La deschiderea anului universitar, rectorul UBB a atacat sistemul de învățământ superior

145

La deschiderea anului universitar, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a criticat situaţia din învăţământul superior. el a declarat în fața studenților și a cadrelor didactice prezente la eveniment că în România, mai sunt universităţi păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de întrajutorare tovărăşească, desuet şi păgubos.

„Se pare că din epoca interbelică încoace, de pe când ne sicronizaserăm în oarecare măsură cu Europa în chestiunea studiilor universitare, nu am mai putut, nu am mai vrut sau nu ne-am mai priceput să ţinem ritmul cel bun şi ştacheta foarte sus. Azi avem aproape mai multe universităţi decât licee, între care mă refer la cele din urmă, ca să sporim confuzia şi mai mult, unele sunt colegii şi altele colegii naţionale. Cum să traduci <<national college>> unui străin care te întreabă ce specialitate universitară e acolo, când acestea la noi sunt licee. Avem universităţi de stat în care aproape jumătate din buget provine din fonduri private şi universităţi particulare sprijinite de stat. Şi sunt universităţi, îmi cer scuze pentru cuvânt, de ruşine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de într-ajutorare tovărăşească, desuet şi păgubos”,a spus Pop.

Acesta s-a întrebat ce fel de ţară a UE este aceea în care se creează un minister al Cercetării în care nu este cuprins învăţământul superior, precizând că cercetarea performantă se face în universităţi.

Rectorul UBB s-a referit în discursul său şi la probleme cauzate de lipsa finanţării de către Guvern a salariilor majorate din învăţământul superior.

„S-a anunţat că reducerile de salarii din urmă cu aproape 10 ani, combătute cu succes în instanţă, de multe dintre cadrele didactice şi de sindicate, au fost abuzive şi că statul va returna treptat sumele pierdute. Acum aflăm că această reparaţie se poate face din veniturile proprii ale universităţilor care au asemenea fonduri. Cele care nu au, probabil, vor primi diferenţele de la stat. Cu alte cuvinte, cei care s-au chivernisit bine şi au reuşit să facă economii pentru a-şi asigura buna funcţionare şi performanţă urmează să fie pedepsiţi. Ai noştri au învăţat că dacă ai mai mult şi ţi se ia, mai bine să nu produci mai mult, să produci numai atât cât e necesar vieţii tale. Şi ajungem de unde am plecat”, a menţionat Ioan Aurel Pop.

Rectorul UBB a subliniat că mediul academic este obligat semnaleze aspectele care afectează educaţia şi să protesteze ori de câte e nevoie, precizând că a rămâne pasivi „înseamnă a condamna şcoala românească la un marasm mai mare decât cel în care se află acum”.

„Pentru aceasta nu vom fi iertaţi de istorie şi mai ales nu vom fi iertaţi de poporul român”, a conchis Pop.

1 COMENTARIU

  1. Stimate domnule Profesor,
    Aveti dreptate in tot ce spuneti!
    Nu cred ca trebuie sa ne mai întrebăm:ce trebuie facut pentru ca oamenii cu expertiza in domeniu stiu!
    Eu ma intreb de ce nu facem nimic pentru a pune rînduială in acest sistem atît de important al vieții noastre.
    Fără educatie nu vom mai fi noi in foarte foarte scurt timp.

LĂSAȚI UN MESAJ