La evenimentul care a avut loc în parcul din comuna Milaș, marți, de dezvelire  a bustului cardinalului Iuliu Hossu, lucrare realizată din bronz și piatră de Ilarion Voinea, mai mulți credincioși greco-catolici au protestat nemulțumiți că „se legitimează”, prin aducerea IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, la sfințirea bustului cardinalului greco-catolic, „furtul de identitate și minciuna”.

Iuliu Hossu a citit la 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul Unit. Iuliu Hossu, primul Cardinal greco-catolic român este originar din comuna Milaș.

whatsapp-image-2018-09-11-at-19-07-24

Organizatorii protestului au semnat și o petiție online, pe care o puteți citi integral AICI.

Potrivit petiției intitulată: ”Apel la unitate în adevăr-scrisoare deschisă către societatea românească”, se încearcă din nou ”convertirea” Cardinalului Iuliu Hossu la ortodoxie.

În prezent, se încearcă din nou «convertirea» Cardinalului Iuliu Hossu la ortodoxie. Trebuie reafirmat un lucru clar: noi suntem ortodocși în comuniune cu Episcopul Romei, care stă pe scaunul lui Petru, așezat de Isus cap al UNICEI Biserici întemeiată pe pământ pentru mântuirea oamenilor. Reamintim cuvintele unui alt martir român – fericitului Vladimir Ghika: «m-am făcut catolic ca să fiu mai bun ortodox». Dacă pe IPS Dr. Iuliu Hossu nu au reușit să îl treacă la BOR nici oferindu-i scaunul de mitropolit al Moldovei, nu credem că vor reuși să îl convingă nici acum”.

Totodată, în petiție mai este precizat faptul că prin acțiunea pregătită la Milaș, se realizează o a doua ucidere a episcopului martir și o denigrare flagrantă a BRU, care promovează minciuna și falsitatea.

Acțiunea ce se pregătește la Milaș nu poate păta memoria unui mucenic al BRU și a unui erou al întregului neam românesc. Știm cum a plecat cu brâul rupt în parlamentul de la Budapesta și a protestat purtând pe față scuipatul dușmanilor românilor, știm că a trăit o viață eroică și a murit martir, știm că a refuzat regelui orice funcție sau onoare pentru lupta personală sau pentru contribuția adusă la Unire, știm că a refuzat funcții oferite de patriarhul Iustinian și știm că a refuzat trecerea la ortodoxie, iar pentru acest lucru a fost martirizat.

Prin urmare, dacă acest eveniment va avea loc în forma propusă, adică sfințirea bustului de către un ierarh BOR sub oblăduirea politicienilor zilei și a clubului Rotary, aceasta ar fi o a doua ucidere a episcopului martir și o denigrare flagrantă a BRU, promovând minciuna și falsitatea.

Solicităm ca acest bust să fie sfințit de un ierarh greco-catolic și să fie specificat pe inscripție: Iuliu Hossu, episcop greco-catolic martirizat în regimul comunist pentru credință și neam”, este subliniat în documentul citat.

 

Iuliu Hossu s-a născut la data de 30 ianuarie 1885 fiind cel de-al treilea băiat al preotului greco-catolic Ioan şi al Victoriei, născută Măriuţiu. A crescut cu credința-n Dumnezeu și cu credința că bunătatea-i tot un dar de la Cel de Sus, unul care trebuie împărtășit tuturor oamenilor. Când a început Marele Război în 1914 s-a înrolat, voluntar, în armată, ca preot militar în grad de sublocotenent, iar în decembrie când a dat prima ninsoare, a plecat de la Timișoara la Viena, cu Regimentul de Infanterie 64, detașat pentru paza capitalei imperiale. A acordat asistență spirituală atât militarilor care asigurau paza Palatului Schönbrunn, cât și ostașilor din infirmeriile pentru răniții aduși de pe fronturi. După trei ani, preotul se întoarce acasă, iar în noiembrie 1917 primește scaunul Episcopiei greco-catolice de Gherla.

A avut un rol deosebit în 1918, anul unirii tuturor românilor. Participă la Marea Adunare de la Alba-Iulia și se numără printre înfăptuitorii Unirii. Citește mulţimii (peste 100.000 de oameni) Rezoluţia Marii Adunări din 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia. Ulterior e desemnat să prezinte Regelui Ferdinand I actul unirii alături de o delegație. După 30 de ani, pe 28 octombrie 1948, a fost însă arestat şi a petrecut 21 de ani în detenție sub regimul comunist. A trecut la cele veșnice la 28 mai 1970.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.