Judecătorii de la Curtea de Apel au prelungit de patru ori dreptul de circulaţie al magistratului NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA de la Alba Iulia judecată pentru ucidere din culpă, după ce a accidentat mortal un bătrân pe trecerea de pietoni. Chiar dacă are moartea unui om pe conştiinţă, judecătoarea din Alba Iulia nu a fost suspendată din funcţie, colegii ei spunând că această acuzaţie nu îi afectează activitatea profesională. Procesul judecătoarei Nicoară pare lungit până la calendele greceşti. Dacă ea a săvârşit accidentul în aprilie 2014, Parchetul a trimis dosarul în instanţă în luna septembrie 2016. Primul termen al procesului s-a judecat la mijlocul lunii februarie 2017, când s-a dat o amânare pentru că judecătorul nu a avut timp să îşi angajeze un apărător.

 

În 2014, judecătorul NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA (vicepreşedinte al Curţii de Apel alba Iulia la data producerii accidentului, n.red.) a accidentat un om pe trecerea de pietoni în timp ce mergea la muncă. Accidentul a avut loc în centrul municipiului Alba Iulia, pe Bulevardul Încoronării. Aflată la volanul maşinii sale, judecătoarea nu a acordat prioritate unui pieton care s-a angajat în traversarea străzii şi l-a lovit în plin. Bătrânul a fost dus la spital însă din cauza rănilor suferite a murit.

De la data comiterii accidentului, procurorilor le-a luat aproape doi ani de zile până să trimită dosarul în instanţă, iar primul termen al procesului, care se judecă la Curtea de Apel Cluj, a fost la mijlocul lunii februarie, când magistratul Nicoară a cerut o amânare pentru că nu a avut timp să îşi angajeze un avocat!

Până acum, pe parcursul termenelor, judecătorii clujeni i-au prelungit de patru ori dreptul de a conduce, următorul termen având loc pe data de 22 mai.

Interesant este faptul că, potrivit legislaţiei, acest accident poate fi catalogat ca unul de muncă. ”Pentru cazul în care accidentul s-a soldat cu decesul victimei sau încadrarea într-un grad de invaliditate a victimei, se aplică şi prevederile din contractul colectiv de muncă la nivel de unitate/ ramură, respectiv din legea pensiilor publice (după caz – ajutor de deces pentru urmaşi, de la casa de pensii, ajutor material şi ajutor financiar din partea angajatorului pentru victima, respectiv pentru urmaşi etc.). Prevederile legislative sunt în avantajul angajatorului, dacă acesta a menţionat in fişa individuală de instructaj SSM. În cazul în care a completat această fişă de SSM cu datele menţionate, angajatorul nu poate fi amendat contravenţional sau considerat responsabil din punct de vedere penal pentru producerea evenimentului.

gabriel hilote ziuadecluj

În fişa individuală de instructaj SSM, traseul şi durata deplasării se menţionează de către persoana care efectuează instruirea introductiv generală, la începutul fişei, imediat sub numele angajatului. Semnătura angajatului pe fişa individuală de instructaj SSM atestă faptul că acesta a fost instruit corespunzător de către angajator.”, arată Gheorghe Popa, specialist în protecţia muncii.


Cazuri fericite cu nefericiţi

La o primă vedere, s-ar părea că magistraţii clujeni sunt extrem de blânzi cu cazurile de acest gen, în care diferite persoane care deţin funcţii decizionale importante sunt judecate într-un cadru mai puţin strict decât în rest.

Spre exemplu, fostul Prefect al Clujului, Călin Platon, care a accident o mamă şi un copil tot pe trecerea de pietoni a scăpat cu plata unor daune materiale şi cu o condamnare cu suspendare. El a accident pe o trecere de pietoni din cartierul Gheorgheni o femeie şi bebeluşul ei de trei luni. Femeia a fost grav rănita, însă copilul a decedat după scurt timp la spital. În urma accidentului, fostul prefect a fost arestat preventiv pentru aproape două luni de zile. Pe parcursul procesului el a fost eliberat şi Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat, iniţial, la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare. Procurorii au contestat această decizie, iar Curtea de Apel Cluj i-a majorat pedeapsa la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi pentru conducere cu permisul suspendat, sentinţa fiind definitivă şi irevocabilă. Mama copilului mort şi-a retras plângerea şi în urma unei înţelegeri financiare cu Călin Platon familia a primit 165.000 de euro.

Un alt caz demn de menţionat care s-a judecat în instanţele clujene este cel al milionarului clujean Gabriel Hilote care în anul 2009, în timp ce se afla în stare de ebrietate, s-a urcat la volanul maşinii, a pierdut controlul vehiculului şi a accident un alt autovehicul în care se aflau membrii unei familii care au decedat în urma impactului.

În acest caz, Hilote a primit de la magistraţii Curţii de Apel Cluj o pedeapsă de cinci ani cu executare după ce, iniţial, cei de la Judecătoria Cluj Napoca au dat o pedeapsă de trei ani şi opt luni. Asta în condiţiile în care, după ce că era în stare de ebrietate la producerea accidentului, Hilote a mai şi fugit de la locul faptei. Pentru acest gen de fapte Codul Penal prevede pedepse de 15 ani de închisoare. După accident, milionarul clujean a invocat amnezie şi a adus chiar un document medical emis de un doctor neurochirurg, Aurel Oşlobeanu. În sângele autorului accidentului s-a stabilit că exista o alcoolemie de 1.14 grame la mie alcool. După accident, Hilote a mers la maşina în care membrii familiei Dragoste decedaseră, a verificat pulsul persoanei aflate la volan şi apoi a dispărut de la locul faptei.

Însă, în cadrul instanţelor clujene există şi procese de ucidere din culpă în urma cărora cei vinovaţi, care nu sunt persoane atât de importante şi potente financiar, sunt condamnaţi la ani grei de puşcărie cu executare.


A contestat urmărirea penală

În urma cercetării şi a trimiterii în judecată a magistratul din Alba Iulia nu a fost suspendat din funcţie, Consiliul Superior al Magistraturii apreciind că acuzaţia din „culpă” nu îi afectează activitatea profesională. De asemenea, în cadrul procesului de cameră preliminară, Nicoară a formulat o serie de excepţii prin care atrăgea atenţia asupra nelegalităţii actului de sesizare a instanţei, însă magistraţii i le-au respins.  „În baza art 346 alin 1 Codul de procedură penală respinge excepţiile formulate de către inculpata Nicoară Cristina Gheorghina, pentru constatarea nelegalităţii actului de sesizare a instanţei şi a refacerii acestuia, a nelegalităţii unor acte de urmărire penală. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpata Nicoară Cristina Gheorghina, sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă prev de art 192 alin 1 şi 2 Cod Penal,după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 24 octombrie 2016. În temeiul art 111 alin 6 din OUG 195/2002 prelungeşte dreptul de circulaţie a inculpatei Nicoară Cristina Gheorghina, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 24 octombrie 2016 şi până la data de 22 noiembrie 2016, inclusiv. Soluţia se comunică sefului Politiei Rutiere Alba. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24 octombrie 2016”, se afirmă în minuta deciziei instanţei de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.