Aproximativ 7.000 de persoane se judecă în instanţele clujene cu omul de afaceri Horia Simu, acuzat de devalizarea Elcond, una dintre cele mai mari fabrici din Zalău. Iniţial, procesul ar fi trebuit să se judece şa Tribunalul Sălaj, dar majoritatea judecătorilor au făcut cereri de abţinere, aşa că instanţa curţii de apel clujene a trimis dosarul spre judecare la Tribunalul Maramureş. Afaceristul Horia Simu este judecat pentru gestiune frauduloasă într-un dosar a cărui prejudiciu se ridică la peste 24 de milioane de lei.

 

În cadrul camerei preliminare de la curtea de Apel Cluj, la sfârşitul lunii trecute s-a judecat procesul în care şefii companiei Elcond din Zalău sunt daţi în judecată de aproape 7.000 de persoane, foşti angajaţi ai acestei societăţi.

Iniţial, procesul ar fi trebuit judecat la Tribunalul Sălaj, însă mai mulţi magistraţi au formulat cereri de abţinere, astfel că judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au trimis procesul la Tribunalul Maramureş. Acolo, judecătorii au dispus începerea procesului. ”Prin încheiere penală nr.134/CP/29.11.2016, dispune:Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi, prin apărătorii aleşi. În baza art. 346 alin. (2) C. procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din 13.06.2016 dat în dosarul nr.132/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj privind pe inculpaţii Simu Horia, trimis în judecată pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă în formă continuată, AVASILICHIOAEI GHIORGHE trimis în judecată pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă în formă continuată şi ARDELEAN RADU CRISTIAN trimis în judecată pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă în formă continuată, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Simu Horia trimis în judecată pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă în formă continuată, AVASILICHIOAEI GHIORGHE trimis în judecată pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă în formă continuată şi ARDELEAN RADU CRISTIAN trimis în judecată pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă în formă continuată”, arată soluţia instanţei

 

La Zalău s-a tras un tun de 24 de milioane de lei

Cei trei inculpaţii au contestat această decizie, astfel că procesul s-a reîntors la Curtea de Apel Cluj care a respins ca nefondate”contestaţiile formulate de inculpaţii Simu Horia Şchiopu, ARDELEAN RADU CRISTIAN şi AVASILICHIOAEI GHIORGHE (toţi cu datele personale la dosar) împotriva încheierii penale nr.134/CP/29.11.2016 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Maramureş. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj pentru apărătorii desemnaţi din oficiu următoarele sume care se vor avansa din FMJ: – sumele de câte 130 lei în favoarea apărătorilor din oficiu B.I. şi B.A.; – sumele de câte 7895 lei în favoarea apărătorilor din oficiu A.D., A.V. A., A.A.C., A.V., B.S., A.K., B.L.M., B.C.E., B.A.D. şi B.M.. Obligă contestatorii la plata în favoarea statului a sumei de câte 28.000 lei fiecare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

Potrivit anchetatorilor inculpatul Avasilichioaei Ghiorghe, în calitate de director general al SC Elcond SA Zalău, calitate în care a administrat bunurile acestei societăţi, prin încheierea contractului de împrumut din data de 01.07.2004, care era un contract fictiv, urmat de încheierea convenţiilor de dare în plată cu inculpatul Ardelean Radu-Cristian, care deţinea la momentul respectiv funcţia de preşedinte AGA, calitate în care l-a împuternicit pe inculpatul Avasilichioaie Ghiorghe să încheie contracte cu SC Cuprom SA, la care preşedinte AGA era inculpatul Simu Horia, acesta din urmă deţinând şi funcţia de reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, administrator al SC Elcond SA, au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti, valoarea acestora fiind de 24.230.432 lei la valoarea din anul 2004. Totodată, prin acţiunile inculpaţilor Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe şi Ardelean Radu-Cristian a fost vândut în anul 2004 activul aparţinând SC Elcond SA denumit “Locuinţă de serviciu” către SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era inculpatul Simu Horia.

 

Simu a avut ghinion cu avocaţi cu rude procurori

De asemenea, în instanţele clujene s-a judecat recent o plângere împotriva unei soluţii de neîncepere a urmării penale în care omul de afaceri Horia Simu face o serie de acuzaţii împotriva a trei avocaţi din cadrul Baroului Sălaj, Codruţa Flonta, Roxana Cubleşan şi Demjen Attila, precum şi a unui procuror din cadrul instanţelor sălăjene, Nicolae Florian Crăciun.

Însă, magistraţii clujeni au decis că plângerea respectivă a fost clasată în mod legal. ”Respinge plângerea formulată de petentul Horia Simu împotriva Ordonanţei de clasare din 15.04.2016 şi a Ordonanţei nr.34/II/2/25.05.2016 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Obligă petentul la 300 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă.”, arată soluţia pe scurt a instanţei clujene.

Cei trei avocaţi au ajuns în atenţia afaceristului Simu după ce procurorul de caz care anchetează devalizarea producătorului de conductori de cupru Elcond Zalău i-a desemnat să apere interesele acţionarilor din cadrul acestei companii.

Potrivit unor surse judiciare, doi dintre avocaţi ar avea legături de rudenie cu doi procurori: Emil Sorin Flonta, care în 2010 s-a mutat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleul Silvaniei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, şi Ştefan Cubleşan, care până de curând a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, dar în cursul aceste luni s-a pensionat.

”Vă daţi seama că nu vă pot spune nimic, oricum, eu nu mai lucrez în domeniu de ceva vreme”, a declarat avocatul Codruţa Flonta.

”Nu vă pot spune nimic! Oricum, toate informaţiile se află la dosar şi nu au acces decât părţile direct interesate, aşa că vă daţi seama că nu vă pot da nici un detaliu”, a declarat avocatul Roxana Cubleşan.


Industria neferoaselor pusă pe butuci

Cuprom Zalău are la bază structura fostei Companii de Cablu Electric Laminat, fondată în 1972 la Zalău, cu peste 3.000 de angajaţi la vremea respectivă. În 1990, ea a fost transformată în SC Elcond SA, o companie pe acţiuni. Cuprom Zalău a luat fiinţă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare şi uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii româneşti din industria neferoaselor. Ca urmare a unor investiţii importante, retehnologizare şi modernizare, Cuprom a devenit, înainte de 2008, cel mai mare producător de cupru din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Est.


Horia Simu implicat şi în dosarul Retrocedărilor frauduloase

Omul de afaceri Horia Simu este judecat de procurorii DNA şi pentru implicarea lui, alături de Crinuţa Dumitrean, în Dosarul Retrocedărilor frauduloase. El este acuzat de spălare de bani pentru că de pe urma primirii unor proprietăţi din Constanţa, Simu şi-a cumpărat imobile în Franţa. În scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute din săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, precum şi în vederea ascunderii adevăratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (…) a utilizat un cont deschis la banca (…) din Elveţia în care au fost încasaţi banii proveniţi din vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii încasaţi de (…) supuşi procesului de spălare, au fost utilizaţi de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziţii fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obţinerea unui împrumut cu care a fost achiziţionat un alt imobil, tot în sudul Franţei”, se arată în rechizitoriu.

Din anchetă a reieşit că primul imobil a fost achiziţionat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil şi terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.