Dosarul Mită la Referendum s-a încheiat prin sentinţa definitivă şi irevocabilă dată de completul de judecători ai Curţii de Apel Cluj. În ultima perioadă, săptămânalul nostru a publicat mai multe materiale cu privire la cele întâmplate la termenele de judecată, declaraţii ale martorilor implicaţi în presupusele fapte de fraudă electorală, dar şi cerinţele inculpaţilor de a fi achitaţi de acuzaţiile din rechizitoriu. Cu toate acestea, sentinţa definitivă conţine pedepse cu executare.

 

Istoricul unui dosar plin de ”răzbunare”

Dosarul Fraudă la Referendum 2012 îl avea ca protagonist pe fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, care a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat voturile rromilor din Pata Rât. Alături de acesta au fost trimişi în judecată inculpaţii Tudorel Nica, Constantin Sebastian Bitu, Nichoas Vitto Niculae, Gigi Daniel Chiras, Bogdan Cristian Măgurean, Lăcătuş  Florin, Muza Gabriel şi liderul comunităţii rrome-Hanzi Nicuşor Ştefan.  În fapt era vorba de acel demers pentru demiterea fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. La nivel naţional, parchetele au construit mai multe rechizitorii în diferite judeţe, majoritatea inculpaţilor fiind din formula veche a Partidului Naţional Liberal ori Partidul Social Democrat. În prezent, liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pentru fapte similare comise. Mulţi dintre inculpaţii din dosare al cărui obiect l-au avut fraudarea referendumului din 2012 susţin că rechizitoriile au fost construite tendenţios, la comandă sau în scopul de a se răzbuna pe anumiţi membri din Guvern sau Parlament.

 

Avocatul lui Samson: Acest dosar a fost o răzbunare

Dumitru Samson se află în Penitenciarul din Rahova unde îşi ispăşeşte o sentinţă dintr-un alt dosar. Lipsind la termenul de la Curtea de Apel Cluj, avocatul său a vorbit în numele acestuia cerând desfiinţarea completă a sentinţei de fond.

„Instanţa de fond a refuzat să administreze alte probe decât cele din dosar. Astfel, Samson nu apare pe nicio înregistrare telefonică ci doar în câteva convorbiri dintr-un alt dosar. Toate înregistrările făcute de alte organe de cercetare sunt nule. Deci şi acele convorbiri nu ar trebui să mai existe. Nu există nici o altă probă împotriva lui Samson ” a explicat avocatul.

Dumitru Samson

În continuare acesta a argumentat că întregul dosar s-a bazat pe interese politice şi de trimitere în judecată tendenţios pe Samson Dumitru fiind fiul vitreg al lui Cornel Dobriţoiu.

„Tatăl lui Samson i-a retras gradul procurorului Şelaru, cel care a instrumentat acest dosar. Procurorul trebuia să se recuze şi n-a făcut-o. De asemenea au existat o mulţime de alte probe propuse de procuror care au fost respinse înainte de trimiterea în judecată întocmai pentru că nu erau valide.

În realitate, în acea perioadă, Samson s-a ocupat doar de sediul de partid şi câteva secţii de votare. Exista un zvon cum că sediile de partid urmau să fie atacate. Astfel că Samson a venit de la Bucureşti cu Vitto Nicholas şi Gigi Daniel Chiras. La rândul lor, cei doi au apelat la alţii pentru asigurarea siguranţei ”

Nu există nici o probă că Samson a îndemnat lumea la vot. Samson este un om care a studiat în străinătate. Este foarte greu de crezut că acesta ar fi venit în ţară şi ar fi avut resursele necesare pentru a mobiliza nouă milioane de votanţi.

 

Războaiele Dobriţoiu-Şelaru

În prezent procurorul care a instrumentat rechizitoriul în cauză a renunţat la funcţie şi a devenit judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Pe numele său întreg Horia Valentin Şelaru a fost avansat în grad exact în perioada regimului Băsescu. Coincidenţă sau nu, referendumul era pentru demiterea lui Traian Băsescu. Concret, acesta a obţinut în 2011 gradul de locotenent colonel direct de la cel de sergent major. Şelaru a rămas însă fără acest grad, în urma unei decizii din 2012 a ministrului USL al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu. Un an mai târziu, fiul vitreg al lui Dobriţoiu, Samson Dumitru este trimis în judecată în dosarul Referendum Cluj.

 

Pronunţare în favoarea inculpaţilor

Completul de judecători ai Curţii de Apel Cluj s-a pronunţat miercuri, 12 aprilie cu o sentinţă definitivă în care au admis apelul declarat de Parchetul de le lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Gazeta de Cluj a intrat în posesia sentinţei dată de CA Cluj şi vă prezintă pedepsele finale dar şi cele date iniţial de instanţa de fond.

  • Pedepsele de la fond:
  • Samson Dumitru condamnat la 2 ani şi 6 luni cu executare;
  • Nica Tudorel condamnat la 3 ani cu suspendare;
  • Buţu Constantin condamnat la 3 ani cu suspendare;
  • Nicholas Vitto condamnat la 6 ani(dat fiind că avea o condamnare anterioară şi s-au contopit pedepsele);
  • Măgurean Cristian Bogdan  condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare;
  • Hanzi Nicuşor condamnat la 3 ani şi 10 luni cu executare (dat fiind că avea o condamnare anterioară şi s-au contopit pedepsele);

 

Decizia definitivă a Curţii de Apel Cluj:

Nicholas Vitto a fost condamnat în acest dosar la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, însă dat fiind faptul că acesta mai avea o sentinţă definitivă dată de Curtea de Apel Bucureşti, în final va executa patru ani şi patru luni de închisoare din care i se vor scădea aproape trei luni – perioadă în care a fost arestat preventiv. Măgurean Bogdan Cristian a fost condamnat la un ani şi două luni de închisoare cu suspendare însă, ca şi în cazul lui Vitto, acesta mai are o sentinţă definitivă într-un dosar de la Zalău, motiv pentru care CA Cluj l-a condamnat la doi  ani şi două luni de închisoare cu executare.

Apelurile formulate de Dumitru Samson şi Nica Tudorel au fost respinse de către instanţă, motiv pentru care se vor păstra pedepsele din sentinţa de fond.

În cazul lui Hanzi, liderul rromilor din Pata Rât, instanţa a decis ca acesta să execute o pedeapsă de şase luni de închisoare în regim de detenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.