La Untold Boc a dat 2,7 de milioane de lei ca să câştige 60.000 de lei

2264

Primăria Cluj Napoca a sponsorizat afacerea Untold cu peste 2,7 milioane de lei, pentru ca la bugetul local să se întoarcă aproape 60.000 de lei. Titularul acestei afaceri este Bogdan Buta, fostul preşedinte al Federaţiei Share, care a organizat evenimentul pe banii administraţiei locale. Ulterior, Bogdan Buta şi-a deschis firma Untold, a înregistrat pe numele lui marca Untold, iar anul acesta organizează festivalul împreună cu Sorin Gadola, fiul patronului de la Energobit. Potrivit lui Buta, în cadrul Festivalului Untold 2015 s-au rulat peste 20 de milioane de euro.

 

Persoanele angajate la Primăriei Cluj Napoca care s-au ocupat de semnarea deconturilor pentru Federaţia Share, organizatorul Festivalul Untold 2015, ar trebui să nu se lase surprinse dacă ar primi o invitaţie din partea procurorilor clujeni. O discuţie relaxată într-un birou din strada Calea Dorobanţilor nr 1, la sediul  pe care primăria clujeană l-a pus cu mărinimie la dispoziţia DNA Cluj, ar putea dezvălui cum administraţia locală a reuşit performanţa să plătească peste 2,7 milioane de lei pentru Festivalul Untold 2015, iar la bugetul local, de pe urma evenimentului, să se întoarcă aproape 60.000 de lei! Însă, cu siguranţă, procurorilor li s-ar limpezi situaţia dacă Emil Boc le-ar explica că a făcut aceste cheltuieli pentru clujeni. Însă unii clujeni au beneficiat mai mult de pe urma acestor investiţii vitale pentru oraş. În principal este vorba despre Bogdan Buta, fostul preşedinte al Federaţiei Share care, după a ce a plecat din această organizaţie, şi-a deschis firma Untold în cadrul căreia s-a asociat cu Sorin Gadola, fiul unuia dintre patronii companiei Energobit, un tip ”blindat” cu bani şi relaţii.

Schema prin care s-au ”sifonat” cei 2,7 milioane de lei a fost simplă, dar ”şpriţul” a ieşit destul de tare. Primăria Cluj Napoca, ca să îşi justifice incompetenţa în gestionarea proiectului Cluj Napoca Capitala Europeană a Tineretului, a pompat bani, în special, pentru organizarea unui eveniment major: Festivalul Untold 2015. De acest eveniment s-a ocupat Federaţia Share, la conducerea căreia a aterizat Bogda Buta, un ”client” vechi de-al primăriei prin colaborarea pe care o avea prin intermediul Fundaţiei Omnipass cu care municipalitatea clujeană toacă bani de câţiva ani.

 

Buta a ”mixat” banii primăriei

După ce Bogdan Buta a devenit preşedintele Federaţiei Share, Primăria Cluj Napoca a decontat acestei organizaţii, în decurs de doi ani, 2.708.823,4  lei milioane de lei pentru organizarea Festivalului Untold. La sumele folosite pentru organizarea festivalului a participat şi Federaţia Share cu câteva zeci de mii de lei obţinute din diverse sponsorizări.

În anul 2014 primăria a plătit federaţiei Share 2.300.000 de lei. Potrivit municipalităţii clujene, Federaţia Share a fost finanţată de la bugetul local al primăriei clujene cu următoarele sume: ”Pentru proiectul ”Tineret@Cluj Napoca 2015: anul de pregătire 2014 pentru Capitală europeană a Tineretului” – cu capitolele de cheltuieli închirieri 40.000 de lei, onorarii/fond premiere/consultanţă 30.600 de lei, transport 17.000 de lei, cazare şi masă 24.000 de lei, consumabile 8.500 de lei, servicii 69.400 de lei, tipărituri 70.000 de lei, publicitate 40.500 de lei, în total 300.000 de lei. Suma alocată pentru acest proiect a fost decontată prin deconturile din data de 11.09.2014 (191.788,26 de lei) şi 15.12.2014 (108.212 de lei).

