Cornelia Lingurar este o cerşetoare-vedetă în vârstă de 44 de ani, din Sânnicoară, care face zilnic naveta la Cluj-Napoca. Aceasta – prin metode care se pierd în „ceţurile” filiaţiei îndeletnicirii – deţine supremaţie pe zona hypermanket-ului „Billa”, de pe Calea Floreşti, şi-şi câştigă existenţa cu un impresionant chip de înmormântare, fapt ce stârneşte instantaneu mila mănăşturenilor. Având acelaşi chip – însă de data aceasta „pe bune”, fiind bătută-măr – femeia a sosit la I.M.L.Cluj ca să-şi scoată certificat medico-legal după ce s-a opus cu disperare parazitării sale de o familie de romi din aceeaşi localitate cu ea. 

 

Grea meserie, cerşetoria! Iar o incursiune în lumea aceasta – care nu ar fi neapărat treaba jurnaliştilor ci, mai degrabă a autorităţilor specializate – ar releva aspecte care în mod sigur ar şoca pe oricine: cu „infanterişti”, „căprari” şi, desigur „căpitanii”, cei care fac jocurile mai departe. În acest tablou sinoptic cerşetoarea Cornelia pare mai degrabă un simplu pion, lucrător la munca de jos, însă deţinând un sector foarte avantajos, cel de la hypermarket-ul „Billa” de pe Calea Floreşti, semn că deţine aptitudini de excepţie. De alftel, aceasta este imediat recunoscută de o familie din Mănăştur, venită la I.M.L. să ridice cadavrul unei rudenii decedate – şi care mărturiseşte fără ocoliș că îi oferă cu regularitate câte o sumă de bani când îşi face cumpărăturile la hypermarket. Însă un prim „cutremur” în acest mecanism – aparent bine pus la punct – s-a petrecut în după-amiaza zilei de sâmbătă, 6 ianuarie, chiar în staţia de autobuz din Mănăştur când femeia, cu o geantă plină de alimente asupra sa, se pregătea să se retragă la „bază”. Povesteşte Cornelia, pe coridoarele I.M.L.Cluj, evitând însă cu abilitate să pronunţe numele celei implicate în agresiunea petrecută asupra ei, o consăteancă, semn că lucrurile sunt mult mai adânci decât le prezintă:  „Sâmbătă, în staţia din Mănăştur o femeie din Sânnicoară m-a urmărit special pentru treaba asta şi a încercat să-mi fure geanta cu alimentele cumpărate după o zi de cerşit – şi apoi să fugă cu ea. Eu am surprins-o la timp şi după ce mi-am recuperat geanta i-am ars o pereche de palme şi am întrebat-o de ce nu-i e milă de mine, că am şase copii de hrănit”. Arată mai departe că replica individei şi a familiei sale nu a întârziat să vină: „A doua zi, duminică, mă aflam în staţia de la OMV din cartierul Mărăşti şi aşteptam autobuzul spre Sânnicoară. Brusc, m-am trezit atacată de bărbatu-său care mi-a ars câţiva pumni, după care acesta a fugit. Am urcat totuşi în autobuz însă și el a urcat din staţia următoare şi a început să mă rupă în bătaie,  cu pumnii şi picioarele şi să calce peste mine fără să-i pese de călători. Am leşinat şi abia mai târziu am aflat că o femeie a chemat poliţia şi salvarea”. Cerşetoarea mărturiseşte că a fost transportată la U.P.U., unde medicii i-au acordat primul ajutor, după care – pe la 1.30 noaptea – au trimis-o acasă cu salvarea. Adaugă cerşetoarea, cu acelaşi chip de personaj de tragedie antică: „Luni dimineaţa m-am prezentat la poliţie şi cei de acolo m-au trimis la I.M.L., ca să pot face plângere. În orice caz, nu credeam că se poate întâmpla aşa ceva: să mă lovească în spate, la cap şi să-mi spargă buza… Spuneţi-mi, dacă cerşesc şi eu pentru o bucată de pâine pentru copiii mei să ajung să mi-o fure şi pe aceasta”?


“La nivelul Secţiei 2 Poliţie Rurală Apahida a fost depusă o plângere de către o femeie care a sesizat faptul că, la data de 7 ianuarie a.c., în timp ce se afla în autobuzul care circulă pe ruta Cluj-Napoca – Apahida, a fost agresată de către un bărbat.

În cauză a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de Codul penal”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.