Fostul arhitect al CJ Cluj, Sanda Oltean, judecată pentru abuz în serviciu şi condamnată la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, a fost achitată de magistraţii de la Curtea de Apel Cluj la sfârşitul acestei săptămâni. În dosarul de fond apare şi acuzaţia de exercitare a influenţei asupra fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, dar şi a unuia dintre vicepreşedinţi. Niciunul dintre aceştia în schimb nu este parte în dosar.

 

La sfârşitul acestei săptămâni, magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au decis să o achite pe Sanda Oltean, care a ocupat funcţia de arhitect şef în cadrul administraţiei judeţene.

Ea a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată, dar judecătorii au schimbat încadrarea juridică în abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Procurorii au acuzat-o pe Oltean că a încercat să o angajeze pe Lucia Domşa, o prietenă de-a ei,  la serviciul de urbanism al CJ Cluj, chiar dacă Domşa nu îndeplinea criteriile pentru primirea postului. Potrivit anchetatorilor ea ar fi vorbit cu Horia Uioreanu, care era atunci şeful CJ Cluj, despre această angajare. Potrivit rechizitoriului, ”Fapta inculpatei OLTEAN SANDA, care în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de membru al comisiei de concurs  la concursul organizat de Consiliul Judeţean Cluj la data de 08.05.2013, a efectuat acte în mod defectuos, constând în declararea admisă în etapa de selecţie a dosarelor a candidatei D.L. şi totodată în pregătirea în afara cadrului legal a candidatei pentru etapa concursului constând într-un interviu, sens în care i-a furnizat subiectele din care urmau a fi formulate întrebările la interviu, aducând în acest fel o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime atât ale persoanei vătămate N.L.T. cât şi ale Consiliului Judeţean Cluj, instituţie în cadrul căreia inculpata îşi desfăşura activitatea, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prev. şi ped.  de art. 297 al. 1 C. Pen., cu aplic. art. 35 al. 1 C. Pen. Urmarea imediată a infracţiunii o reprezintă cauzarea unei vătămări a drepturilor şi intereselor legitime atât ale persoanei vătămate N.L.T. cât şi ale Consiliului Judeţean Cluj, instituţie în cadrul căreia inculpata îşi desfăşura activitatea, fapta păstrându-şi însă individualitatea chiar dacă se produc ambele urmări ale activităţii infracţionale”, arată procurorii în cadrul rechizitoriului.

 

Curtea de Apel o achită pe Sanda

La sfârşitul acestei săptămâni, magistraţii de Curtea de Apel Cluj au decis să o achite pe Sanda Oltean de acuzaţiile care i s-au adus. ”Admite apelul declarat de inculpata Oltean Sanda împotriva sentinţei penale nr. 860/27 mai 2016 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca, pe care o desfiinţează în întregime şi rejudecând: Înlătură dispoziţia de schimbare a încadrării juridice dispusă de instanţa de fond în privinţa infracţiunii pentru care a fost trimisă în judecată inculpata O.S. În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, prin raportare la Decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016 achită inculpata Oltean Sanda, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în forma continuată, prevăzută de art. 297 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod Penal. În baza art. 25 alin. 5 Cod procedură penală lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă N.L.T. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat pentru judecata în faza de urmărire penală, cameră preliminară, judecata în primă instanţă rămân în sarcina acestuia. Respinge cererea de obligare a inculpatei în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata cheltuielilor judiciare la judecata în fond în favoarea părţii civile N.L.T. Respinge ca rămase fără obiect apelurile declarate de părţile responsabile civilmente A.N.a F.P., C.J. Cluj şi Judeţul Cluj. Respinge cererea de obligare a inculpatei în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata cheltuielilor judiciare aferente apelului în favoarea părţii civile N.L.T.. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 6 aprilie 2017.”, arată sentinţa magistraţilor Curţii de Apel Cluj.

 

La fond, judecătorii au decis să o condamne

Pe de altă parte, în procesul de fond al acestui dosar, magistraţii de la Judecătoria Cluj Napoca au decis să o condamne la un an şi jumătate pe Sanda Oltean.

În mai anul trecut, Judecătoria Cluj Napoca a emis următoarea sentinţă de condamnare a Sandei Oltean. ”În temeiul art. 386 Cod Procedura Penală schimbă încadrarea juridică a faptei pentru care inculpata Oltean Sanda a fost trimisă în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca emis în dosar nr. 6734/P/2014 la data de 01.04.2015 din infracţiunea de abuz în serviciu în forma continuată în infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra în intereselor publice. Condamnă inculpata Oltean Sanda la pedepsele de: – 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, – 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. (…) Interzice inculpatei exerciţiul drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În temeiul art.81 alin.2 Cod Penal 1969 cu aplicarea art. 5 Cod Penal cu referire la art. 15 din Legea nr. 187/2012 dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante aplicate de 1 an şi 6 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani si 6 luni. (…) Admite în parte acţiunea civilă promovată în cadrul procesului penal de către persoana vătămată NONN LASZLO-TIBOR şi obligă inculpata în solidar cu părţile responsabile civilmente Consiliul Judeţean Cluj, judeţul Cluj prin Preşedintele Consiliului Judeţean şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici la plata în favoarea părţii civile a sumelor de 93.652.8 lei cu titlu de despăgubiri civile constând în daune materiale şi a dobânzii legale aferente fiecărui drept salarial lunar datorat de la data scadenţei acestuia precum şi a sumei de 10.000 euro (echivalent la cursul BNR din ziua plăţii efective) cu titlu de despăgubiri civile pentru daune morale. În temeiul art.404 alin.4 lit.e rap la art. 274 alin.1 şi 3 Cod Procedura Penală obligă inculpata în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În temeiul art. 276 Cod Procedura Penală obliga inculpata în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata în favoarea părţii civile a sumei de 8.100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de aceasta constând în onorariu avocaţial achitat conform chitanţelor nr. 2550/29.01.2016 şi nr. 2589/08.04.2016”, arată decizia de condamnare.


Repus pe funcţie abia după doi ani

Nonn Laszlo Tibor, cel care a pierdut iniţial concursul pentru postul de şef serviciu urbanism  în detrimentul prietenei arhitectei judeţului, s-a înscris în cadrul dosarului penal ca parte civilă, solicitând prejudicii. El de altfel a mai câştigat un proces de daune cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi cu Lucia Domşa, obligând agenţia să îl repună în funcţie. Nonn Laszlo Tibor a fost numit în funcţia de şef serviciu urbanism la doi ani după respectivul concurs, abia în aprilie 2015. ”Consiliul Judeţean Cluj l-a angajat pe 10 aprilie pe Nonn Laszlo Tibor, care a câştigat procesul cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, organizatorul concursului. Întrucât s-a pierdut acel proces, ANFP a dispus încadrarea domnului respectiv pe funcţia de şef serviciu urbanism. CJ Cluj nu a făcut decât să se conformeze”, a declarat pentru Gazeta de Cluj purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.