Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca, reuniţi miercuri, 11 februarie, într-o şedinţă ordinară, au avut ca scop principal aprobarea bugetului pentru anul 2015. Înainte ca aceştia să aprobe bugetul pentru cheltuielile instituţiilor şi proiectelor subordonate administraţiei locale, timp de 15 minute au jucat leapşa, aruncând vina unul pe celălalt pentru proasta dezbatere cu privire la întocmirea proiectul de buget. La dezbaterea decisivă, de luni, 9 februarie, pentru bugetul pe 2015 au participat mai puţin de jumătate din consilierii locali, primarul Emil Boc şi câţiva cetăţeni. 

De mai bine de doi ani nu s-a efectuat o dezbatere serioasă cu privire la alocarea banilor contribuabililor. Consilerul local PSD, Gabriel Oniga le-a propus colegilor săi încheierea unui pact cu privire la buget, pe viitor, în 2016 toți consilierii împreună cu primarul și vice-primarul să fie prezenți obligatoriu la dezbaterea publică dinaintea ședinței în care se aprobă bugetul pentru anul în curs. Astfel, consideră Oniga nu ar mai fi discuții despre buget, în ultima clipă, și întocmirea acestuia s-ar efectua corect și responsabil.

„Am încercat să fac amendamente  și eu și colegii mei la așa-zisa dezbatere cu privire la bugetul municipiului Cluj-Napoca, lucru ce nu s-a realizat cu foarte mare succes. Însă doresc să le propun colegilor mei de față, primarului și vice-primarului un pact cu privire la planul de buget în 2016. Cel mai corect ar fi ca la anul, cu cinci zile înainte de ședința de aprobare să facem cel puțin o dezbatere publică la care obligatoriu să participe, primarul, vice-primarii și liderii de grup din consiliu local. Trebuie să respectăm oamenii și să le arăatăm că suntem deschiși și dorim să le ascultăm propunerile nu doar să le dăm niște cifre în buget. A fost absolut jenant ce s-a întâmplat acum două zile când la dezbaterea publică, abea dacă a venit domnul primar, deșii nu a stat până la sfârșit, dar nici un vice-primar nu a fost prezent. Consider că prin acest pact propus de mine ne respectăm pe noi și instituția ce o reprezentăm pentru că acest lucru se întâmpla în 2011 și în 2012 dar de doi ani încoace nu a mai contat” a declarat la începutul ședinței Gabriel Oniga.

Pentru a se apăra şi scuza cu privire la faptul că nu a fost prezent la dezbaterea pubică pe tema bugetului din acest an, vice-primarul Moisin a afirmat că deşi nu a participat a avut o oarecare implicare şi s-a interesat de împârţeala banilor publici.

„Chiar dacă nu am fost prezent la dezbaterea publică pentru bugetul din 2015 asta nu înseamă că nu m-am interesat despre el” a declarat vice-primarul Moisin.

Îmediat după această propunere, consilierul Ioan Pop de la PNL a făcut aluzia că Oniga a propus acest pact pentru 2016 deoarece este un an electoral pentru primărie.

„Mare coincideța că propunerea acestui pact se va realiza în 2016 care este un an al alegerilor. De ce nu aţi propus acest pact la începutul anului. Aceasta poate fi o propunere cu subânțeles electoral, deși eu sper că nu. Nu înţeleg la ce doriţi să faceţi acest amendament. Eu fac audienţe şi când merg la piaţă să îmi fac cumpăraturile. Oamenii mă întreaba şi  port un dialog cu ei despre necesităţiile şi propunerile lor”a declarat Ioan Pop.

Şi consilierul Claudia Anastase a simţit nevoia să intre în discuţie. Spre deosebire de Ioan Pop şi Radu Moisin, atât ea cât şi Oniga s-au prezentat la dezbaterea publică pe tema bugetului, implicându-se la diferite puncte ale listei cu proiecte finaţate de primărie.

„Doresc să felicit iniţiativa colegului meu, Gabriel Oniga, are dreptate doarece dezbaterea din acest an a fost una lipsită de interes. Cea mai cumplită boală a unei comunităţi este aceea de a nu  mai avea capacitatea să îşi asculte oamenii. Rolul nostru e să îi ascultăm şi să traducem propunerile lor în proiecte. Dacă vă amintiţi, domnule vice-primar, în 2011 dacă nu mă înşel, o nebună pe nume Anastase punea o presiune pe un alt nebun pe nume Mosin. Punea o presiune legală pentru organizarea unei dezbateri publice. Dumneavoastră aţi reprezentat puterea hărţuită tunci, iar eu  eram ca şi de această dată în opoziţie. Dar cu toate acestea aţi organizat o serie de dezbateri reuşite deşi la vremea aceea m-aţi urât. Nu e vina dumneavoastra neapărat că dezbaterea din anul acest a fost un  eşec şi că oamenii nu  mai se îndreaptă spre consiliul local. E vina noastră a tuturor ” a declarat Claudia Anastase.

După multiple schimburi de replici bugetul pentru anul 2015 s-a aprobat cu 20 de voturi „pentru” din partea consilierilor şi cu 6 abţineri ale consilierilor PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.