Liderul ISIS îndeamnă la noi atacuri

143

O înregistrare audio care redă o voce ce pare a aparţine liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost postată pe un website care are conexiuni cu gruparea teroristă, informează BBC. În înregistrarea de 46 de minute, Baghdadi ironizează Statele Unite ale Americii şi îşi îndeamnă adepţii să continue lupta împotriva regimului Sirian.

Vocea din înregistrare vorbeşte despre următoarele acţiuni militare ale ISIS, din Rakka şi Hama, în Siria, şi din Sirte, în Libia, încurajându-i pe luptătorii organizaţiei (mujahedini) să persevereze în luptă, asigurându-i că sângele vărsat nu va fi în zadar, notează CNN.

Totodată, în înregistrare sunt făcute referiri la ameninţările nucleare ale Coreei de Nord împotriva SUA şi Japoniei, precum şi la discuţiile despre pace din Siria, ceea ce sugerează faptul că înregistrarea este realizată recent.

De asemenea, vocea îndeamnă la atacuri jihadiste în întreaga lume, afirmând că „America, Europa şi Rusia sunt sub teroare”. Baghdadi mai afirmă că SUA sunt slăbite, iar Rusia a preluat controlul asupra situaţiei din Siria.

Cercetătorul Hassan Hassan, autor al unei lucrări despre ascensiunea ISIS, a afirmat într-o postare pe Twitter că un punct-cheie al discursului lui Baghdadi este faptul că acesta vede lupta dusă de organizaţie ca pe „un neîncetat război de uzură menit să îşi epuizeze adversarii”.

Oficiali ai SUA admit posibilitatea ca vocea de pe înregistrarea apărută recent să îi aparţină liderului organizaţei Statului Islamic. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a declarat pentru BBC: „Am luat la cunoştinţă cu privire la înregistrarea audio presupusă a-i aparţine lui al-Baghdadi şi, în momentul de faţă, lucrăm la examinarea acesteia. Deşi nu avem niciun motiv să ne îndoim cu privire la autenticitatea acesteia, nu avem, totuşi, nicio probă în această privinţă”.
Purtătorul de cuvânt al forţelor SUA însărcinate cu lupta împotriva ISIS, Ryan Dillon, a afirmat, de asemenea, că „fără a avea nicio dovadă palpabilă a morţii lui Baghdadi, trebuie să presupunem că acesta este încă viu”, scrie cotidianul.ro.

Totodată, analistul britanic Charlie Winter, specialist la Centrul Internaţional de Studiere a Radicalizării de la King’s College din Londra, a afirmat că, în opinia sa, înregistrarea îi aparţine lui al-Baghdadi. „Are o voce şi un stil al vorbirii destul de uşor de recunoscut. Pentru mine este clar că el este cel din înregistrare.” Întrebat despre importanţa liderului ISIS, Winter a afirmat: „Este o figură simbolică, motiv pentru care este foarte importat. În ultimii ani, gruparea a promovat un cult al instituţiei califatului, mai degrabă decât un cult al personalităţii liderului Baghdadi. Deci, în cazul în care acesta nu ar mai fi, organizaţia ar numi un nou calif, fără a avea prea mult de suferit”.

Înregistrarea de 46 de minute a fost publicată pe un website care are legături cu ISIS şi este prima de acest fel care apare din noiembrie, anul trecut. Cea mai mare parte a acesteia conţine referinţe religioase.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