Se pare ca si politicienii obisnuiesc sa “îngrase porcul în ajun”. Cu o luna înaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, acestia propun o multime de motiuni si proiecte de lege prin care încearca sa castige popularitate în rândul oamenilor de rând. Pâna la începerea campaniei electorale, duelul dintre politicieni se evidentiaza prin aceste motiuni simple.

Cu o luna înaintea alegerilor parlamentare, toti politicienii se înghesuie sa propuna tot felul de programe electorale si sociale prin care sa atraga voturile cetatenilor. Astfel, în goana dupa voturi, candidatii vin cu idei din ce în ce mai inedite.

Campania electorala va începe în 31 octombrie si se va termina pe 29 noiembrie, la ora 7.00. Pâna atunci, însa, politicienii propun pe ultima suta de metri o serie de proiecte de lege prin care încearca sa atraga simpatia alegatorilor.

În anul electoral, deputati si senatori care, timp de patru ani au ignorat total problemele cetatenilor din circumscriptiile pe care le reprezinta, se trezesc, brusc, la viata si se declara profound afectati de soarta acestora. Subiectele favorite devin, peste noapte, majorarea pensiilor, starea educatiei nationale sau, mai nou, starea drumurilor. În anul electoral, alesii românilor cauta solutii în forul legislative pentru a stopa încalzirea globala sau pentru a acorda bonusuri si gratuitati, evident din Bugetul de Stat, pentru categorii cât mai extinse de persoane defavorizate. Daca un deputat s-a declarat nemultumit si a pus pe jar Guvernul pentru ca “la expozitia de baza si la expozitia Grigorescu de la Muzeul National de Arta, nu existau pliante sau cataloage de expozitie”, un altul se declara îngrijorat de situatia Oficiului de Cadastru din Cluj, care nu reuseste sa îsi gaseasca angajati.

Judetele Cluj si Bistrita-Nasaud au fost omise

Deputatul PDL, Daniel Buda, de exemplu, a sesizat Guvernul, cerând adoptarea imediata a unei ordonante de urgenta care sa le permita medicilor veterinari din judetele Cluj si Bistrita Nasaud sa cumpere dispensarele veterinare pe care le au în concesiune. El a atras atentia ca doar în judetele Cluj si Bistrita-Nasaud acestea nu pot fi cumparate, ca urmare a unei scapari legislative. “Apreciem ca interventia guvernului se impune de îndata pentru a nu crea inechitati între medicii veterinari din Cluj, Bistrita Nasaud si din restul tarii. Dezvoltarea serviciilor sanitar-veterinare este la fel de importanta ca dezvoltarea oricarui serviciu sanitar, având în vedere faptul ca de eficienta acestui serviciu depinde în primul rând sanatatea oamenilor”, declara deputatul într-un comunicat de presa. Procedura de vânzare a cabinetelor medicale cerute de veterinari a fost demarata în 2004 în întreaga tara mai putin în cele doua judete, unde s-a omis de la concesionare terenul pe care sunt construite cabinetele. Astfel, Directiile Sanitar-Veterinare aceste judete nu au preluat de la autoritatile locale decât imobilele în care functionau circumscriptiile sanitar-veterinare, iar contractele de concesiune încheiate cu medicii nu puteau include un teren pe care Directiile nu erau proprietari.

Motiunile PD-L, încercari de a bloca lucrarile Parlamentului

În replica la toate aceste initiative ale PD-L-ului, deputatul PNL Cluj, Horea Uioreanu considera ca motiunile pe care PD-L le-a depus nu reprezinta altceva decât încercari de a bloca lucrarile Parlamentului. "Asa cum am declarat si în plenul Camerei, o motiune deja a cazut la a treia încercare de vot. Nici restul nu au sanse mai mari sa fie aprobate, asa ca e vorba doar de dorinta de a împiedica dezbaterea si votarea unor legi", a declarat presei Uioreanu. Totusi, si liberalii au depus un proiect de lege în Parlament cu putin timp înaintea alegerilor. Acesta se refera la scutirea de la accizare a unei cantitati de 250 de litri de alcool pur. "În proiect vorbim de 250 de litri, dar acoolul pur are 100 de grade, ceea ce înseamna pentru ardeleni cam 500 de litri de tuica de consum. Am calculat ca pentru o familie consumul anual, aici incluzând consumul zilnic, sarbatorile religioase si alte evenimente din familie, se ridica la 500 de litri, cantitate pe care nu consideram potrivit sa existe accize. Ceea ce depaseste aceasta cantitate va fi considerata ca fiind tuica pentru comercializare si se va acciza ca atare", a mai precizat presei Uioreanu. Conform deputatului PNL, Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor au facut deja unele demersuri catre Comisia Europeana pentru renegocierea capitolului privind accizarea produselor alcoolice, pe considerentul ca tuica este un produs traditional românesc, parte din traditia si identitatea noastra nationala.

Proiectul “tuica” apartine tuturor

Actiunea liberalilor a stârnit un val de acuze din partea reprezentantilor Partidului Socia-Democrat. Deputatul Vasile Puscas a afirmat ca în timpul negocierilor de aderare, România s-a luptat pentru recunoasterea denumirii de “tuica” ca fiind exclusiv româneasca. Conform deputatului, denumirea a fost legiferata în cadrul Tratatului de Aderare, iar cotele de accizare a bauturilor spirtoase produse în gospodariile proprii au fost stabilite printr-o directiva comuna pentru mai multe tari. Puscas considera actiunea liberalilor drept una ipocrita iar în legatura cu demersurile întreprinse de Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante, acesta considera ca au fost facute ca urmare a presiunilor venite din partea unor deputati ai PSD. Problema accizarii tuicii produse pentru consumul propriu a devenit în ultima luna subiect intens discutat de mai toate partidele politice. Si deputatul PD-L de Cluj, Petru Calian a fost implicat în acest scandal, el anuntând ca amendamentul de modificare al Codului Fiscal în sensul eliminarii accizei la tuica si aprobat de Camera Deputatilor a fost depus de el si sustinut de catre alti parlamentari. În replica, deputatul liberal Horea Uioreanu, care a si organizat la Bucuresti o conferinta de presa prin care a anuntat depunerea proiectului privind scutirea de accize a tuicii pentru consum, îl acuza pe Calian de minciuna, precizând ca initiativa a venit de la deputatii liberali membri ai Comisiei de Agricultura.

Mircea Giurgiu sustine microbistii

Si deputatul independent Mircea Giurgiu a depus un proiect de lege în Parlament conform caruia casele de schimb valutar ar trebui sa afiseze la intrare cursul de schimb al monedei nationale pe ziua în curs. Giurgiu crede ca vechile înselaciuni, cauzate de dezinformare, din tranzactiile cu valuta va fi stopata. Mai mult decât atât, Mircea Giurgiu a mai prezentat în plenul Camerei Deputatilor o declaratie privitoare la televizarea meciurilor de fotbal. Din cauza faptului ca multi clujeni nu pot vedea la televizor meciurile din liga I, deputatul independent s-a aratat foarte interesat sa apere cauza microbistilor. Acesta i-a asigurat pe iubitorii de fotbal ca va lupta pentru ca drepturile tuturor cetatenilor sa fie aparate în asa fel încât fiecare abonat sa aiba posibilitatea sa urmareasca meciurile Ligii I, atâta vreme cât este la zi cu taxele platite.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.