Unul dintre cele mai mari proiecte derulate în Cluj Napoca a fost ”Amenajarea râului Somesul Mic în municipiul Cluj-Napoca”, gestionat de ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SOMEŞ-TISA (ABAST), instituție condusă la data respectivă de actualul șef al CJ Cluj, PNL-istul Meme (Marius Mânzat). Suma pusă la bătaie a fost de peste 80 de milioane de lei iar contractul a fost atribuit la comanda fostului ministru al Mediului, târgu-mureșeanul Laszlo Borbely. Principalul beneficiar al acestui contract a fost firma Socot, din Târgu Mureș, iar ”atribuirea” contractului a fost interceptată de procurorii DNA care au cerut arestarea lui Borbely, dar colegii lui i-au luat apărarea.

 

Proiectul ”Amenajarea râului Somesul Mic în municipiul Cluj-Napoca” a fost unul dintre cele mai importante administrate de Administrația Bazinală Someș Tisa – ABAST – de pe vremea când instituția era condusă de actualul președinte al CJ Cluj, Marius Mânzat.

În cadrul acestui proiect au fost ”implicați” și procurorii DNA care au deschis un dosar de corupție pentru modul în care a fost atribuită licitația. Majoritatea banilor, 81.657.938,14 de lei, din care 39.252.727,25 de lei finantat prin POS MEDIU, au fost atribuiți asocierii formate din companiile S.C. SOCOT S.A.(lider de asociere), SC TEHNODOMUS S.A.- SC AZIMUT COM S.R.L.- SC AQUAPROCIV PROIECT S.R.L. (asociați). Companiile au primit sumele de bani pentru lucrările de de proiectare și execuție. Potrivit procurorilor DNA, ”în cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Molnar Anton Petru – administrator de fapt al S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparținând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-și exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu. În cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la o persoană, administratorul a două societăți comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor și să încaseze contravaloarea lucrărilor executate”, arată procurorii

 

În amenajarea Someșului Mic înoată penalii

În cadrul contractului menționat anterior au mai primit 1.149.500 de lei, fără TVA, firmele MOTT MACDONALD LIMITED (lider de asociere) si GPT LORA SERVICEs SRL, tot din Târgu Mureș, pentru lucrările de servicii de supraveghere tehnică a lucrărilor de construcții montaj – CS1 nr. 1244/05.02.2015.

Contractul de servicii de audit independent al proiectului (audit financiar), în valoare de 24.900 de lei, fără TVA, a fost câștigat de SC Transilvania Audit & Fiscality SRL Bucuresti. Această companie este administrată și controlată de DRăGOI ANTOANELLA MARIYEANE, care  a fost condamnată, în decembrie 2012, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu, după ce iniţial Curtea de Apel Bucureşti decisese să facă 6 ani de închisoare, cu executare.

Contractul de servicii de publicitate pentru proiect, în valoare de 19.000 de lei, fără TVA, a ajuns la SC PROMO MEDIA SRL din Suceava. Compania este deținută și administrată de un tânăr de aproximativ 30 de ani, Daniel Măriniuc, care, a câștigat și licitația de publicitate pentru un metrou care, practic, nu există. Este vorba de metroul din cartierul bucureștean Drumul Taberei, iar pentru publicitatea acestui proiect Măriniuc va primi de la Metrorex peste 410.000 de lei. De asemenea, potrivit unor surse judiciare, Măriniuc ar fi implicat într-un caz de spălare de bani cu un prejudiciu de peste 10 milioane de euro. În acest dosar, ”titularii” sunt afaceriștii suceveni Vasile Florea, patronul firmei Florconstruct SRL Suceava, şi Cosmin Păstrăv, administratorul Hidrotera SRL.

laszlo-borbely

”Șuruburile” din jurul fostului ministru Borbely

Potrivit rechizitoriului DNA, Borbely Laszlo i-a dat dispoziții consilierului său, Szepessy Szabolcs, care acum are calitatea de învinuit, să rezolve licitația pentru Amenajarea Someșului mic din Cluj Napoca astfel încât câștigătorii să fie  S.C. Socot S.A. Tg. Mureş, S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi S.C. Azimut SRL Acăţari.

”Popa Eugen (director Socot SA): …..Nu, că a fost o discuţie la jupânu mare (n.n. Borbely Laszlo), vineri seara. M-a chemat, am avut mai multe discuţii şi trebuie să vorbesc şi cu tine. Vrea o formulă ….eu, Lescaci şi Azimut.

Ofimiaş Vasile (director de investiţii la Administraţia naţională „Apele Române”): Ştiu, aia lasă, nu o discutăm…Aia ne întâlnim săptămâna viitoare”.

Modul în care reprezentanții firmelor amintite anterior au făcut demersurile de a interveni, direct sau indirect la numitul Borbely Laszlo, pentru a-l convinge să-şi exercite influenţa asupra unor directori din cadrul A.N.A.R., pentru ca asocierea dintre S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, S.C. Azimut Com SRL Acăţari şi S.C. Socot S.A. Tg. Mureş să fie declarată câştigătoare a lucrării „Amenajare râu Someşul Mic în mun. Cluj Napoca, jud. Cluj”, transpare din rechizitoriul DNA.

 

Lucrările făcute pentru peste 80 de milioane de lei, fără TVA

Investiția a vizat implementarea infrastructurii adecvate pentru reducerea riscului la inundații și diminuarea efectelor negative ale acestora, pe cursul râului Someșul Mic și pe afluenții acestuia (valea Becaș și valea Murători), pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Apahida.

Au fost realizate următoarele capacități fizice:

  • Lucrări de regularizarea (amenajarea) și consolidarea malurilor Someșului Mic, pe o lungime de 4,10 kilometri;
  • Îndiguiri pe o lungime de 4,55 kilometri;
  • Lucrări de amenajare a afluenților pe o lungime de 3,85 kilometri.

Realizarea lucrărilor hidrotehnice propuse prin proiect contribuie la închiderea liniei de apărare împotriva inundațiilor pentru întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca și al comunei Apahida.

Aproximativ 92.740 de locuitori sunt beneficiarii direcți ai proiectului.

Sebatian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.