CCR a decis că măririle salariale decis de Parlament pentru domeniul Sănătății și al Educației sunt constituționale. Odată cu această decizie, legea revine pe masa președintelui Klaus Iohannis, la promulgare, asta dacă președintele nu decide să o trimită în Parlament la reexaminare.

 

Curtea Constituţională a României (CCR) a dezbătut, miercuri, cazul celor două sesizări formulate de PNL şi de Guvern referitoare la legea care modifică ordonanţa privind salarizarea bugetarilor. Aceste două sesizări au fost conexate și respinse la pachet de judecătorii CCR.

O obiecţie de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost formulată de 65 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL, iar cealaltă de Guvern.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 7 noiembrie, OUG 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educaţie şi Sănătate în medie cu 15%.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, ulterior, că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituţionalitate în cazul legii adoptate de Parlament. „Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată şi vreau să fiu foarte clar: această solicitare de control de constituţionalitate vizează doar legea care modifică ordonanţa de urgenţă şi nu ordonanţa de urgenţă ca atare”, preciza Cioloş pe 8 noiembrie.

Pe 9 noiembrie, şi grupul PNL din Camera Deputaţilor a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestei legi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.