Consiliul Tineretului din România (CTR) consideră că darea în plată ca principiu este o măsură de protecție binevenită a clienților băncilor, însă în forma actuală pune în pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuințe și decredibilizează orice demers viitor care ar putea fi făcut de stat în vederea susținerii accesului la credite.

Reprezentanții organizației cer prin poziția oficială adoptată ca programul „Prima Casă” să continue și în general ca statul să poată interveni, în calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social și economic pozitiv.

„Ne dorim ca tinerii să își permită în continuare locuințe. Nu trăim într-o țară în care din banii de pensie o persoană să poată plăti și chirie și să și trăiască. Șansa pe care o au tinerii prin programul „Prima Casă” nu trebuie luat în derâdere, cum am văzut că se întâmplă pe alocuri în spațiul public. Trăim în același timp într-o lume dinamică și ne așteptăm la multe schimbări pe viitor, inclusiv la situații în care va fi oportună susținerea accesului la diferite tipuri de credite. Dacă statul va vrea să răspundă șomajului ridicat, de exemplu, susținând un program de credite pentru reprofesionalizare și fiind garant pentru acele credite, cum va mai fi credibil dacă acum, prin lege, va renunța la garanții deja asumate și va muta riscul prin lege asupra băncilor, inclusiv pentru contractele în derulare? O astfel de abordare decredibilizează politicile și garanțiile statului și ar fi profund iresponsabilă.” – Mihai Dragoș, Președinte CTR

În vederea documentării poziției, Consiliul Tineretului din România a solicitat și primit o analiză a legii din punct de vedere jurdic, realizată de avocat Andreea Gligor- Crișan, partener în cadrul societății civile de avocați „Arion, Gligor, Cojocariu” și dată publicității alături de poziția oficială.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.