Unul dintre cei mai cunoscuţi contabili din Cluj este Lador Carmen Zina, mama fondatorului site-ului Trilulilu. Ea este implicată în zeci de procese penale, majoritatea dintre ele având ca obiect evaziunea fiscală sau spălarea de bani. Ea a fost condamnată pentru faptele de care a fost acuzată şi este prima persoană din România care a fost condamnată să îşi ispăşească pedeapsa la domiciliu. Ea este cercetată alături de reprezentanţii firmei care au asigurat paza la şantierul Bechtel sau alături de apropiaţii fosului şef al BCCO Cluj Napoca, comisarul de poliţie, acum pensionat, Toma Vasile Rus.

 

Contabilul Lador Carmen Zina figurează în multe dintre procesele penale care se judecă pe rolul instanţelor clujene şi care au ca şi capete de acuzare evaziunea fiscală sau spălarea de bani.

Potrivit dosarelor de judecată, există probe care demonstrează că activităţile infracţionale ale acesteia se întind pe raza mai multor judeţe, vizând societăţi din Suceava, Maramureş, Braşov, Ilfov, Cluj sau Hunedoara. Este vorba despre 10 societăţi comerciale conduse de Lador, care şi-a extins la nivel naţional reţeaua implicată în acte de evaziune fiscală, cu scopul de a îngreuna identificarea şi sancţionarea faptelor ilegale. Există indicii conform cărora prejudiciile create în fiecare caz au o valoare însemnată, la nivelul mai multor milioane de euro, în contabilitatea firmelor găsindu-se numeroase acte false, înregistrate cu scopul de a eluda obligaţiile de plată către bugetul de stat. Potrivit unor interceptări telefonice, ea a fost surprinsă în timp ce purta mai multe discuţii cu Viorel Cîrnici, inculpat şi el într-o serie de dosare, din care rezultă în mod indubitabil că aceştia continuă săvârşirea unor infracţiuni asemănătoare şi pregătesc intens şi detaliat comiterea unor infracţiuni noi, cum ar fi înfiinţarea sau dobândirea prin cesiunea părţilor sociale ale unor noi societăţi comerciale de pe raza judeţelor Brazov, Ilfov sau Olt, firme cu comportament tip “fantomă”, pe care să le utilizeze în activităţi ilicite, pe perioade scurte de timp, ca să nu poată fi prinşi.

carmen zina lador cu fiul

Implicată în evaziunea ”paznicului” Bechtel

Dintre procesele în care este implicată Lador Carmen Zina poate fi amintit cel al şefului firmei clujene de pază şi protecţie Sakura Security, Angela Sabău, care, împreună cu Carmen Lador Zina şi Daniel Popovici, sunt judecaţi pentru evaziune fiscală.

Lador, împreună cu alte trei persoane, sunt acuzaţi de spălare de bani. În dosarul respectiv, Lador Carmen Zina şi Csorba Martin au fost arestaţi preventiv pentru un prejudiciu de aproximativ opt milioane de lei. În vara anului 2013 Carmen Zina Lador şi Csorba Martin, om de afaceri din Gherla, au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Cluj. Prejudiciul ar depăşi trei milioane de euro în acest caz. „În perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit”, arată referatul procurorilor.

 

Pe o felie cu oamenii lui Toma Rus şi pe alta cu romii de la Fizeşul Gherlii

Într-un alt dosar Zina Lador apare cercetată tot pentru evaziune fiscală, alături de Aida Fatol.

„FATOL AIDA DANIELA-pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, prev. de art. 26 Cod penal raportat la art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal (în legătură cu S.C. „NSD Technology” S.R.L.)” arată instanţa.

Fatol Aida Daniela era asociată în mai multe societăţi cu mama fondatorului site-ului Trilulilu, Carmen Zina Lador, şi ea cercetata penal pentru înşelăciune. Una dintre aceste societăţi la care Fatol Aida Daniela era asociată este SC Hera S Wood Srl, unde deţinea participaţii şi Călin Biriş, fratele fondatorului Trilulilu, Sergiu Biriş.

Aida Fatol este soţia agentului de poliţie Ioan Fatol care în cursul carierei sale l-a deservit pe comisarul Toma Rus, actualmente pensionar. El a fost transferat la un moment dat la Bucureşti însă, înainte de a fi transferat, Fatol a fost mutat disciplinar la dispeceratul brigăzii, dar a fost rapid salvat de fostul şef, comisarul Toma Rus.

Un alt cuplu cu care Carmen Lador Zina a colaborat pentru a se ”îmbogăţi”, sunt romii de la Fizeşu Gherlii, Dorina Lakatos şi Culiţă Rostaş. Cei trei apar într-un dosar de înşelăciune care s-a finalizat în această vară. În acest dosar, Lador Carmen Zina a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu  executare, nu doar pentru înşelăciune ci şi pentru constituirea unui grup infracţional format din Lakatos şi Rostaş. Cercetările au fost făcute de procurorii DIICOT, care au descoperit că cei trei alături de alte 26 de persoane acţionau ilegal dând ţepe tuturor ce colaborau cu firmele controlate de ei. În acelaşi dosar, Lakatos Dorina a fost şi ea condamnată la cinci ani de închisoare pentru închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri.

Concubinul Dorinei, Rostaş Culiţă a primit şi el o pedeapsă similară, doar că în cazul acestuia, noile reglementări din Codul Penal i-au adus încă un an şi opt luni de închisoare cumulaţi la cei cinci.


Primul arestat la domiciliu din România

Lador Carmen Zina este şi proprietara azilului de bătrâni Zâna Bună pentru bolnavii de Alzheimer, aflat în localitatea Gherla. De altfel, ea a obţinut aprobarea instanţei de fi arestată în regim de domiciliu, fiind prima persoană din România care a beneficiat de aceste prevederi. De asemenea, ea beneficiază de posibilitatea de a urma cursurile de master care se ţin la Braşov. Astfel, practic, ea are aceleaşi drepturi ca o persoană care nu are nimic de-a face cu legea penală.


Condamnată pentru o evaziune de aproape un milion de euro

Potrivit procurorilor, „în perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit. De asemenea aceştia au efectuat, în mod repetat, transferuri a unor sume importante de bani care erau redirecţionate în alte conturi bancare, deschise pe numele lor ca persoane fizice sau în numele unor societăţi comerciale controlate de către aceştia, pentru a le ascunde şi disimula adevărata provenienţă şi pentru a justifica plata unor facturi fiscale fictive, sume ce erau încasate sau folosite de către ei. Pentru întregirea probatoriului au fost efectuate două percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente de evidenţă contabilă aparţinând societăţilor controlate de către suspecţi”, se arăta în comunicatul respectiv. Carmen Lador a fost trimisă în judecată în luna aprilie 2013.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.