Modificarile la Codurile penale si civile dau nastere unei noi rasmerite in randul judecatorilor din Romania! Probabil, nemultumiti ca dezbaterile in cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, pentru modificarea Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila au mers foarte bine, existand un consens in pozitii intre reprezentii sistemului judiciar si Parlament, cateva instante din Romania, simpatizante ale Forumului Judecatorilor din Romania, un critic vehement al modificarilor legislative la aceste legi, au anuntat ca vor declansa greva generala daca legile vor fi trimise spre promulgare, scrie luju.ro.

Una dintre aceste instante este Judecatoria Piatra Neamt care s-a intrunit deja in cadrul Adunarii Generale pentru a-si exprima „dezacordul si ingrijorarea” fata de aceste modificari. Principala lor nemultumire, ca si a altor instante, precum Tribunalul Neamt sau Curtea de Apel Brasov, este ca „in randul amendamentelor propuse se numara, intre altele, si cele care privesc introducerea a doua noi articole in Codul penal (art. 280 indice 1si art. 280 indice 2), care modifica incadrarea unor fapte din unele care ar putea atrage cel mult raspunderea disciplinara in unele din sfera ilicitului penal, respectiv Reaua credinta si Grava neglijenta, care induc publicului larg ideea ca magistratii judecatori si procurori constituie un fenomen infractional extrem de periculos, ale caror fapte sa fie sanctionabile cu pedeapsa inchisorii cuprinsa intre 8 si 15 ani, respectiv intre 3 si 7 ani, in conditiile in care aceste limite sunt aproape egale sau chiar mai ridicate decat cele prevazute de lege pentru infractiuni deosebit de grave cum sunt cele de omor si viol.”

In mod evident, nemultuirea judecatorilor care se opun acestor introduceri izvoraste din posibilitatea ca magistratii sa poata fi trasi la raspundere penala pentru abuzurile pe care le comit in desfasurarea activitatii profesionale. Numai ca, este perfect neintemeiata apreciem noi, aceasta ingrijorare, dat fiind ca atat CSM, cat si Parlamentul Romaniei si-au expus deja pozitiile privitoare la modificarile care ii nemultumesc pe magistrati, in sensul ca in legislatia penala nu vor fi introduse infractiuni in sarcina magistratilor, altele decat cele actuale, atata timp cat acestea imbraca forma unor abateri disciplinare, ca de exemplu reaua-credinta sau grava neglijenta. Cu alte cuvinte, atata timp cat „reaua-credinta” si „grava neglijenta” sunt prevazute ca abateri disciplinare in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, o astfel de fapta nu va fi prevazuta si in legislatia penala, reprezentand abatere disciplinara. Mai mult de atat, in Codul penal exista deja infractiuni care pot atrage raspunderea penala a magistratilor, respectiv cercetarea abuziva, prevazuta la art. 280 Cod penal si represiune nedreapta, prevazuta la art. 283 Cod penal

Cu toate acestea judecatorii ameninta vocal ca, incepand cu saptamana viitoare, vor bloca instantele de judecata sub forma de protest fata de modificarile care se aduc Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila.

De retinut este si faptul ca amenintarile judecatorilor de protest sunt facute desi reprezentantii Parlamentului au subliniat ca in cadrul Comisiei se procedeaza la transpunerea unor Directive europene si la implementarea unor decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei.

Aceste precizari au fost facute de deputatul Florin Iordache presedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, vineri, 11 mai 2018, intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, in care este prezentat modul in care s-au desfasurat dezbaterile in cadrul Comisiei in care s-au analizat propunerile de modificare a Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila.

Iordache a precizat ca membrii Comisiei nu urmaresc „incriminarea unor fapte derivate din activitatea propriu-zisa ce implica rationamentul judecatorului sau procurorului intr-un caz dat”, ci transpunerea unor Directive europene si implementarea unor decizii ale Curtii Constitutionale privitoare la normele din CP, CPP si CPC.

Iata precizarile deputatului Florin Iordache:

„Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, avand in vedere interesul public manifestat fata de activitatea acesteia privitoare la modificarea codurilor, civile si penale, subliniaza importanta contributiei si implicarii reprezentantilor magistratilor – Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, asociatii profesionale – in procesul de consultare in vederea imbunatatirii legislatiei in materie penala si civila.

Dezbaterile din cadrul Comisiei s-au purtat asupra proiectului initial pus in dezbatere publica si transmis spre consultare, caruia i-au fost atasate pe parcurs toate initiativele parlamentare, individuale sau de grup.

Comisia asigura, pe aceasta cale, opinia publica, ca scopul pe care si l-a propus este sa imbunatateasca aceasta legislatie, in primul rand prin transpunerea unor Directive europene, implementarea unor decizii ale Curtii Constitutionale, dar si din perspectiva unor nevoi rezultate din aplicarea practica a acestora.

Nicidecum Comisia nu urmareste incriminarea unor fapte derivate din activitatea propriu-zisa ce implica rationamentul judecatorului sau procurorului intr-un caz dat. De altfel, consecventa abordarii avute si in materia Legilor Justitiei, Comisia a urmarit si va urmari sporirea garantiilor de independenta ale magistratilor in solutionarea cauzelor cu care sunt investiti.”

La randul sau, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat vineri, 11 mai 2018, un comunicat de presa semnat de presedinta CSM, judecatoarea Simona Marcu, in care se dau asigurari ca CSM nu va sustine amendamentele privitoare la introducerea infractiunilor de rea-credinta, grava neglijenta „sau alte incriminari de natura sa aduca atingere independentei justitiei”.

Prezentam in continuare comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 mai 2018:

„Pe rolul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei se afla in procedura parlamentara proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Propunerile cuprinse in proiectul de lege au fost analizate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, in cadrul comisiei de specialitate, pozitia exprimata de Consiliu si transmisa Parlamentului tinand cont si de numeroasele propuneri si observatii comunicate de instantele judecatoresti si de parchetele de pe langa acestea cu privire la proiectul de lege, dar si cu privire la alte modificari legislative, rezultate din aplicarea Codului penal, in privinta carora s-a apreciat ca ar conduce la imbunatatirea cadrului normativ.

Propunerile si observatiile ce concretizeaza pozitia Consiliului Superior al Magistraturii sunt sustinute in cadrul dezbaterilor parlamentare de catre reprezentantii acestei autoritati publice.

In lumina rolului sau constitutional, de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii va continua demersurile institutionale pentru un cadru normativ care sa asigure respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, dar si realizarea unei justitii eficiente, bazata pe proceduri predictibile.

In procedura parlamentara, in realizarea dreptului membrilor autoritatii legislative, pot fi formulate amendamente, care se supun analizei Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului si in raport de care Consiliul Superior al Magistraturii isi va exprima pozitia.

Referitor la preocuparea sistemului judiciar fata de informatiile aparute in spatiul public cu privire la unele amendamente la proiectul de lege in discutie, mentionam ca, in procedura parlamentara, Consiliul nu va sustine acele amendamente care nu corespund dezideratelor de mai sus, respectiv propunerile vizand introducerea infractiunilor de ,,Rea-credinta” si ,,Grava neglijenta” sau alte incriminari de natura sa aduca atingere independentei justitiei.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,

Judecator Simona Camelia Marcu”

Sursa: luju.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.