În prag de alegerile generale, politicienii din Cluj nu par interesaţi de unul dintre cele mai moderne mijloace de comunicare, internetul.

 
Site-uri extrem de puţine, neatractive şi neactualizate, este oferta cu care candidaţii vor să câştige simpatia unui segment de alegători ce creşte constant: internauţii.
Internetul oferă o serie de beneficii de ordin general. Pe lângă construcţiile de tip personal, cum sunt blogurile tot mai căutate de politicieni şi companii, impactul a ceea ce scrii sau arăţi poate fi măsurat numai la câteva ore de la publicare, prin intermediul statisticilor foarte detaliate disponibile. În plus, blogurile şi forumurile au şi avantajul dialogului unu la unu cu cititorii, care pot riposta, comenta, lăuda ceea ce un personaj scrie. Cei mai mulţi politicieni au înţeles repede că pot intra mult mai eficient în contact cu electoratul dacă îşi deschid un blog pe care să îl folosească atât pentru a-şi prezenta ideile şi proiectele, dar şi pentru a se răfui cu adversarii politici. Însă, în ceea  ce îi priveşte pe majoritatea politicienilor clujeni, aceştia încă nu au înţeles importanţa unui blog.

PNL vs. blogul

Candidaţii partidelor politice clujene pentru alegerile din data de 30 noiembrie nu par interesaţi de comunicarea virtuală. Doar doi liberali au site-uri personale. Pagina electronică a lui Marius Nicoară, fostul preşedinte al CJ a fost de unică folosinţă, de vreme ce a fost creat special pentru alegerile locale şi abandonat imediat după aceea. Mai activ este Horea Uioreanu, ,,deputatul de pe strada ta”, aşa cum se prezintă pe pagina sa personală. Însă acesta nu face altceva decât să preia materiale de pe site-ul PNL Cluj. Şi liberalul Ioan Petran, cuprins de febra alegerilor, şi-a făcut blog. Candidat în colegiul 3 din Cluj-Napoca, Petran prezintă pe blogul său un proiect de lege care prevede eliminarea impozitului pe dividende, dar critică şi activitatea Poştei Române. În comparaţie cu ceilalţi candidaţi liberali, Petran este singurul care nu apelează la metoda ,,copy-paste” de pe site-ul PNL. Şi secretarul de stat Lucia Morariu intenţionează să îşi deschidă o pagină personală, dar deocamdată Morariu are doar domeniul, construcţia site-ului mai având de aşteptat.

PD-L în ,,haină” virtuală

Preşedintele PD-L Cluj, actualul deputat Daniel Buda şi-a înnoit pagina personală cu doar câteva zile în urmă. Candidat pentru Camera Deputaţilor în colegiul nr. 2 Cluj-Napoca, Buda încearcă să intre în graţiile locuitorilor din colegiul 2 printre scrisoare adresată în mod direct acestora. Deşi a îmbrăcat o nouă ,,haină” portocalie, pagina electronică a lui Buda nu impresionează deloc, designul şi structura site-ului lăsând de dorit. Cu excepţia scrisorii, Buda nu mai are ,,intervenţii” personale pe pagina sa. În schimb, acesta are trimiteri la materiale din presa locală şi la unele editoriale mai vechi de ale lui. Un alt democrat-liberal ce are blog este Adrian Gurzău, candidat pentru Camera deputaţilor în colegiul 4 din Cluj-Napoca. Deputatul independent Mircia Giurgiu, candidat din partea PDL, este adeptul blogului de ceva vreme. Pagina personală a lui Giurgiu impresionează prin multitudinea de informaţii legate de activitatea sa parlamentară, acesta având şi câteva trimiteri la pagina sa de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

UDMR, campionul „net-ului politic”

Udemeriştii se dovedesc a fi cei mai harnici în domeniul virtual al comunicării. De fapt, actualul senator UDMR, Peter Kovacs Eckstein are cel mai complet şi mai actualizat site dintre toţi politicienii de pe malul Someşului. Pagina de web a lui Eckstein are trei versiuni în limba maghiară, română şi engleză. De asemenea, pagina electronică lui Eckstein ţine la curent vizitatorii cu toate activităţile senatorului, dar şi cu programul Senatului şi al Comisiei Juridice, în care acesta activează. Candidat din partea UDMR pentru Camera Deputaţilor, Czika Tihamer iese în evidenţă printr-un site în limba maghiară, dar şi cu un blog în limba română ce va fi activat când se va da startul la campania electorală. În schimb, actualul deputat UDMR, Mate Andras Levente are un site doar în limba maghiară şi n-a mai fost actualizat din luna iunie a acestui an.

PSD fuge de internet

Dintre social-democraţii clujeni care candidează pentru Parlament, doar Cornel Itu are intenţia de a-şi deschide o pagină personală după ce se dă startul la campania electorală. Luând în considerare schiţa site-ului său, Itu va prezenta pe pagina sa obiectivele sale ce privesc zona pe care o reprezintă, adică zona  municipiului Dej. PSD Cluj ar fi avut noroc la acest capitol cu Decebal Manole, liderul PC Cluj, al cărui site se limitează la redirecţionări spre cele două bloguri ale sale, unul politic şi unul generalist, dar şi către site-ul PC Cluj, care ,,trăieşte” doar din rezumatul unor conferinţe de presă. Însă având în vedere faptul că săptămâna trecută Manole s-a retras din cursa pentru Parlament, invocând motive personale, PSD Cluj stă cel mai prost la capitolul bloguri şi pagini personale ale candidaţilor pentru Parlamentul României.

Vasile Dâncu, fostul lider al PSD Cluj este cel mai activ politician de pe malul Someşului la capitolul bloguri. Dâncu are cel mai actualizat şi mai complet blog dintre toţi politicienii clujeni. De asemenea, acesta este singurul politician clujean care s-a folosit de blog pentru a se răfui cu adversarii politici. Reamintim aici ,,incidentul” cu preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, incident ce a dus în final la demisia aşa-zisului Grup de la Cluj din funcţiile de conducere, grup din care făcea parte şi Vasile Dâncu, alături de Ioan Rus şi Vasile Puşcaş.

Deşi şi-a inaugurat blogul personal cu puţin timp înainte de alegerile locale, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj nu şi-a abandonat site-ul precum contracandidatul său liberal, Marius Nicoară. Tişe şi-a actualizat blogul cu prezentarea vizitatorilor programul de dezvoltare al judeţului Cluj în perioada 2008-2009, dar şi cu câteva trimiteri către colegii săi de partid.

Timea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.