La Cluj Poliţia încă bate ca pe vremea lui Ceauşescu

2543

În urmă cu câteva săptămâni, Gazeta de Cluj vă prezenta drama unui tânăr ce a fost dus în Secţia 3 de Poliţie unde a fost legat cu două rânduri de cătuşe şi bătut de doi agenţi. După cele întâmplate acesta a depus o plângere penală împotriva agenţilor, însă procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a decis că nu e destul de relevant ce s-a întâmplat pentru ca el să îi tragă la răspundere pe poliţişti şi a dispus neînceperea urmăririi penale a agresorilor. Victima nu s-a dat bătută şi a reuşit să convingă instanţa de judecată că procurorul a tratat superficial ancheta.

 

Pentru beţie tratament special

Clujeanul Păcurar Vasile Cristian a recurs la ajutorul magistraţilor de la Tribunalul Cluj pentru a-şi obţine dreptate după ce ar fi fost torturat şi legat de calorifer cu două seturi de cătuşe de către doi poliţişti de la Secţia 3 Cluj-Napoca. Cu toate că a depus plângere împotriva acestora, procurorul de caz a decis clasarea dosarului.

Aparent, aflat în stare de ebrietate, Păcurar ar fi provocat în trecut un scandal la Grand Hotel Italia.  Ulterior acesta susţine ca a fost dus la Secţia 3 de Poliţie Cluj-Napoca unde a fost reţinut pentru mai multe ore, timp în care a fost legat de un calorifer din încăperea clădirii şi bătut. Deşi a depus plângere împotriva poliţiştilor care l-ar fi agresat, procurorul de caz a dispus clasarea dosarului. Astfel că lui Cristian Păcurar nu i-a rămas decât să formuleze prin avocaţii săi o plângere împotriva ordonanţei procurorului. Sub acest aspect, s-a înregistrat un dosar la Tribunalul Cluj, iar magistraţii urmau să decidă dacă se va redeschide ancheta.

 

Nevastă de procuror, obiectivă non-stop

Norocul lui Păcurar a fost ca plângerea formulată de el, împotriva deciziei procurorului să fie judecată de Ramona Mornăilă. Cu toate că este soţia şefului DIICOT Cluj, judecătoarea a analizat cele invocate de Păcurar prin avocaţii săi împotriva poliţiştilor de la Secţia 3: Nemeş Dorin şi Miclăuş Alexandru.

Soluţia dată de aceasta a fost cea de a admite cerinţele părţii vătămate. Cu alte cuvinte, femeia i-a dat crezare lui Păcurar şi nu procurorului de caz.

„În temeiul art.341al.6 lit.b C.pr.pen. admite plângerea formulată de către petentul P. C. V. formulată împotriva Ordonanţei cu nr.783/P/2016 din data de 24.02.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj pe care o desfiinţează şi trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală. În temeiul art. 275 al. 3 C. pr.pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică din 31.08.2017” a decis Ramona Mornăilă.

catuse arestat

 Legat cu două rânduri de cătuşe

Unul dintre aspectele sesizate de tânăr în plângerea penală împotriva lui Nemeş şi Miclăuş era că cei doi l-ar fi legat cu două seturi de cătuşe la ambele mâni de caloriferul din interiorul secţiei. Desigur, această acţiune l-ar fi făcut pe Păcurar să îşi iasă din minţi făcând scandal în secţie şi cerând să fie eliberat.

Însă cei doi agenţi s-au gândit să-i mai dea o  lecţie şi l-au reţinut aproximativ trei ore, după care i-au dat drumul.

„Odată plasat în acea anexă dezafectată, Păcurar a fost încătuşat de către unul din cei doi agenţi de poliţie cu două seturi de cătuşe de ambele mâini de câte un calorifer, pe motiv că ar fi adoptat o atitudine irevenţioasă. Sincer, nu ştim cine nu ar fi adoptat o  asemenea atitudine, fiind tratat şi transportat într-o atare manieră”, arată avocatul Alexandru Rîşniţă.

 

Doi poliţişti protagoniştii ”torturii”

În calitate de petenţi ai acestei plângeri formulată de Păcurar sunt poliţiştii Dorin Nemeş şi Alexandru-Nicolae Miclăuş. Despre aceştia Cristi Păcurar susţine că l-ar fi agresat în timp ce el se afla încătuşat de un calorifer din Secţia 3 Poliţie Cluj-Napoca.

Astfel că, în dosarul întocmit de procurorul de caz, cel pentru care s-a dispus clasare, Nemeş şi Miclăuş sunt acuzaţi de tortură.

Cu privire la infracţiunea de tortură, pre. şi ped. de art. 282 alin. (1) lit. b) Cod penal soluţia de clasare dispusă de procurorul de caz s-a întemeiat pe faptul că „nu există niciun martor, şi nicio altă sursă probatorie nu a putut fi investigată, care să poată confirma existenţa faptelor de agresiune fizică pe care, cu intenţia infracţională sancţionată de art. 282 C. pen., să le fi comis suspecţii”

„La dosarul cauzei există Certificatul medico-legal nr. 3689/I/a/1033 din 26.07.2016, care atestă că leziunile suferite de domnul Păcurar s-au produs prin lovire cu corp dur şi zgâriere, pot data din 23.07.2016 şi necesită 2-3  zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, dacă nu intervin complicaţii, procurorul de caz a ignorat din faşă acest mijloc de probă din următoarele considerente:

„Leziunile corporale găsite pe corpul persoanei vătămate – „echimoze”(1) şi „excoriaţii”(2) – au fost identificate „sprâncenos (stg. lateral)” şi „epigastric”(1), respectiv pe „antebraţ (dr. anterior)”(2), ceea ce nu corespunde, obiectiv, nici cu amploarea forţei şi repetării actelor de violenţă, nici cu locul (pe corp), pe care persoana vătămată le-a precizat („nas”, „peste faţă”, „picioare”)” (pag. 3 din cuprinsul Ordonanţei de clasare din 24.02.2017).

