Lucian Silviu Boghiu, fostul director al Electrica este implicat într-un scandal cu locatarii blocului ”Central Park Residence”, considerat unul dintre cele mai scumpe imobile din Cluj-Napoca. Silviu Boghiu este unul dintre proprietarii acestui complex rezidenţial şi a împrumutat până la 12,6 mil. euro de la Raiffeisen Bank pentru finanţarea construcţiei. Acum, locatarii de pe Plopilor nr. 68 au dat în judecată Enol Grup Invest S.A., firmă ce-l are ca acţionar majoritar pe Silviu Boghiu. Acesta este acuzat că a vândut unui locatar, ilegal, fără drept de proprietate, terasa (acoperişul) unei scări din blocul în formă de semilună.

 

La întâlnirea membrilor asociaţiei de proprietari Plopilor 68 din data de 16 martie 2016 s-a reluat discuţia în legătură cu achiziţionarea unui nou chiller, pentru care s-au colectat fonduri până în prezent. De la momentul începerii colectării fondurilor şi până la momentul acestei întâlniri s-a ivit o schimbare: Enol Group Invest S.A. a vândut terasa (acoperişul) de la scara B, pe care se afla amplasat chillerul, unui proprietar din scara B a imobilului. Enol Grup Invest S.A. a vândut toate cele trei terase aferente celor trei scări ale condominiului şi toate camerele troliu (spaţii amplasate în partea de sus a lifturilor, accesorii ale acestora).

Având în vedere această schimbare, s-au demarat discuţii cu noul proprietar al terasei scării B pentru a obţine acordul său de a monta noul chiller în locul actualului şi pentru ca firma de mentenanţă să aibă acces la chiller la nevoie, în interesul comun al tuturor proprietarilor (drept de servitute). Noul proprietar a fost de acord a oferi convenţional aceste drepturi în schimbul unui acord al asociaţiei de proprietari pentru schimbarea destinaţiei camerei troliu de la scara B, al cărei proprietar este, în spaţiu de locuit şi a unui acord de a edifica o construcţie, în interes privat, pe terasa scării B.

Această condiţionarea a stârnit nemulţumirea proprietarilor prezenţi la adunarea din 16 martie 2016, care au respins, prin vot, această înţelegere. Mai mult, reluându-se cu ocazia fiecărei întruniri aceeaşi discuţie, conform căreia proprietarii apartamentelor din condominiu ar fi trebuit să fie şi coproprietari ai teraselor, camerelor troliului şi a spaţiului de la subsol, destinat activităţilor de mentenanţă clădire, conform prevederilor art.3 lit. c) din Legea nr. 230/2007, fiind nelegal, în opinia lor, că Enol Grup Invest S.A. şi-a reţinut dreptul de proprietate asupra acestora, s-a discutat tranşarea definitivă a acestei dispute prin acţionarea în judecată a Enol Grup Invest S.A. pentru clarificarea identităţii deţinătorului reali ai dreptului de proprietate asupra spaţiilor anterior individualizate şi pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare ale teraselor şi camerelor troliu din cele trei scări.

Această situaţie a fost pornită nu de către asociaţia de proprietari, ci de către proprietarii nemulţumiţi, individual, însă toţi în cadrul unui proces. Cu două excepţii (domnul Marian Iancu şi Enol Grup Invest S.A.), toţii proprietarii prezenţi la întâlnirea din 16 martie 2016 şi-au exprimat voinţa în sensul să fie reclamaţi în acest proces. Doamna avocat Oana Murariu este cea care îi reprezintă în procedurile judiciare în contra Enol Grup Invest S.A.

 

Silviu Boghiu a refuzat medierea

Doamna avocat Oana Murariu a chemat reprezentanţii Enol Grup Invest S.A. la o şedinţă de informare asupra avantajelor medierii pentru a iniţia un dialog cu privire la intenţiile noastre şi a încerca să soluţioneze amiabil problema. Întâlnirea a avut loc în data de 11 aprilie 2016, însă nu s-a dorit a se discuta decât despre problema chillerului. Enol Grup Invest S.A. a refuzat să discute la această întâlnire subiectul pentru care a fost chemat la mediator (dna mediator Petruţa Bocoş).

