Kovesi şi procurorii săi de la DNA au dat iarăşi cu bâta în baltă

243

Este de-a dreptul incredibil ceea ce vă prezentăm mai jos. Este vorba despre ultimul Comunicat al DNA, referitor la celebrul dosar „Insula Belina”, mai exact de punerea sub acuzare a vicepremierului Sevil Shhaideh şi a ministrului Rovana Plumb. În acest Comunicat se spune că suspecţii din dosar au încălcat mai multe legi, printre care şi Legea nr. 213 din 17 noiembrie 1998 (actualizată) privind bunurile proprietate publică (aplicabilă începând cu data de 1 octombrie 2011).
Înainte de a vă prezenta în paralel textul Comunicatului DNA şi al Legii 218/1998 pentru a vedea gravele deficienţe de cunoaştere a cadrului legal de către Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, este nevoie de o precizare. Cotidianul.ro a scris zilele trecute că Liviu Dragnea a comis o mare eroare politică atunci când, în calitate de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, le-a cerut celor două colege de partid şi guvern, prietena sa Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, să adopte HG-ul prin care Balta Belina (de fapt, o suprafaţă de peste 300 ha) să treacă la Consiliul judeţean Teleorman, ştiind bine că în următoarele zile aceasta urma să treacă în administrarea controversatei firme Tel Drum, unde chiar el se duce la pescuit! Dacă nu ar fi ignorat, ca de obicei, toate suspiciunile care-l privesc, Liviu Dragnea n-ar fi fost niciodată de acord cu acele H.G. 943/2013 şi HG 858/2013, promovate în acel prim an de după căderea guvernului PDL, cînd alianţa USL anunţase altceva în campania electorală!
Însă, dacă Liviu Dragnea este de condamnat din punct de vedere politic pentru decizia de atunci, discuţia despre legalitatea acelor acte normative trebuie purtată strict pe textul de lege. Din acest punct de vedere, Laura Codruţa Kovesi şi procurorii săi de la DNA au dat iarăşi cu bîta în baltă! În afară de ceea ce spune ministrul Tudorel Toader, adică faptul că oportunitatea unei HG nu se stabileşte de către procurori, ci de instanţa de contencios administrativ, veţi vedea că aserţiunile DNA din Comunicat sînt complet în afara legii!
Cotidianul.ro prezintă câteva pasaje semnificative din Comunicatul DNA referitoare la începerea urmării penale a celor doi miniştri PSD în „Dosarul Belina”:

descărcare

Deci, procurorii consemnează că au fost încălcate mai multe acte normative, între care şi Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică: „Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărîre de guvern, CI DOAR PRIN LEGE”.
Cine nu cunoaşte textul de lege invocat şi o crede orbeşte pe Codruţa Kovesi ar putea să spună că şefa DNA i-a prins pe miniştri cu mîţa-n sac, deci ei trebuie să răspundă penal. Numai că lucrurile nu stau aşa, potrivit Legii nr. 213/1998, la care face referire Comunicatul DNA! Iată ce spune acesta:

descărcare (1)

După cum se vede, în art. 9, al. 2 al Legii 213/1998 se spune foarte clar că „Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face prin hotărîre a Guvernului”! Adică exact invers de ceea ce susţine DNA în Comunicatul remis opiniei publice în „Cazul Belina”!
Vă daţi seama? DNA spune că trecerea unui teren din proprietate publică a statului în proprietate publică a consiului judeţean nu se poate face prin HG, ci DOAR prin lege, în timp ce Legea 213/2018 spune că trecerea unui teren din proprietate publică a statului în proprietate publică a consiului judeţean se face DOAR PRIN HOTĂRÎRE DE GUVERN!
Ce se mai poate spune despre DNA şi şefa ei, în afara mirării uriaşe că nu cunosc legea, deşi în pixul lor stă deseori libertatea multor oameni care ulterior sunt achitaţi de instanţele de judecată? Poate doar regretul că Traian Băsescu a avut proasta inspiraţie de a o lua pe Codruţa Kovesi de sub poala lui Tata Lascu pentru a o face cel mai important procuror al României, deşi, iată, nu ştie deloc carte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