Ludușu, locotenentul lui Toma Rus a scăpat de ”executare”. Finul lui a fugit de pușcărie imediat după sentință

1466

Sorin Mureșan zis Ludușu, locotenentul lui Toma Rus, a scăpat de pedeapsa de închisoare cu executare. În 2014, acesta a fost trimis în judecata de procurorii DIICOT Arad alături de Şărban Ioan Cătălin, Burz Eugen Teodor  şi de alte persoane pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Sentința dată de Tribunalul Arad însemna pentru Ludușu ani buni de închisoare cu executare, însă demersul făcut la Curtea de Apel Timișoara schimbă lucrurile.

 

Ludușu liber și pus sub observație

Tribunalul Arad i-a dat trei ani de închisoare lui  Cătalin Sărban, alţii trei lui Eugen Burz şi patru ani cu executare lui Artonim Grişco. Tudor Butnaru se numără și el printre cei ce au contribuit la constituirea grupului infracțional. Găsit vinovat de mai multe fapte, acesta a primit patru ani de închisoare cu executare și o pedeapsă complementară. Ultimii doi menționați au fost condamnați pentru o crimă în Moldova. Luduşu, cel de-al cincilea inculpat,  a primit cea mai blândă pedeapsă -doi ani şi trei luni de detenție.

După apelul la Curte, lui Mureșan i s-a mărit pedeapsa, dar s-a transformat din ”cu executare” în ”cu suspendare”.

„Admite apelurile declarate de D.I.I.C.O.T Biroul Teritorial Arad şi inculpatul MUREŞAN SORIN MIRCEA. Desfiinţează hotărârea penală atacată şi rejudecând: În temeiul art. 91 C.p dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani şi 3 luni închisoare. În baza art. 92 alin. 1 C.pen. stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…)Deduce în continuare din pedeapsa aplicată inculpatului Mureşan Sorin Mircea starea de arest la domiciliu executată, din data de 09.11.2015 până la data de 05.02.2016”, decide Curtea de Apel Timișoara.

Această pedeapsă pentru Mureșan constă în punerea sa în libertate, cu condiția ca timp de trei ani să nu aibă nici o abatere de la legile statului.

Ludușu va trebui să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea lui și să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile.

De asemenea,va trebui să frecventeze programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În cazul în care acesta încalcă prevederile impuse, va efectua cei doi ani și trei luni de închisoare.

 

Ghinion pentru capul rețelei

Magistratul Curții de Apel Timișoara a ales în schimb să îi mărească pedeapsa liderului de grup infracțional, Cătălin Sărban. În urma pronunțării definitive, inculpatul a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare.

„Majorează de la 3 ani la 4 ani închisoare fiecare din cele 4 ( patru) pedepse principale aplicate inculpatului Sărban Ioan Cătălin, (…)contopeşte pedepsele mai sus aplicate inculpatului, în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 4 ani închisoare, rezultând de executat de către acesta o pedeapsă de 8 (opt) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, h, j Cod penal, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale”, se arată în dosar.

Reamintim aici faptul că din rechizitoriu rezulta că Ludușu i-ar fi comandat lui Șărban să incendieze o mașină ce aparținea unei părți vătămate din dosar, mai exact lui Gabriel Vasile Diț, a cărui nevastă a fost lovită tot de Mureșan.

 

Legături politice și în Poliția Cluj

Porecla ”Ludușu” a lui Sorin Mureșan venea de la localitatea lui de origine: Luduș, Județul Mureș.

În urmă cu peste 20 de ani, când Pop Teodor Pușcaș a venit de la IPJ Mureș la funcția de comandant al Poliției Cluj-Napoca, Ludușu și-a făcut și el apariția. Apoi cel din urmă a devenit un pion de bază în Partidul Social Democrat și se înfrățea cu fostul secretar de stat, Toma Rus și cu Dragoș Marc, șeful structurii ce culegea informații pentru BCCOA Cluj.

Același Mureșan era și nașul lui Cătălin Șărban, omul despre care presa susținea că era un împătimit al jocurilor de noroc, dar prieten foarte bun cu mai mulţi rakeţi moldoveni, dispuşi să comită infracţiuni cu violenţă.

De aici și comanda de incendiere a Land Rover-ului ce aparținea lui Dixie (Vasile Diț).

Finul Sărban a fost acuzat în acest dosar și de tâlhărie, prăduindu-l cu ajutorul lui Tudor Butnaru, pe valutistul din Cluj-Napoca, Vasile Meseșan.

curtea de apel timisoara

S-a întors împotriva nașului prea târziu

La ultimul termen, Șărban și-a făcut curaj depunând mărturie incriminatorie la adresa lui Ludușu, însă a fost prea târziu. În cele din urmă, instanța i-a l-a ”păsuit ” pe Mureșan, iar pe Cătălin la condamnat la 8 ani de închisoare.

„(…)exceptând declarația inculpatului Mureșan, care își recunoaște fapta, însă, datorită relației degradate cu subsemnatul, înțelege să facă referire fără temei și la persoana mea, în speranța că probabil vina lui va fi minimizată, el fiind în realitate singurul care se afla într-o relație conflictuală cu părțile vătămate, singurul capabil de acte de violență, așa cum și părțile vătămate au arătat în declarațiile lor, starea de temere persistând și la data actuală în conștiința părții vătămate Dit Mihaela. (…) În declarația dată atât în fața instanței de fond, cât și în fața instanței de apel, numitul Mureșan neagă faptul că l-ar fi cunoscut pe numitul Butnariu Tudor, însă, în realitate aceștia se cunoșteau încă din luna ianuarie a anului 2014, când în prezența subsemnatului au purtat discuții în stația de alimentare OMV situată pe Calea Turzii în Cluj-Napoca” a mărturisit Șărban.

„În ziua în care numiții Butnaru și Grișco au fost cazați în apartamentul numitului Mureșan, acest fapt s-a petrecut doar cu încuviințarea lui, tocmai întrucât între timp, între aceștia și numitul Mureșan se conturase deja o relație de amiciție” mai precizează Cătălin înainte de a fi condamnat.

Surse din interiorul IPJ Arad au confirmat că Șărban a fugit împreună cu soția lui pentru a nu executa pedeapsa dată de magistrații de la Curtea de Apel Timișoara.

În instanță a ieșit la iveală faptul că Sărban îi datora lui Ludușu peste 17.000 de euro. Cu toate acestea, doar la concluziile finale depuse de Cătălin se arăta că Ludușu era capul grupului infracțional și nu el, cum se menționa în rechizitoriu.

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Altfel nici nu se putea , in Cluj Napoca unde mafia e peste tot, si cu relațiile avute ….!
    Dar ce doresc este ca nevestele , fetele sau apropiații celor care i-au ținut parte sa sufere la fel ca cei care au fost bătuți si pagubiti.
    Oare va fi odată liniște si dreptate in oraș?

LĂSAȚI UN MESAJ