Spitalul Municipal Cluj Napoca a achiziționat în anul 2009 prin Fondurile de Viciu un robot chirurgical performant, da Vinci, acesta fiind folosit pentru extirparea prostatei, rinichilor și a tiroidei în cazurile extrem de dificile de cancer.
Pentru a învăța să opereze cu acest robot, medicii clujeni au făcut training la Strasbourg, iar robotul da Vinci a fost adus din SUA.

Această intervenție chirurgicală este considerată ,,standar de aur” în tratamentul chirurgical al cancerului de prostată .

De doi ani însă, investiția care a costat nu mai puțin de două milioane de euro zace nefolosită la Spitalul Municipal din Cluj, motivul invocat fiind nefinanțarea operațiilor robotice în Cluj.

Acest lucru se întâmplă în vreme ce la Timișoara medicii chirurgi se laudă cu un număr de 70 de pacienți operați cu respectivul robot din toamna anului 2015 până în luna februarie 2017.

Medicii Clujeni operează cu robotul daVinci la Brașov

În luna martie a acestui an, un alt robot daVinci a fost achiziționat de către o clinică privată din Brașov. Un eveniment de prezentare al aparatului cu un model demo identic cu cel instalat la clinica privată,  a avut loc pe data de 19 martie în incinta Coresi Shopping Resort.

Cu ocazia Inaugurării  Centrului de excelență în chirurgia robotică, a avut loc prima intervenție din Brașov sub coordonarea medicului clujean dr. Ioan Coman.  Robotul a lucrat împreună cu echipa Spitalului Sfântul Constantin din Brașov alături de o echipă de medici clujeni, respectiv profesorul doctor Ioan Coman  medic primar urolog , Șef lucr. dr. Nicolae Crișan medic primar urolog și dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog din Milano, urologi cu experiență în chirurgia urologică oncologică.

La Cluj, programul de chirurgie robotică nu este finanțat

În anul 2011, pacienții care doreau să beneficieze de o operație chirurgicală robotică la Spitalul Municipal Cluj-Napoca trebuiau să aștepte aproximativ cinci săptămâni iar pe listele medicilor se aflau zeci de pacienți. Chiar și la acea vreme era pusă problema costurilor ridicate însă în cazurile extrem de dificile se folosea acest robot. Costurile unei asemenea operații potrivit declarațiilor de atunci a directorului Spitalului Municipal se ridicau la 20.000 de lei, iar pacienții cu asigurare medicală nu plăteau nimic pentru această operație, deoarece erau suportate de către bugetul ministerului de resort. Ministerul Sănătății aloca la acea perioadă 650.000 de lei pe an în toată țara, pentru operațiile asistate de roboți.

„Motivul pentru care nu putem opera prea mulţi pacienţi este acela că intervenţiile cu robotul Da Vinci sunt extrem de costisitoare. Programul naţional de chirurgie robotică nu ne permite să operăm mai mult de 150 de pacienţi.  Necesarul de intervenţii ar fi de 300.”

În acest moment, la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, robotul daVinci nu funcționează, iar motivul invocat este lipsa de fonduri. Reporterul Gazetei de Cluj a luat legătura cu Dr. Ioan Coman, medicul care a coordonat o echipă de medici în luna martie la Brașov într-o operație cu acest robot.

,,Motivul este nefinanțarea programului de chirurgie robotică. Știu că programul nu este finanțat de doi ani de zile și în aceste condiții robotul nu a mai fost folosit.” susține medicul Ioan Coman.

main

 

 

Reprezentanții Spitalului Municipal nu au putut fi contactați

La Spitalul Municipal Cluj Napoca nimeni nu spune nimic. Reporterul Gazetei de Cluj a încercat să ia legătura cu Directorul medical interimar al Spitalului Municipal, dr. Claudia Fekete. Aceasta nu a putut fi găsită. Aceeași situație a fost întâmpinată atunci când a fost contactat Managerul Interimar dr. Valer Donca.

Am dorit să luăm legătura cu un reprezentant al Chirurgiei Generale a Spitalului Municipal. La numărul afișat pe site, a răspuns o persoană care a declarat că nu știe nimic despre existența acestui robot. Atunci când a fost întrebat despre identitatea sa, respectivul domn a refuzat să mai comunice, punând capăt conversației telefonice.

Un reprezentant al Primăriei municipiului Cluj-Napoca, doamna Liana Henț, Șef Investiții, a declarat că nu știe nimic despre finanțarea acestui program chirurgical robotic, mai mult decât atât, subiectul robotului care zace nefolosit la Cluj dar cu care alte orașe din România se laudă este străin de aceasta.

Cu ajutorul acestui robot este posibilă efectuarea anumitor intervenții chirurgicale delicate și complexe care ar fi deosebit de dificile, riscante sau chiar imposibile prin tehnicile convenționale. Precizia sporită, creșterea gradului de siguranță și riscul scăzut de sângerare și infecție sunt doar câteva dintre beneficiile operațiilor efectuate cu acest robot. Perioada de recuperare a pacientului este una mult mai redusă, astfel încât o persoană care beneficiază de o opreație robotică poate părăsi spitalul după două zile de la intervenție, iar cicatricile rămase sunt de dimensiuni reduse.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.