Pe 11 august 2014 a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii comerciale Clujana, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, care este acţionarul majoritar. În şedinţa cu pricina s-a decis o majorare de capital, deşi Consiliul Judeţean era singurul acţionar prezent.  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin Decizia 1311/23.09.2014, a amendat nerespectarea legii şi a impus conducerii să convoace din nou acţionarii, pentru a le da dreptul să participe la majorarea capitalului şi pentru a li se asigura, în acest fel, posibilitatea de a-şi păstra ponderea de acţiuni.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligat conducerea societăţii comerciale din subordinea Consiliului Judeţean Cluj, Clujana, să convoace Adunarea Generală, după ce acţionarul majoritar – Consiliul Judeţean Cluj – a decis o majorare de capital la care a participat singur, fără să ofere dreptul de subscriere şi celorlalţi acţionari, aşa cum prevede legea. Potrivit ASF, pe data de 11 august 2013, s-a întrunit Adunarea Generală a Acţionarilor, în care Consiliul Judeţean Cluj 93,16% din acţiunile Clujana, a fost singurul participant. În această şedinţă s-a decis majorarea capitalului social cu 800.000 de lei.

 

”În cadrul AGEA din data de 11.08.2014 a S.C. CLUJANA S.A. Cluj Napoca a fost adoptată hotărârea de majorare a capitalului social prin aport în numerar şi prin repartizarea acţiunilor nou emise către acţionarul Consiliul Judeţean Cluj, operaţiune aprobată fără acordarea dreptului de preferinţă. Prezenţa la AGEA din data de 11.08.2014 a fost de 1 acţionar din cei 502 acţionari ai S.C. CLUJANA S.A., înregistraţi în Depozitarul Central la data de 28.07.2014, data de referinţă a respectivei adunări”, se arată în documentul ASF.

 

Majorarea de capital, numai în prezenţa a 3/4 din acţionari

De asemenea, ASF precizează că ceilalţi acţionari nu au avut drept să participe la majorare, acţiunile emise fiind alocate exclusiv Consiliului Judeţean, în schimbul aportului în numerar, fiind încălcate astfel prevederile legale. Legea 297/2004 la art.240 alin.(1) arată că, “În cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie noile acţiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă cel puţin 3/4 din numărul titularilor capitalului social, şi cu votul unui număr de acţionari care să reprezinte cel puţin 75% din drepturile de vot”. Drept urmare hotărârea AGEA din data de 11.08.2014 de majorare a capitalului social al S.C. CLUJANAS.A. Cluj Napoca a fost adoptată cu încălcarea tocmai a dispoziţiilor mai sus menţionate în ceea ce priveşte condiţiile de participare care trebuie îndeplinite pentru a se adopta valabil o hotărâre de ridicare a dreptului de preferinţă, la adunare neparticipând cel puţin trei pătrimi din cei 502 de acţionari ai societăţii,

 

ASF: reconvocarea AGEA

În consecinţă, ASF a obligat Consiliul de Administraţie al S.C. CLUJANA S.A. Cluj Napoca ca în termen de 45 de zile de la data comunicării deciziei, să convoace AGEA în condiţiile prevăzute de art. 117 şi art. 118 din Legea nr. 31/1990, iar în cadrul şedinţei respective să se hotărască emiterea suplimentară de acţiuni împreună cu ceilalţi acţionari. În acest fel se acordă ”acestora posibilitatea păstrării ponderii în capitalul social al societăţii, operaţiunea de majorare a capitalului social urmând a fi realizată în baza unui prospect/prospect proporţionat aprobat de ASF”, se arată în documentul citat.

 

În cazul în care conducerea Clujana  nu va respecta decizia ASF, aceasta va solicita instanţei competente să dispună convocarea adunării generale a acţionarilor S.C. CLUJANA S.A. şi va aplica sancţiuni corespunzătoare Consiliului de Administraţie al societăţii emitente. De asemenea ASF pune în vedere faptul că  CLUJANA S.A.  are obligaţia de a-i transmite, ”fără întârziere, dar fără a depăşi 24 de ore de la data convocării şi de la data desfăşurării AGEA, Rapoartele curente referitoare la aceste evenimente.”

 

Afacerea Clujana, azi

Potrivit unui raport financiar al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti, Clujana a înregistrat, în anul 2013, o pierdere de 1,4 milioane de lei iar datoriile ce trebuie plătite în decursul unui an se ridicau la 2,7 milioane de lei. Veniturile totale au fost de 8,7 milioane de lei, în 2013. Recent, fabrica de încălţăminte a lansat pe piaţa locală, prima linie de ghete flexibile şi pantofi stiletto în magazinele proprii. Până acum, aceste produse mergeau exclusiv la export, Clujana deţinând un contract de lohn pentru realizarea unor astfel de pantofi flexibili cu o companie din Italia.Clujana are o unitate de producţie proprie în Cluj şi şase magazine în municipiile Cluj-Napoca, Dej, Bistriţa, Zalău şi Târgu-Mureş. De asemenea, compania are planuri de extindere pe piaţa locală şi pregăteşte deschiderea, în acest an, a unui magazin în Bucureşti, potrivit unei comunicări a societăţii cu ocazia lansării noilor produse.

 

Brand de Cluj

Fabrica de încălţăminte Clujana a fost înfiinţată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Fraţii Renner & Co”, iar după Primul Război Mondial a devenit societate pe acţiuni. A purtat nume precum Herbak sau Dermata. În anii ‘80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. A ajuns în acea perioadă să depăşească 8.000 de angajaţi şi se putea lăuda cu secţii proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălţăminte şi articole din cauciuc. Ca urmare a managementului neadecvat, după Revoluţie fabrica decade, ajungând să fie declarată falimentară în 1999 şi închisă. Povestea vechii fabrici nu se opreşte însă aici: în anul 2004 se redeschide o secţie a fabricii cu doar 35 de angajaţi, secţie care se extinde de-a lungul anilor, ajungând în 2009 la peste 300 de angajaţi. 90% din producţia actuală este exportată. Administrarea companiei a fost cedată apoi de către AVAS către Consiliul Judeţean Cluj, care deţine 93,16% din acţiuni, 6,83% din acţiuni fiind deţinute de alţi acţionari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.