Având în vedere aceste demersuri, domnul Marian Iancu, director de vânzări pentru ansamblul ”Central Park Residence” a trimis preşedintelui asociaţiei de proprietari un  e-mail prin care a solicitat convocarea adunării generale a asociaţiei de proprietari pentru data de 15 aprilie 2016, afirmând că deţine în acest sens acordul proprietarilor însumând peste 20% din apartamente, fără a proba acest aspect şi fără a înregistra o cerere cu acest obiectiv, semnată de toţi acei proprietari, în registrul asociaţiei. Imediat ulterior, domnul Marian Iancu a afişat personal în condominiu convocatorul pentru o adunare a asociaţiei de proprietari în data de 14 aprilie 2016, convocator care nu poartă nicio semnătură. Prin hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari din data de 16 martie 2016 se stabilise că o nouă adunare generală a asociaţiei de proprietari urma să aibă loc în 30 de zile, motiv pentru care, în ciuda acestei modalităţi de convocare, locatarii s-au prezentat la întâlnire.

La această întâlnire a participat şi noul proprietar al terasei scării B, care pentru prima dată a afirmat verbal că va întocmi un înscris prin care să dea drept de folosinţă nelimitată asupra zonei în care este amplasat chillerul, cu delimitarea acestei zone şi obligaţia corelativă a asociaţiei de a repara eventualele prejudicii care pot apărea din pricina funcţionării chillerului. Deşi se solicitase de o lună un înscris autentic în acest sens, până la adunarea asociaţiei de proprietari din data de 14 aprilie 2016 nu s-a întocmit acest înscris, iar la această întâlnire pentru întâia oară a existat un angajament verbal în acest sens.

Central-Park-Residence-Seitenansicht-1

 

Poprietarii şi-au păstrat fermă iniţiativa de a chema în judecată Enol Grup Invest S.A.

La adunarea asociaţiei de proprietari din data de 14 aprilie 2016 s-a prezentat şi domnul Silviu Boghiu, acţionar majoritar la Enol Grup Invest S.A., iar domnul Marian Iancu s-a prezentat cu multe împuterniciri de reprezentare (în copie) din partea unor proprietari din condominiu. În concluzie, aceştia pretind că a existat cvorum (s-au numărat apartamentele reprezentate şi numărul este, în opinia locatarilor, uşor inferior celui necesar pentru a exista cvorum), iar dacă ar fi existat cvorum, voturile domnului Boghiu şi ale domnului Iancu în sine şi pentru alţii ar fi însemnat majoritatea necesară pentru orice decizie.

central park residence

”Convocarea a avut loc, în opinia noastră, fără a exista o situaţie specială sau de maxim urgenţă, aşa cum solicită art. 23 alin. (4) din Legea nr. 230/2007, din moment ce la adunarea asociaţiei de proprietari din data de 16 martie 2016 se convenise că în 30 de zile de la data acestei întâlniri, dar după întâlnirea pentru dezbatere a subiectului cu Enol Grup Invest S.A. (care a avut loc în 11 aprilie 2016) să se convoace o nouă adunare, hotărâre luată prin vot. În acest sens, preşedintele urma să convoace legal o nouă adunare generală, lipsind situaţia specială sau de maximă urgenţă pentru convocarea adunării de către proprietarii deţinând 20% din imobil. În acest moment nu cunoaştem dacă este reală afirmaţia existenţei unei solicitări a proprietarilor reprezentând 20% din spaţiile din imobil pentru convocarea unei adunări extraordinare.