Nu putem decât să ne poziţionăm împotriva unor asemenea considerente, învederându-vă următoarele aspecte:

În primul rând,  procurorul de caz pare a scăpa din vedere faptul că echimozele şi excoriaţiile suferite de domnul Păcurar „sprâncenos (stg. lateral)”, astfel cum atestă Certificatul medico-legal nr. 3689/I/a/1033, corespund cu una din zonele indicate anterior de către domnul Păcurar, respectiv cu cea a feţei. În al doilea rând, învederăm onoratului domn prim-procuror faptul că o victimă a unor infracţiuni de violenţă nu este ţinută să indice cu precizie toate zonele corporale în care a fost lovită. Deşi domnul Păcurar s-a aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, motiv pentru care nu a putut conştientiza zonele exacte în care a fost agresat fizic, acest element nu este de natură a înlătura existenţa infracţiunii de tortură. Dacă se poate stabili, în speţă, că cei doi suspecţi i-au produs domnului Păcurar leziunile fizice descrise în certificatul medico-legal amintit mai sus, orice discuţie cu privire la ce îşi mai aminteşte victima din evenimentele produse devine inutilă din perspectiva întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii de tortură. A raţiona în sens contrar ar însemna să ajungem la concluzia că orice persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice să nu mai poată fi victima unor infracţiuni săvârşite cu violenţă pe motiv că nu şi-ar mai putea aminti cu precizie intensitatea actelor de violenţă la care a fost supusă sau zonele corporale lezate. Or, o asemenea concluzie ar fi vădit nejustificată.

În acest sens, arătăm că nu poate fi primită afirmaţia procurorului de caz, potrivit căreia „starea de ebrietate în care se găsea persoana vătămată lasă, de asemenea, să se înţeleagă şi că nivelul de conştienţă pe care aceasta putea să-l atingă în timpul în care s-a aflat în custodia suspecţilor, face verosimilă concluzia că mai degrabă „sensibilitatea dezinhibată de constrângeri morale ori etice” l-a adus pe numitul Păcurar Vasile-Cristian să sufere „puternic”, şi nu „maltratarea” lui propriu-zisă, pe care ar fi comis-o poliţiştii”. Dincolo de faptul că o asemenea aserţiune este lipsită de orice logică factuală, fiind evident că o „sensibilitate dezinhibată de constrângeri morale ori etice” nu poate provoca, prin ea însăşi, leziuni corporale (echimoze şi excoriaţii) care să necesite pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale, aceasta ignoră următorul aspect: Este dincolo de orice tăgadă faptul că, înainte de a se afla în custodia celor doi poliţişti, deci a suspecţilor, privat de libertate într-o anexă dezafectată aparţinând Secţiei a 3-a de Poliţie Cluj-Napoca, domnul Păcurar nu prezenta leziuni care să se fi produs prin lovire cu corp dur şi zgâriere şi care să necesite 2-3  zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, dacă nu intervin complicaţii. Pe cale de consecinţă, independent de orice interpretare ce ar putea fi dată stării de fapt de către organele de urmărire penală, aceasta relevă că, ulterior celor peste 3 ore în care persoana vătămată a fost ţinută în custodia organelor statului, aceasta a fost eliberată prezentând leziunile corporale detaliate în Certificatul medico-legal nr. 3689/I/a/1033 din 26.07.2016” au mai precizat avocaţii la Tribunalul Cluj.

Alexandru Miclaus da bani

Miclăuş: agresor cu milă regizată la femei bătrâne

Însă agentul nostru, ce urmează să fie cercetat din nou de către Parchet, în prezent are alte preocupări. Desigur, de la Secţia 3 s-a mutat la Rutieră, iar acum a devenit o vedetă a oraşului.

În urmă cu câteva săptămâni circula pe internet un clip în care se vede cum un poliţist se îndreaptă către o bătrână şi se pare că îi dă bani şi o sticlă cu apă. Acţiunea avea loc pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca, unde des poate fi zărită o bătrână care vinde flori. Clipul viral a strâns peste 1 milion şi jumătate de vizualizări.

Cuprinşi de emoţii şi surprinşi de gestul agentului, cei mai mulţi dintre cei care au vizionat videoclipul nu s-au uitat şi la detalii. În reflexia geamului se vede clar că cel care a filmat este un coleg al agentului Alexandru Miclăuş, iar filmarea este făcută din maşină.

Chiar şi pentru şefii agenţilor care au pus la cale acest teatru ieftin este clar că totul a fost regizat şi premeditat, prost cei-i drept. În viziunea acestora, poliţistul Alexandru Miclăuş s-a folosit de biata bătrână pentru a-şi face imagine bună în rândul comunităţii şi a colegilor.

Agentul care apare în imagini era nimeni altul decât Alexandru Miclăuş şi s-a angajat în Poliţia Cluj în acest an, după ce a absolvit Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj. Agentul lucrează în cadrul Biroului de Poliţie Rutieră din Cluj, unde se mutase după plângerea penală formulată de Păcurar.

5 COMENTARII

  1. Daca acel individ era beat credeti ca a avut o atitudine cuviincioasa fata de politisti,sunt ferm convins ca ceva a facut si din aceasta cauza a fost incatusat.

  2. Cel mai simplu, sa-l impuste si sa spuna ca era legitima aparare, cei 2 politisti inarmati simtindu-se cu viata in pericol. Apoi sa-l sune pe Godina sa posteze ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