Europenii de la Bruxelles au putut în sfarsit sa afle cine este, de fapt, sefa DNA Laura Codruta Kovesi si ce inseamna, sub mandatul sau, lupta impotriva coruptiei, ce presupune cooperarea dintre serviciile secrete si parchete, dar si care este realitatea in ce priveste reformele din Justitie. Cel care i-a pus la curent cu situatia ingrijoratoare din Romania in ce o priveste pe Laura Kovesi, cu modul in care serviciile secrete intervin in sistemul judiciar din Romania – afectand grav dreptul la un proces echitabil al partilor, in care documente clasificate sunt folosite ca probe in instanta, fara ca partile sa aiba dreptul de a lua la cunostinta continutul lor – si cu modul in care Statul Paralel recurge la practici abuzive si ilegale pentru a-si atinge interesele a fost colonelul (r) Daniel Dragomir din SRI la randul sau victima a lucraturilor „Binomului”, scrie luju.ro.

S-a intamplat in cadrul Conferintei „Human Rights without frontiers”, care a avut ca tema centrala situatia actuala a justitiei din Romania, din punctul de vedere al respectarii drepturilor omului, organizata la Clubul de presa din Bruxelles, in 24 ianuarie 2018. Un eveniment in cadrul caruia au luat cuvantul, alaturi de colonelul (r) Daniel Dragomir, si Willy Fautre, director al Organizatiei Drepturile Omului fara Fe (HRWF), preum si David Clacke, specialist in politica si comunicare pe Europa de Est.

Laura Kovesi, cel mai mare fake news

Desi pe multe dintre canalele media s-a facut vorbire despre critica adusa sistemului din Romania, a fost omisa orice referire la informatiile si datele pe care colonelul (r) Daniel Dragomir le-a dezvaluit europenilor de la Bruxelles cu privire la sefa DNA Laura Kovesi.

Prezentam in continuare pasaje relevante din declaratiile facute de Daniel Dragomir in timpul Conferintei cu privire la Laura Kovesi:

-Sunt aici ca sa va aduc vesti proaste. Ceea ce se intampla in Romania in ultimii ani este o actiune concertata a Statului paralel impotriva populatiei.

-99% din populatia tarii sustine lupta impotriva coruptiei si intelege cat este de importanta pentru economie si pentru dezvoltarea tarii.

-Cel mai mare ‘fake news’ din Romania si din Europa din ultimii ani se numeste Laura Codruta Kovesi, capul DNA.

-Este ‘fake news’ pentru ca lupta anticoruptie s-a dovedit a fi un element de presiune si atacare a opozitie, fie ca este politica, economica sau de alt tip.

-Mintitul este parte din campania de PR a Laurei Kovesi. Dar in ultima perioada, minciunile ei au inceput sa iasa la iveala. A aparut o inregistrare cu sefa DNA in care aceasta ordona dosare pentru prim-ministru, ministri si altii, cat mai repede, astfel incat DNA sa supravietuiasca. Deci, implicarea politica a sefei DNA este extrem de evidenta. A iesit public si a sustinut ca inregistrarea este falsa, insa o ancheta a Procurorului General a stabilit ca aceasta nu este falsa.

-Saptamana trecuta am publicat informatiile ca sefa DNA a trimis un e-mail colegilor procurori, in care i-a facut pe acestia lasi, tradatori, criminali, si a cerut mandat pentru a-si cerceta procurorii pentru a afla cine a inregistrat-o. A iesit public si a negat. A spus ca nu este adevarat. Doua zile mai tarziu, a aparut un raport al Inspectiei Judiciare din Romania care arata ca acel e-mail a existat si nu numai asta. A incercat sa sterga e-mailul din serverele DNA.

