Judecătorul Chirilă s-a pensionat. În urmă cu doi ani era acuzat de neglijență

522

Judecătorul clujean Octavian Chirilă de la Judecătoria Cluj Napoca s-a pensionat, decretul fiind semnat de președintele Klaus Iohannis.

În urmă cu dopi ani magistratul a fost acuzat de gravă neglijență după ce a uitat să prelungească mandatul de arestare a unui infractor.

Magistratul Octavian Chirilă nu a prelungit mandatul de arestare în privința unui individ periculos, care avea un număr mare de spargeri de locuințe la activ. Judecătorul nu a pus în discuție situația mandatului de arestare, iar după două zile de la ședința de judecată, spărgătorul a fost eliberat, pentru că a expirat perioada de detenție.

Eugen Rostaș, zis Piticul, este un infractor care poate atinge performanța a patru spargeri pe zi fără nicio urmă. Ultima oară a fost arestat în martie 2015, a fost trimis în judecată în aprilie, mandatul său a fost prelungit în 13 aprilie și în 8 mai, iar la 9 iunie, următorul termen de judecată, Chirilă a uitat să prelungească cu 30 de zile arestarea.

În acest context, Inspecția Judiciară a dispus, la începutul lunii octombrie, „exercitarea acțiunii disciplinare față de domnul Octavian Chirilă, judecător la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t), teza a II-a – «exercitarea funcției cu gravă neglijență». În motivarea acțiunii disciplinare s-a reținut că judecătorul nu a respectat, din gravă neglijență, normele procedurale privind termenul de înaintare a contestației împotriva încheierii prin care a fost menținută arestarea preventivă, precum și verificarea subzistenței temeiurilor care au determinat menținerea acestei măsuri preventive, împrejurări ce au condus la punerea în libertate a unui inculpat”.

Același judecător a respins, în mod inexplicabil, solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, cu privire la arestarea a doi interlopi clujeni, Rares Marc si Ionut Tripon, implicati in ultima perioada in mai multe batai in locuri publice.

Anchetatorii sustin ca cei doi se afla in perioada de incercare, dupa ce in anul 2011 au fost condamnati la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru ultraj contra bunelor moravuri si vatamare corporala.

Procurorii au solicitat arestarea in lipsa a celor doi tineri sub acuzatia de ultraj contra bunelor moravuri si vatamaare corporala grava, Marc si Tripon sunt acuzati ca l-au batut in fata discotecii Alegria, pe Alexandru Moldovan si i-au provocat acestuia multiple fracturi de mandibula. Medicii legisti eu emis un certificat medico legal provizoriu din care rezulta ca Moldovan necesita 45 de zile de ingrijiri medico legale. Cei doi tineri mai sunt acuati ca dupa bataia de la Alegria au mai provocat o alta bataie in curtea interioara a Instititului Inimii din Cluj Napoca, unde victima a cazut un sportiv de performanta Alin Vlad.

 

LĂSAȚI UN MESAJ