Recent, s-a anuntat ca, la cererea, respectiv santajul PSD, Guvernul PNL-UDMR a acceptat devansarea majorarii pensiilor de la 1 noiembrie la 1 octombrie. Pe de alta parte, se va mari în doua etape si salariul minim pe economie. În oferta electorala a partidelor promisiunile curg gârla. Unele din acestea sunt asa de mari încât amintesc de hotarârile adoptate de Congresele PCR care, de obicei, se îndeplineau numai pe hârtie.

Orice majorare de salarii presupune cresterea productivitatii muncii; aceasta este o lege obiectiva economica, iar augmentarea pensiilor este necesar sa aiba resurse în bugetul asigurarilor sociale. În România, avem o situatie speciala, deoarece ritmul de dezvoltare economica este unul din cele mai mari din UE, fiind campioni în cresterea Produsului Intern Brut. Cât priveste pensiile, domnii Geoana si Sârbu, pe de-o parte, si domnii Tariceanu, Vosganian si Pacuraru, pe de alta parte, ne asigura ca totul este ok, în sensul ca sunt bani.

A mari pensiile si salariile nejustificat este „vânare de vânt”, deoarece în lipsa unei oferte substantiale de bunuri si servicii, inflatia anihileaza complet sporurile: ce se da cu o mâna se ia cu doua. Asa cum am spus, acum România nu se prezinta rau: constructiile nu sunt afectate de cresterea dobânzilor la creditele bancare ipotecare, investitiile straine sunt în plina expansiune si fiindca nu avem relatii economice prea ample cu SUA, criza financiara de acolo, cea mai mare din 1929, în care gigantii institutiilor de credit s-ar fi prabusit fara sprijinul statului, aceasta ne afecteaza, deocamdata, putin. În aceasta privinta, îi dau dreptate premierului, dar diagnosticul dat de acesta este valabil numai pe termen scurt. Economia este mondiala, acest lucru îl stia si Ceausescu si ce se întâmpla pe Wall Street, pâna la urma, va reverbera si la Bucuresti. Dovada este si regresul indicelui bursier de la Bucuresti. În aceste circumstante, desi BNR a dus o politica prudenta, militând împotriva cresterii nejustificate a creditului de consum, pâna se va termina campania electorala, prea multe masuri dureroase de genul micsorarii consumului pentru a tine în frâu inflatia, nu se pot lua. Ne confruntam si cu deteriorarea cursului de schimb Leu-Euro, ce favorizeaza exclusiv exporturile, care sunt în suferinta.

Eventualele derapaje economice, ca urmare a masurilor populiste promovate acum, vor fi suportate de viitoarea structura guvernamentala, care – fara îndoiala – va avea alta componenta.

As vrea sa amintesc ca nu îmi este indiferenta valoarea punctului de pensie, dar mai important este ce se poate cumpara din pensia primita. Sa nu uitam ca au început si majorarile de tarife, în primul rând va creste pretul gazului.

Într-un context extern imprevizibil, numai problemele economice ne mai lipsesc!

Adrian Man

18 septembrie 2008

PS: A plecat dintre noi un prieten bun de al meu, Ovidiu Porutiu, profesionist de elita si om ce a facut bine multor semeni de ai lui. O lacrima de regret din partea celor care l-au cunoscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.