au ridicat sume exorbitante, angajaţi figurând la centre locale, lucrând mascat în centre judeţene, relaţii suspecte între funcţionari şi fermieri, agresiuni verbale şi dispreţ al funcţionarilor îndreptate împotriva fermierilor, controale pe teren şi prin teledetecţie făcute la comandă politică sau în dauna bugetului comunitar şi naţional, relaţii cu publicul la nivel central coordonate şi controlate de un individ făcut director general între două “fătări” politice. Situaţia se cunoaşte şi în instituţiile europene. La Apia Cluj, se afla un “exemplar” care gestionează fondurile comunitare în perfectă armonie cu firma soţiei, SC AGROMED IMPEX SRL.  Drept urmare, Şerban Gheorghe nu a considerat să declare veniturile şi sursa veniturilor soţiei în declaraţia de avere şi interese”, spune Poienaru pe blogul lui, antoniupoienaru.finantare.ro.

1 COMENTARIU

  1. Lasa Şerbane că te-ai ajuns!
    Dintr-un neica nimeni de Dăbuleni chiar credeai c-o să-ţi meargă la infinit?
    Grajuri de porci la Jucu, farmacie veterinară la Apahida, director mare la APIA cu tot felul de afaceri, ştiute şi neştiute, doctor la turnatorul Luca de la USAMV etc!
    De fapt ai ramas un şmecher basist!
    Zii merci şi treci la muncă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.