Kovesi, audiată în CSM după controlul DNA

137

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a venit vineri dimineaţă la sediul CSM, unde îşi va prezenta, în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului, punctul de vedere legat de raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, îşi prezintă în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA.

„Nu există un raport de control în sensul legii”, a spus șefa DNA

Potrivit ei, raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA nu a respectat structura.

De asemenea, la CSM a venit şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Joi, la Secţia pentru procurori a fost audiată, timp de aproximativ trei ore, Elena Rădescu. coordonatorului echipei Inspecţiei Judiciare care a făcut controlul la DNA.

Întrebată, la plecare, dacă presiunea din timpul controlului era atât de mare încât procurorii DNA au plâns, Rădescu a spus: „Da, au fost umiliţi. Prin conduită, comportament.”

Elena Rădescu este autoarea unei sesizări înaintate CSM, privind modalitatea în care s-a desfășurat controlul al DNA. În sesizare, Elena Rădescu reclamă „lipsa de respect şi de tact în timpul verificărilor” efectuate la Secţia de Combatere a Infracţiunilor asimilate celor de Corupţie, precizând că Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori, „nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă” şi „au adoptat o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns”.

Ședința procurorilor din CSM nu a fost publică.

 

Ce spune Toader despre menținerea în funcție a Codruței Kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a evitat să se pronunțe, vineri, la sosirea la CSM, cu privire la menținerea sau nu în funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în urma concluziilor Inspecției Judiciare din raportul de control. El precizat că trebuie așteptate audierile în acest caz.

Întrebat despre concluziile raportului Inspecției Judiciare potrivit cărora Kovesi trebuie menținută în funcție și care este opinia sa în această situație, Toader a spus: „Așteptați să vedem audierile, să tragem concluziile, după aceea vă vom spune”, potrivit Agerpres.

Despre exprimarea unui punct de vedere în cadrul ședinței Secției pentru procurori a CSM, ministrul a spus: „Nu am venit doar să ne uităm unii la alții”.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, și-a prezentat vineri, în cadrul Secției pentru procurori a CSM, punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecția Judiciară după controlul efectuat la DNA.

Ea a spus că asfel de controale din partea Inspecției Judiciare sunt binevenite, dar că în acest caz echipa de control nu a respectat mai multe reguli.

LĂSAȚI UN MESAJ