Potrivit euroreporter.co, in timpul interventii sale, Daniel Dragomir si-a exprimat ingrijorarea cu privire la independenta sistemului judiciar din Romania, despre care a afirmat ca este pus in pericol de interventiile facute de serviciile secrete in activitatea de judecata: „Uniunea Europeana ar trebui sa ia toate masurile punitive, iar in mod special ar trebui sa nu mai fie mintite de autoritatile romane. Intr-o Europa bazata pe libertate, este imposibil sa avem o Uniune, atata timp cat romanii nu sunt liberi„. Totodata, acesta a sustinut ca se incearca sistematic eliminarea tuturor vocilor de disidenta din politica, mass-media, etc., in paralel cu „recrutarea de catre serviciile secrete – uneori prin santaj” a judecatorilor si procurorilor: „Aceasta practica aminteste de ceva ce s-ar putea intampla in Rusia, nu intr-un stat membru UE”. Daniel Dragomir a numit acesta tendinta „Securitate 2.0”.

Mandatul european de arestare, folosit in scopuri politice

In interventia sa, Daniel Dragomir a vorbit si despre problema mandatelor europene de arestare, despre care a sustinut ca sunt folosite din ce in ce mai des in scop politic, Romania fiind, dupa Turcia si Rusia, al treila Stat care formuleaza astfel de cerceri la Interpol. De altfel, colonelul (r) din SRI a aratat ca aceasta metoda face parte dintr-un program mai amplu de „supraveghere la scara larga” in care oamenii sunt urmariti sub toate mijloacele.

Din acest motiv, sustine acesta, este necesar ca Uniunea Europeana sa ia in considerare o reevaluare la nivelul statelor membre a raspunsurilor oficiale la mandatele europene de arestare pentru a se asigura ca extradarea este facuta cu respectarea drepturilor omului. In acesta situatie, sustine eureporter.co, Daniel Dragomir a propus un moratoriu privind extradarea in Romania a suspectilor pana la data la care „Curtea Europeana a Drepturilor Omului considera ca sistemul penal din Romania respecta pe deplin standardele Uniunii Europene”.

Referindu-se la penitenciarele din Romania, Daniel Dragomir le-a caracterizat drept „gulaguri”, expunand conditiile in care a fost incarcerat, si aratand audientei fotografii din inchisorile romanesti.

Dan Adamescu, reper pentru conditiile deplorabile de detentie din Romania

La randul sau, potrivit eureporter.co, directorul HRWF, Willy Fautre, a evidentiat ca Romania se confrunta cu doua probleme majore, respectiv „lipsa proceselor corecte” si starea penitenciarelor, care prezinta „conditii deplorabile”. Exemplificand, Fautre a vorbit despre cazul afaceristului Dan Adamescu – decedat in inchisoare in conditii suspecte – dar si despre cel al fiului sau, Alexander Adamescu, fata de care Statul Roman cere in prezent Marii Britanii extradarea in vederea arestarii: „Regatul Unit nu ar trebui sa il deporteze pe Adamescu, tinand cont de slabele rezultate in ce priveste procesele corecte si conditiile de detentie deplorabile, care au fost confirmate si in noile rapoarte europene. Acest lucru cu atat mai mult cu cat insusi (Adamescu) spune cu voce tare ca este nevinovat si ca este vorba despre o reglare de conturi politico-financiara”.

In timpul Conferintei a luat cuvantul si expertul UE David Clarke care s-a declarat alarmat de populismul existent in Ungaria si Polonia, care risca sa afecteze garantiile constitutionale, pluralismul mass-media, dar si societatea civila. A explicat totodata David Clarke si faptul ca aceste state, folosind Romania ca exemplu de reforma in Europa Centrala si de Est in ce priveste lupta anticoruptie, pot sa urmareasca de fapt sa slabeasca standardele democratice: „Este un mediu care ofera terenul de reproducere perfect pentru tipul de autoritarism ascuns pe care il vedem in Ungaria si Polonia”.

Cu prilejul Conferintei a fost intocmit si un raport in care sunt prezentate mai multe abuzuri din Justitie, precum dosarele oamenilor de afaceri Dan Adamescu, Puiu Popoviciu si Ioan Niculae, dar si dosarul fostei sefe DIICOT Alina Bica.

*Cititi aici integral Raportul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.