Totuşi, această modalitate de convocare a dus şi la impunerea subiectelor de pe ordinea de zi. Singurele subiecte exprese de pe ordinea de zi au fost înlocuirea preşedintelui asociaţiei (deşi nu a existat o demisie a preşedintelui, o manifestare sau solicitare colectivă de înlocuire a acestuia ori nemulţumiri colective exprimate) şi rezolvarea problemei chillerului. Astfel, s-a încercat ocolirea demersului discutat în adunarea din data de 16 martie 2016, prin invocarea unui nou subiect. S-a votat de majoritate (domnul Boghiu, domnul Iancu şi anumiţi proprietari care veneau pentru întâia dată la întâlniri) achiziţionarea chillerului prin licitaţie şi amplasarea lui pe terasa de la scara B, fără a fi pe deplin lămurită la această întâlnire situaţia juridică a posibilităţii legale de amplasare a chillerului pe terasa de la scara B (pentru a se preîntâmpina o multitudine de probleme). S-a decis şi numirea unui nou preşedinte al asociaţiei în persoana domnului Marian Iancu. Prin numirea noului preşedinte, Enol Grup Invest S.A. încearcă să îşi impună voinţa asupra demersurilor de realizat în administrarea condominiului şi să nimicească orice discuţie în contradictoriu cu această societate, în opinia noastră”, spun proprietarii de pe Plopilor 69, prin avocat Oana Murariu.

Deşi s-a încercat eludarea subiectului prin orice formă, proprietarii din condominiu individualizaţi în proces-verbal al adunării asociaţiei de proprietari din 16 martie 2016 (la care se adaugă şi proprietari care nu au participat la acea adunare şi au aflat despre demers la întâlnirea din 14 aprilie 2016) şi-au păstrat fermă iniţiativa de a chema în judecată Enol Grup Invest S.A. pentru lămurirea dreptului de proprietate asupra teraselor, camerelor troliu şi a spaţiului tehnic de la subsol, care, în opinia locatarilor, conform art. 3 lit. c) din Legea nr. 230/2007 s-ar fi transferat de drept, prin lege, proprietarilor din condominiu, la data vânzării apartamentelor, sens în care Enol Gruip Invest S.A. nu ar fi putut să le vândă. S-a considerat acest demers primordial pentru că ar rezolva o dată pentru totdeauna discuţiile constatate în legătură cu dreptul de proprietate asupra acestor spaţii, rezolvându-se şi problemele din condominiu legate de bunurile comune care depind de aceste spaţii, fiind amplasate în cadrul lor (chillerul, panourile de control din spaţiul tehnic de la subsol etc.)

De asemenea, s-au iniţiat discuţii în legătură cu deschiderea unui proces pentru anularea hotărârii asociaţiei de proprietari din 14 aprilie 2016 ca fiind viciată procedural şi abuzivă.

 

Silviu Boghiu, implicat în scandalul “Hidroelectrica” 

SC Enol Grup Invest face parte din grupului de firme Enol care aparţin lui Lucian Boghiu. Chiar dacă pentru construirea ansamblului rezidenţial “Central Park Residence Plopilor Vest” din Cluj-Napoca, Boghiu a contractat în 2007 un împrumut bancar de 12,6 de mil. euro de la Raiffeisen Bank pentru finanţarea construcţiei, se pare ca această societate nu o ducea prea bine atunci. Conform datelor fiscale, pe anul 2006 aceasta societate nu avea nicio cifră de afaceri şi a înregistrat un deficit de 1.274.084 lei. Împrumutul a fost garantat cu ipoteca asupra mai multor terenuri deţinute de companie, inclusiv cel pe care s-a dezvoltat proiectul, precum şi cu imobilele care urmează să fie construite, potrivit informaţiilor publicate de companie în Monitorul Oficial. La SC Enol Grup, sunt asociaţi soţii Boghiu, Alexandra şi Silviu, fratele lui Silviu Boghiu, Cristian, Stelian Darie, Rodica Remeş si Spiridon Vitan. Cu toate acestea, acţionarul majoritar este personajul implicat în Dosarul Hidroelectrica.