Pentru proiectul ”Cluj Capitală Europeană de Tineret Trecerea 2014 – 2015” – cu capitolele de cheltuieli: onorarii/fond premiere/consultanţă 200.000 de lei, în total 200.000 de lei. Suma alocată prin acest proiect a fost decontată prin deconturile din data de 21.11.2014 (115.086,40 de lei) şi 12.12.2014 (84.913,60 de lei).

Prin proiectul ”Rezervarea artiştilor internaţionali principali pentru programul 2015” – cu capitolele de cheltuieli: onorarii/fond premiere/consultanţă 1.800.000 de lei. Suma alocată prin acest proiect a fost decontată prin decontul din data de 12.12.2014 (1.800.000 de lei).

Anul trecut, administraţia locală a plătit federaţiei 408.823,37 de lei. Pentru anul 2015, la data de 1 septembrie, Primăria Municipiului Cluj Napoca a realizat următoarele deconturi către Federaţia Share: închiriere scenă/sistem sunet/lumini – 17.059,72 de lei, servicii de design grafic – 9.000 de lei, cazare – 61.040 de lei, servicii design grafic – 11.648 de lei, tipărituri – 39.994,35 de lei, publicitate – 51.121,65 de lei.

Pentru cazare şi onorarii servicii artistice, primăria clujeană a împărţit banii cu Federaţia Share. Pentru cazare s-au plătit 39.742 de lei, din care 18.960 de lei au fost plătiţi de municipalitate, restul de 20.782 de lei fiind plătiţi de Federaţia Share. Pentru onorariile artiştilor s-au plătit 433.101,65 de lei, din care Primăria Cluj Napoca a plătit 200.000 de lei, iar Federaţia Share a cotizat cu 233.101,65 de lei.

 

untold festival

Tinerii se mişcă bine!

După ce evenimentul a avut loc, s-au produs două evenimente demne de luat în calcul: Federaţia Share a plătit la bugetul local 50.806,85 de lei (5630,72 lei în data de 28.10.2015, reprezentând taxa pe clădiri, 25.176,13 lei în data de 23.09.2015 si 20.000,00 lei în data de 23.10.2015, reprezentând impozit de spectacole) şi Bogdan Buta şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al federaţiei. El a declarat, într-o scrisoare deschisă că ”dincolo de toate mârlăniile la adresa mea din ultima vreme, am fost şi voi fi întotdeauna demn şi voi putea sta drept în faţa oricui. Voi face întotdeauna doar ceea ce cred că este corect şi bine, mai ales pentru cei pe care îi reprezint, în acest caz, generaţia mea – tinerii”. Însă, înainte de a-şi da demisia, el a deschis o societate comercială, cu sediul într-un spaţiu al Primăriei Cluj Napoca, Parcul Central Simion Bărnuţiu (!), în care s-a asociat cu Sorin Gadola, fiul patronului de la Energobit. Într-o conferinţă de presă, Bogdan Buta a apreciat că în cadrul festivalului s-au rulat aproximativ 23 de milioane de euro!

Cu alte cuvinte, după ce primăria Cluj Napoca a investit bani în promovarea şi organizarea unui festival de pe urma căruia s-au câştigat câteva milioane de euro, Buta cu Gadola şi-au făcut o firmă care se numeşte Untold şi are ca obiect de activitate ”Activităţi suport pentru interpretarea artistică”. De altfel, potrivit OSIM, Bogdan Buta şi-a înregistrat pe numele lui mărcile ”U Untold” şi ”Untold Festival”, aşa că organizarea festivalului Untold 2016, ale cărui bilete s-au şi vândut, trece prin portmoneul lui Buta.

