Legea pensiilor militare i-a ”ELIBERAT” pe 20.000 de oameni

459

Legea pensiilor militare a pus pe butuci sistemul de securitate națională, care se confruntă cu o criză severă de personal. În ultimul an și jumătate, peste 20.000 de angajați din serviciile secrete, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au ieșit la pensie în baza Legii 223/2015, inițiată de fostul premier Victor Ponta.

În aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Printre susținători s-au aflat Gabriel Oprea, atunci șeful UNPR, Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de la PSD, Iulian Radu Surugiu, de la PNL.

Conform acestei legi, pensia ajunge să fie mai mare ca salariul. Cea mai mare pensie a ajuns astfel la 31.700 lei pe lună și acești bani îi primește un magistrat militar.

Lege menită să scape de oamenii lui Băsescu

„Prin această lege, le facem dreptate militarilor, dar facem mai mult decât atât: construim o societate solidară, un stat puternic și o Românie capabilă să stea cu fruntea sus în faţă încercărilor istoriei, oricare ar fi acestea și oricând ar putea apărea”, declara Gabriel Oprea de la tribuna Parlamentului.

Surse din cadrul Ministerului de Interne au explicat pentru „România liberă“ că, inițial, legea pensiilor militare a fost dată cu dedicație pentru a-i scoate din sistem pe greii din ministerele de Interne și Apărare, dar și din serviciile secrete: „La început, legea trebuia să se aplice timp de șase luni, apoi trebuia modificată. În cele șase luni, trebuia să se pensioneze majoritatea directorilor și generalilor promovați în regimul condus de președintele Traian Băsescu. Era foarte atractiv să te pensionezi, pentru că pensia era mai mare ca salariul. Din păcate, s-au pensionat foarte mulți specialiști tineri la 40 de ani, exact la vârsta la care aveau randamentul maxim”.

Cea mai mare pensie din Armată: 31.727 lei

Legea pensiilor militare a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2016. De atunci, s-au pensionat și au trecut în rezervă mai mulți generali din Armata Română, inclusiv magistrați militari. Unul dintre aceștia este generalul cu patru stele Ilie Botoș, care s-a pricopsit cu o pensie de 24.000 lei lunar. Însă cea mai mare pensie este de 31.727 lei, pe care o primește un magistrat militar.

„În luna aprilie a anului curent (2017 – n.r.), la nivelul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale, cuantumul net al celei mai mari pensii de militar este de 12.741 lei, iar cea mai mare pensie în plata Casei este de 31.727 lei (acordată unui magistrat militari) a precizat Biroul de Presă al Armatei la solicitarea RL.

Peste 4.000 de ofițeri din Armată, în rezervă

Până în aprilie 2017, la nivelul Ministerului Apărării Naționale s-au pensionat 3.879 de cadre militare. Cei mai mulți s-au pensionat din structura centrală a Ministerului Apărării și a structurilor subordonate. Conform informațiilor furnizate de Biroul de Presă al Armatei, din structura centrală a ministerului s-au pensionat 1.413 cadre militare, 1.230 de la Statul Major al Forțelor Terestre, 543 de la Forțele Aeriene, 307 de la Forțele Navale, 300 de la Comandamentul Logistic și 86 de la Comandamentul comunicațiilor și informaticii. În ultimele patru luni, alte câteva sute de militari și-au depus dosarele de pensionare.

Ministerul de Interne: peste 11.000 de pensionari

Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu o criză de personal fără precedent în urma pensionărilor pe bandă rulantă. Din ianuarie 2016 până în aprilie a.c., s-au pensionat nu mai puțin de 11.467 de persoane. Numai de la Poliția Capitalei au ieșit la pensie peste 600 de polițiști. De la „Doi și-un sfert” s-au pensionat alți 600 de ofițeri, majoritatea încă tineri, cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. De exemplu, un șef serviciu de la Direcția Generală de Protecție Internă a ieșit la pensie cu aproximativ 7-8.000 lei, după 20 de ani de muncă.

De la Direcția Generală Management Resurse Umane a Ministerului de Interne s-au pensionat alți 570 de ofițeri. Din structura centrală a Poliției Române s-au pensionat 420 de ofițeri, iar alte câteva mii de polițiștii au ieșit la pensie la nivel național.

Pensia lui Tobă: 18.000 lei

„Toți angajații MAI care au ieșit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare și statutele profesionale. Au existat situații în care personalul a ieșit la pensie la vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. În toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condițiile legale de pensionare și s-a respectat voința angajatului care îndeplinea aceste condiții”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne.

Printre pensionarii de lux ai Ministerului de Interne se află chestorul Petre Tobă, care s-a pricopsit cu o pensie lunară de aproximativ 18.000 lei. Pe lista pensionarilor de lux se află și Irina Alexe, care a trecut în tabăra tehnocraților în echipa „România100”. După ce s-a pensionat, aceasta s-a transferat la Academia Română, unde este cercetător științific asociat la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”. Irina Alexe a fost cel mai tânăr chestor al Internelor, înainte de 40 de ani.

Zece generali SRI, „pensionați“ la țanc

La scurt timp după ce s-a vehiculat în mass-media că Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să emită o ordonanță de urgență pentru a modifica legea pensiilor militare, zece generali de brigadă cu o stea din cadrul Serviciului Român de Informații au fost trecuți în rezervă. Aceștia sunt Daniel Zărnescu, Gheorghe Ceaușu, Sorin-Gabriel Cozma, Viorel-Adrian Stan, Marioara Morgoș, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia-Cristina Posaștiuc, Constantin-Marius Stoica, dar și Elena Istode. Generalul Elena Istode, poreclită „Anaconda”, a fost șefa Diviziei C din SRI, divizie care  gestionează acoperiții din presă. Aceasta a intrat în atenția opiniei publice după ce au fost date publicității fotografii din vacanța petrecută de aceasta pe Coasta de Azur împreună cu familia fostului deputat Cristian Rizea.

1.337 de rezerviști a dat SRI

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, generalul Florian Coldea, este un alt pensionar de lux care a părăsit sistemul în urma scandalului iscat de înregistrările făcute publice de fostul deputat Sebastian Ghiță.  Potrivit informațiilor vehiculate în presă, acesta ar avea o pensie lunară de aproximativ 30.000 lei. La solicitarea „României libere“, Serviciul Român de Informații a precizat că „în evidența Casei de Pensii Sectoriale a Serviciului Român de Informații au intrat, până la nivelul lunii aprilie 2017, 1.337 de persoane”.

10% din spionii SIE s-au pensionat

Serviciul de Informații Externe (SIE) a pierdut 10% din personal după apariția legii pensiilor militare.  La solicitarea RL, Serviciul de Informații Externe a precizat că „de la intrarea în vigoare a Legii nr.223 din 2015 privind pensiile militare de stat și până în prezent, din SIE s-au pensionat anticipat aproximativ 10% din efective”.

Totodată, SIE, întrucât nu are casă proprie de pensii, a mai precizat următoarele: „Nu calculăm cuantumul pensiilor de serviciu și, în consecință, nu avem o evidență cu valorile acestora. SIE pune la dispoziția caselor de pensii la care sunt arondate fostele cadre documentele solicitate în vederea calculării drepturilor”. Pensiile ofițerilor SIE sunt plătite prin casa de pensii a SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