Magistrații de la Tribunalul Cluj au dispus începerea procesului în care Lador Carmen Zina, mama fondatorului site-ului Trilulilu, împreună cu alte trei persoane, sunt acuzate  de spălare de bani. Lador Carmen Zina şi Csorba Martin, doi oameni de afaceri din Gherla, au fost arestaţi preventiv pentru un prejudiciu de aproximativ opt milioane de lei. Ei au fost trimiși în judecată, în această săptămână, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, ambele în formă continuată, respectiv complicitate la evaziune fiscală.

 

 

În cursul acestei săptămâni, magistrații de la Tribunalul Cluj au decis că rechizitoriul prin care Lador Carmen Zina, mama fondatorului site-ului Trilulilu, a fost acuzată de spălare de bani este deplin legal și, drept urmare, au trimis-o în judecată pe ea și pe alți trei coinculpați (Chiriac Vasile, Mihai Ciprian şi Ichim Vasile). Potrivit soluției, ei se foloseau de câteva societăți comerciale pentru a rula banii din cadrul infracțiunilor.

”În baza art. 346 al. 4 Cod de Procedură Penală, constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj emis la data de 12.06.2015 sub nr. 420/P/2013 îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Lador Carmen Zina, Chiriac Vasile, Mihai Ciprian şi Ichim Vasile, trimişi în judecată, prin rechizitoriul nr. 420/P/2013 emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj la data de 12.06.2015 şi înregistrat la Tribunalul Cluj sub număr unic de dosar 2656/117/2015 la data de 16 iunie 2015. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu”, arată soluția instanței.

 

Jonglerii cu transferuri bancare

În vara anului 2013, Carmen Zina Lador şi Csorba Martin, om de afaceri din Gherla, au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Cluj. Prejudiciul ar depăşit  trei milioane de euro în caz. „În perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit.

De asemenea aceştia au efectuat, în mod repetat, transferuri a unor sume importante de bani care erau redirecţionate în alte conturi bancare, deschise pe numele lor ca persoane fizice sau în numele unor societăţi comerciale controlate de către aceştia, pentru a le ascunde şi disimula adevărata provenienţă şi pentru a justifica plata unor facturi fiscale fictive, sume ce erau încasate sau folosite de către ei. Pentru întregirea probatoriului au fost efectuate două percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente de evidenţă contabilă aparţinând societăţilor controlate de către suspecţi”, arată Poliţia într-un comunicat remis după arestarea acesteia. Potrivit anchetatorilor,  există probe ce demonstrează că activităţile infracţionale ale acesteia se întind pe raza mai multor judeţe, vizând societăţi din Suceava, Maramureş, Braşov, Ilfov, Cluj sau Hunedoara. Este vorba despre 10 societăţi comerciale conduse de Lador, care şi-a extins la nivel naţional reţeaua implicată în acte de evaziune fiscală, cu scopul de a îngreuna identificarea şi sancţionarea faptelor ilegale.

 

Acuzata  are  regim de lux

Lador Carmen Zina este și proprietara azilului de bătrâni ”Zâna Bună”, pentru bolnavii de Alzheimer, aflat în localitatea Gherla. De altfel, ea a obținut aprobarea instanței de fi arestată la domiciliu, fiind prima persoană din România care a beneficiat de aceste prevederi. De asemenea, ea beneficiază de posibilitatea de a urma cursuri de master, care se țin la Brașov. Astfel, practic, ea are aceleași drepturi ca o persoană care nu are nimic de-a face cu legea penală.

”În temeiul art. 221 alin. 6 C.proc.pen., încuviinţează inculpatei să frecventeze cursurile organizaţionale în îngrijiri paliative care vor avea loc în perioada 16-17 martie 2015 şi 30-31 martie 2015 la Braşov la Centrul de Studii pentru Medicină Paliativă, situat în str. Piatra Mare, nr. 101, jud. Braşov”, se arată pe portalul instanţelor de judecată.

Viorel Cîrnici a fost pus în libertate de aceeaşi instanţă. ”În temeiul art. 362 cu referire la art. 242 alin. 2 C.proc.pen., admite cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, cerere formulată de inculpatul C.V., prin apărător din oficiu – av. D.C.V., şi, în consecinţă: În temeiul art. 242 alin. 2 C.proc.pen., dispune înlocuirea măsurii arestului preventiv dispusă în cauză faţă de inculpatul C.V., aflat în prezent în stare de deţinere în Penitenciarul Gherla (…) Dispune punerea în libertate a inculpatului dacă nu este arestat în altă cauză”, arată încheierea şedinţei de judecată.

 

 

Firmele lui Zina

Carmen Zina Lador este asociata în mai multe societăţi, toate acum închise. Prima dintre societăţi este Hera S Wood, unde este asociată cu Aida Daniela Fatol. În cadrul acestei societăţi a fost asociat şi Ioan Călin Biriş, fiul inculpatei, care avea, în 2008, domiciliul în acelaşi apartament din Gherla.

O altă societate unde este asociată Carmen Zina Lador este Tu Hogar, societate deținută de către Aida Daniela Fatol și Romiana Ioana Fatol. O altă societate deținută de către Lador Carmen Zina împreună cu Lador Gavril este Lacar Impex. Firma nu a mai declarat nici o activitate din 2005.

2000 Experta este o altă firmă radiată a celor doi, care în 2007, ultimul an în care depusese bilanț contabil, a avut afaceri de 702.758 de lei. Soțul acesteia mai deține o firmă, San Loreno, care în 2011 a declarat o cifră de afaceri de 28.951 de lei. LADOR & CO este o altă firmă a celor doi, care nu a mai avut afaceri din 2005, când avea o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și profit de 2.376 de lei.  O altă firmă radiată a lui Carmen Zina Lador, deținută împreună cu Ioan Călin Biriș, este Onix Trading.

 

Facebook  a cumpărat pe mulți bani firma fiului

Anul trecut, Facebook a preluat compania de publicitate video online LiveRail, într-o tranzacţie estimată la 400-500 milioane dolari.Printre cofondatorii acesteia sunt şi doi români, Andrei Dunca şi Sergiu Biriş, fiul lui Carmen Zina Lador. LiveRail a fost fondată în 2007 de Andrei Dunca, Sergiu Biriş şi Mark Trefgarne, iar în prezent are birouri la San Francisco, New York, Londra, Paris şi Cluj-Napoca. Facebook nu a dezvăluit detalii despre preţul achiziţiei, dar potrivit surselor portalului TechCrunch acesta s-ar ridica la 400-500 de milioane dolari. LiveRail a atras finanţare de 12 milioane de dolari de la Pond Ventures, un  fond de investiţii în companii start-up din IT. După LiveRail, Biriş a lansat în 2012 Zonga, prima aplicaţie de muzică din România, care oferă acces pe baza de abonament la peste 18 milioane de melodii pe PC şi mobil. Biriş este director general al Zonga.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.