5 COMENTARII

 1. Nu ii cunosc pe cei care au organizat festivalul Untold 2015, insa eu ii felicit si cred ca premiul primit in Olanda de cel mai bun festival European nu a fost acordat degeaba. Asa ca rascolirea „rahatului” specifica voua ziaristilor nu va face cinste. Rusine !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ma anonimule, hai sa iti zic o treaba. Toti astia care s-au distrat la Untold au facut-o pe banii tai. Daca tie iti convine ca cineva sa vina la tine, sa iti bage mana in buzunar pe fata, sa scoata de acolo bani si apoi sa plece, e fix problema ta. De rascolit rascolesti tu „rahatu” cand te plictisesti pe net. Sa stii ca lumea asta nu se rezuma doar la distractie ci si la munca. Boc e un penal care doar fura de unde apuca. Cat sa fie de dus incat din banii mei sa faca festival si dupaia sa recunoasca nonsalant ca e in pierdere? Da, Clujul a castiga un premiu semnificant. Bravo. Totodata, Clujul a pierdut bani. Tu ce preferi, sa te distrezi in jeg si putoare sau sa traiesti intr-un oras civilizat?

   • Pai daca te uitai la Untold media de varsta era undeva la 18 ani. Sa nu mai vorbim cati copii sub 18 ani erau care aveau bratara diferita, dar puteau lejer sa isi cumpere alcool pe langa altele (etnobotanice). Asta ar fi raspunsul: tinerii aia prefera sa se distreze pe banii parintilor. Nu ii intereseaza infrastructura, cheltuieli, taxe, profit…. Atata timp cat este de tras si vine Avicii ce conteaza… noi restul suntem „hateri”

 2. Ce rascolirea rahatului? Da un festival foarte bine organizat, cu nume mari? Dar oricine poate organiza asa festival cand primeste totul de-a gata sau pe bani putini. Da ar trebui facute in continuare astfel de manifestari artistice dar cu transparenta totala. Degeaba sunt multumiti tinerii ca l-au vazut pe Guetta cand o gramada de firme contractate pentru Untold inca au bani de incasat: Sala Polivalenta, Cluj Arena, ….. firmele care au fost la Food Court.
  @Unu: Dumneavoastra daca ati fi castigat contract pentru paza si protectie la Untold si nu ati fi primit nici un leu ati fi multumit? Ai „rascoli si tu rahatul” sa ai de primit 60 mii lei si sa nu vezi un leu. Angajati, taxe… de platit sa scoti din buzunar dupa ce tu ca si firma ti-ai facut munca. Si sun o gramada de firme in aceasi situatie.
  Si ce e cel mai grav ca nu prea ai pe cine da in judecata. Fundatia Share nu are nimic.
  Sa ne scuzi ca ne bucuram pentru rascolirea rahatului dar trebuie sa afle lumea cum domnul primar l-a facut pe un domn Buta milionar peste nopate. I-a dat bani si infrastructura gratis (cazari, transport public, parcul central, …. sa organizeze Untold, omul se lauda cati bani a adus si incasat Untold dar nu e in stare sa isi plateasca datoriile. Si acum daca il cauti el spune ca nu el e dator ca Fundatia Share la care el nu mai are nici o treaba.
  Da ma bucur ca se „rascoleste rahatul” si da vreau sa vad procuratura sau DNA ca purica putin ce s-a intamplat.
  Nici nu are rost sa mentionez ca toti banii din primari catre Fundatia Share s-au dus fara nici o licitatie cand legea spuen ca orice ban public se da prin licitatie.
  Poate si dumneavoastra domnule Unu ati dori sa faceti un festival. Cu siguranta nu veti primi 500 mii euro de la primarie ca dupa 1 an sa va faceti societate pe actiuni din acel festival.
  Nu am nimic cu domnul Buta dar sa isi plateasca datoriile. Sunt multe procese deschise pe numele fundatiei Share dar domnul Buta se spala pe maini ca dansul nu mai are treaba.
  Da e corectitudine sa fie pentru toti. Sau nu pentru asta s-a iesit si anul trecut in strada in mai multe orase???

LĂSAȚI UN MESAJ