În județul Cluj va avea loc pentru prima dată o acțiune de împădurire marca Plantăm fapte bune în România. La această acțiune sunt așteptați 600 de voluntari dornici să ajute la plantarea a 15.000 puieți de salcâm pe o suprafață de 3 ha în comuna Viișoara, la 44 de km de Cluj-Napoca, cu scopul de a crește suprafața împădurită de pe raza județului. Sub sloganul „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”, inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat „Plantăm fapte bune în România” va demara cea mai amplă acțiune de împădurire într-o singură zi, 14 noiembrie, în toată țara.

Acțiunea de plantare reprezintă primul pas în îndeplinirea obiectivului nostru: creșterea și protejarea pădurilor României, urmând ca în următorii 3-5 ani de la plantare, să revenim pe plantații pentru îngrijirea copăceilor.

„Invităm locuitorii județului Cluj, așteptăm implicarea companiilor și a instituțiilor publice ca împreună să arătăm că ne pasă de mediu, să ne facem un viitor mai curat, să plantăm copaci astfel încât Clujul să devină județul fruntaș și pe harta împăduririlor naționale. Sperăm ca astfel să contribuim la nașterea unor păduri frumoase în județul nostru” a declarat Daniel Baciu coordonatorul județului Cluj.

Acţiunea din 14 noiembrie este inițiată de Asociația EcoAssist din București, alături de 5 organizații non – guvernamentale de protecția mediului din România și are drept Partener Instituțional Principal Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care prin intermediul R.N.P. ROMSILVA va furniza gratuit puieții necesari și asistență de specialitate pe toate plantațiile pe care voluntarii se vor implica.

Organizatorii asigură puieții forestieri, uneltele necesare, mănuși, gustări, masa câmpenească, voia bună, și solicită din partea voluntarilor să vină cu dispoziția necesară. Totuși, voluntarii sunt sfătuiți să își aducă uneltele proprii dacă dispun de ele si pe cât posibil să se organizeze cu transportul, deoarece transportul asigurat este limitat.

Programul estimativ al zilei de împădurire:

08.00 Plecare spre teren

09:00 – 10.00 Sosire la teren, pregatire / Instruire

10.00 – 15.00 Derularea actiunii de plantare

15.00 – 16.00 Masă câmpenească (gulyas la ceaun)

16.00 Plecarea spre casă.

Înscrierile se fac pe site-ul evenimentului alegând plantația Viișoara: http://www.plantamfaptebune.ro/

15 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa.l aiba in paza lui si sa ne aduca in fata doar persoane de o forta si o tinuta morala asemenea lui.
    Cit mai multi Corneliu Coposu, doamne ca avem mare nevoie.

  2. […] „Invităm locuitorii județului Cluj, așteptăm implicarea companiilor și a instituțiilor publice ca împreună să arătăm că ne pasă de mediu, să ne facem un viitor mai curat, să plantăm copaci astfel încât Clujul să devină județul fruntaș și pe harta împăduririlor naționale. Sperăm ca astfel să contribuim la nașterea unor păduri frumoase în județul nostru”, a declarat Daniel Baciu coordonatorul județului Cluj, potrivit gazetadecluj.ro. […]

    • De ce salcâmi ? De ce nu copaci adevărati : stejari, castani ,fagi, brazi , carpeni ,adică tot ce s-a taiat ?
      Oricând e de preferat o pădure de stejar ,fag carpen,sau de brad unei păduri de salcâm.
      Cercetați pădurile rămase ale Clujului și reâmpaduriti cu aceleași tipuri de copaci pentru păstrarea ecosistemului in echilibru.
      Altfel e o păcăleală realizată cu munca a o grămadă de entuziaști de bună credință.
      Cu salcâmii s-au făcut plase împotriva vântului,în sudul țării .
      Nu este o esență care să caracterizeze zona noastră.

  3. Da idea este foarte buna,pacat ca informatia nu este distribuita pana la final…Deci se organizeaza,dar nu se da un loc in Cluj Napoca unde sa poti sa te inscrii sau sa poti lua legatura telephonic cu organizatorii….te trimit la o adresa din Bucuresti …de parca acolo se impaduresc…in speranta ca cineva raspunde si ne DA LOCUL CONSPIRATIV DIN CLUJ NAPOCA UNDE SE FAC INSCRIERI am trimis un e-mail la cei din Bucuresti…si asa cum se face la Romania..nimeni nu raspunde…..si uite asa ce valve sa facut cu un eveniment secret la Cluj….un parinte..

  4. Daca impaduresc si eu 1 ha vine si la mine voluntar cineva? Prin programele specializate de accesare a fondurilor europene se pot lua bani in aceste scopuri si se primesc si bani pe o perioada de pana la 5 ani pentru intretinerea plantatiei pana cand nu mai sunt necesare lucrari de ingrijire(padurea e suficient de mare incat sa umbreasca terenul si sa nu mai creasca alta vegetatie). Sunt foarte serios in demersul meu pentru ca nu am banii necesari sa aduc forta de munca. Terenul il Detin deja.

  5. Oare de ce nu se poate fag, sau carpen sau stejar. Salcâmul este o specie invazivă, necaracteristică ecosistemelor din România. O inițiativă foarte periculoasă pentru mediu. Pare o faptă bună, dar defapt este mai grav decât defrișările. Oare cum ar fi o plimbare pintr-o pădure de salcâm? Nu cred că aș vrea să încerc.

  6. Serios, cine e geniul care a venit cu idea de a planta salcam? E o specie adusa din America in secolul XIX. Ce valoare biologica are aici? De ce se planteaza o singura specie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.