electrica bucuresti edit
Dosarul Electrica Banat a fost deschis în vara anului 2005 de către procurorii Parchetului National Anticorupţie (PNA) Timişoara, iar inculpaţii au fost trimişi în judecată în luna august 2005. Printre persoanele arestate atunci a fost şi directorul general al Electrica SA, Silviu Lucian Boghiu, acuzat de luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare de bani, delapidare, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată. Procurorii PNA au susţinut că Boghiu i-ar fi determinat pe angajaţi din subordinea sa, directori la Electrica Banat, să cumpere produse electronice contrafăcute la preţuri supraevaluate. Aceste produse au fost cumpărate de la oameni de afaceri din Bucureşti, Cluj şi Argeş. Anchetatorii au mai susţinut că Boghiu ar fi primit drept mită un autoturism Audi în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii susţineau la acea vreme că după ce şi-a încetat mandatul de director al Electrica SA Bucureşti, Silviu Boghiu a continuat să sprijine anumite grupări infracţionale, achiziţionând prin intermediul ENOL GRUP SA Bucureşti de la SC Eur Electrik Grup SA Bucureşti produse contrafăcute în valoare de 14 miliarde de lei, pe care, la rândul său, le-a vândut, la preţuri supraevaluate (20 de miliarde de lei) unităţilor Hidroelectrica din ţară. Silviu Boghiu, fostul director general al Electrica, a vândut în 2004 energie electrică în valoare de peste 60 milioane de dolari.

După încetarea mandatului de director general al Electrica, Lucian Boghiu a înfiinţat firma Enol Grup Bucureşti. Prin aceasta, a cumpărat de la Eur Electrik Grup Bucureşti, produse false Siemens, în valoare de 14 miliarde lei, care au fost vândute, ulterior, la preţuri supraevaluate către Hidroelectrica SA, pentru 20 miliarde lei.

La sfârşitul lui 2004, Hidroelectrica achiziţionase contactoare şi siguranţe purtând marca falsă Siemens de la firma Enol Grup, a lui Silviu si Sorin Boghiu, cu peste 20 de miliarde de lei. În Dosarul “Hidroelectrica” conducerea acestei companii a fost acuzată într-un caz al achiziţiilor de echipamente contrafăcute. În ultimul trimestru din 2004, conducerea Hidroelectrica ar fi iniţiat şi aprobat cumpărarea de aparatură electrică marca Siemens, contrafăcuta, de la firma Enol Grup, deţinută de fostul şef al altei societăţi de stat din sector, Lucian Boghiu. Anchetatorii spun că achiziţia de la Enol, care nu era nici necesară, nici justificată, s-a făcut la preţuri de până la 38 de ori mai mari decât cele de pe piaţă. Achiziţia s-ar fi făcut ilegal, prin selecţie de oferte urmate de negocierea cu o singură sursă, iar Hidroelectrica nu a ţinut seamă de faptul ca Enol nu era distribuitor autorizat Siemens.

Valoarea totală a prejudiciului creat companiei s-ar ridica la 71,8 miliarde de lei vechi, adică în jur de 1,8 milioane de euro. La sfârşitul lui iunie 2005 era acuzat fostul director Electrica Bucureşti, Silviu Boghiu, cel care ar fi intermediat afacerile statului cu aparatura falsificată achiziţionată la preţ de Siemens, de la firmele unui grup condus de fraţii Costel si Vasile Croitoru.

Ulterior, Lucian Silviu Boghiu, a primit daune morale după ce a fost achitat în dosarul de corupţie. Tribunalul Bucureşti a decis, la sfârşitul anului trecut, ca statul Român, prin Ministerul de Finanţe, să-i plătească lui Lucian Silviu Boghiu,  fostul director al Electrica, daune morale de 300.000 de lei pentru erori judiciare. Decizia nu este definitivă. Boghiu trebuie să mai primească şi alţi 35.000 de lei, daune materiale şi alţi 10.000 de lei, cheltuieli de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.