Iulian Dascălu are o asociere cu Univers T, societate subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, pentru terenul de sub Iulius Mall.

 

„Contractul respectiv a fost semnat de compartimentele tehnic şi juridic. Au trecut aproape zece ani de atunci. Acel contract a fost semnat în urma unor decizii luate de plenul consiliului judeţean. Documentul a fost cercetat de DNA Cluj şi DNA Bucureşti, ce au audiat pe toţi cei ce au făcut parte din comisia de licitaţie. Eu nu am făcut parte din acea comisie. Am dat o sală specială pentru  acea comisie şi am pus la dispoziţie un seif în care s-au depozitat peste noapte acele documente. La vremea aceea erau  mai multe partide în CJ decât cele ce există acum. Ştiu că am cerut fiecărei formaţiuni politice să desemneze un reprezentant pentru a evalua această asociere. PNL, PSD, PD, UDMR, PRM şi alte partide şi-au desemnat câte un reprezentant. Pe lângă aceştia mai există un reprezentant de la Finanţe, unul de la Curtea de Conturi, unul de la Biroul de Arhitectură şi mulţi alţii.”,  explică Nicoară.

 

Mall-ul, promisiune electorală

Senatorul Nicoară candida atunci pe funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Unul dintre motivele pentru care, după ce a câştigat alegerile, a militat pentru a se construi un mall în Cluj-Napoca a fost o promisiune electorală.

„Le-am promis clujenilor că le facem mall şi de asta le-am făcut. Gândiţi-vă că înainte vreme, pe acele terenuri ale Univers T, erau câţiva copaci şi buruieni. În mijlocul oraşului Cluj-Napoca, pe timpul zilei păşteau vacile. Iar seara era o zonă periculoasă, întunecoasă şi plină de prezervative”, spune Nicoară.

 

Ipotecă nemţească pe terenul de sub Iulius Mall

Din primul moment al semnarii contractului în care Marius Nicoară l-a favorizat pe omul de afaceri liberal Iulian Dascalu acesta a şi ipotecat terenul catre o bancă din Germania, Eurohypo AG. Cu un asemenea contract preferenţial multe societaţi din Romania ar fi izbutit sa construiasca un mall în Cluj-Napoca. Relaţia dintre Marius Nicoară şi Dascălu se poate observa atat din articolele favorabile din contract, cat şi din persoanele implicate în schema care a căpuşat banul public. Astfel, în semnarea contractului a fost implicată şi avocata Andrei Ramona Camelia.

Avocata e fiica secretarului Consiliului Judeţean Cluj de la acea vreme, Mariuca Pop, şi verişoară primară cu procurorul Daciana Deritei, născută Pop. Reamintim că Daciana Deritei a întocmit alături de Mircea Hrudei, şeful DIICOT Cluj, un dosar în care îl favoriza pe Iulian Dascălu, care ar fi fost şantajat de către omul de afaceri Arpad Paszkany. Judecatorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotarât definitiv şi irevocabil că Iulian Dascălu nu a fost şantajat de Paszkany. Dar relaţia lui Dascălu cu justiţia clujeană este clar una partinitoare, iar familia Pop, în complicitate cu oameni din CJ Cluj, au căpuşat bunul public în transformarea acestuia într-o afacere personală.

poza material mihaela

 

În 2015  terenurile Hotelului Univers T sunt  marcate astfel: „grevat de ipotecă scrisă asupra dreptului de superficie şi a construcţiilor aferente, în favoarea Hypothkenbank Frankfurt AG ”.

Spre exemplu: „Asupra imobilului- teren identificat în Cartea funciară nr.298623 cu nr. cadastral nou 298623 în suprafaţă de 9900 mp, situat în Municipiul Cluj-Napoca, str. Al. B. Voevod nr.53-55 – teren având categoria Curţi-Construcţii, în prezent este grevat de ipotecă scrisă asupra dreptului de superficie şi a construcţiilor aferente, în favoarea Hypothkenbank Frankfurt AG şi a dreptului de superficie constituit în favoarea Iulius Mall Cluj SRL”, conform unui răspuns întocmit de actualul director al Univers T, Valentin Lungu.

La fel se întâmplă şi în cazul altor terenuri deţinute de Univers T şi ipotecate cu drept de superficie la banca nemţească.

 

iulian dascalu 2Nicoară justifică în totalitate acţiunile lui Dascălu

Dacă Nicoară semna asocierea dintre Consiliul Judeţean Cluj, Hotel Univers T şi Iulius Group SRL acum aproape 10 ani, în prezent acesta justifică acţiunile şi împrumuturile pe care le-a obţinut Iulian Dascălul.

„Cu privire la faptul că pe acele terenuri Dascălu cedează dreptul de superficie, vă pot spune ca este perfect normal din punctul de vedere al băncii. Iulian Dascălu are, cel mai probabil un contract mare de finanţare pentru a construi mall-uri în România, nu doar în Cluj-Napoca. Altfel, ar fi imposibil să scoată pste 260 de milioane de euro doar prin a ceda dreptul de superficie asupra terenurilor ce le deţine de drept Univers T. Univers T are de suferit din  acest demers. Dacă Univers T doreşte să rupă asocierea cu firma lui Dascălul va trebui implicit să poarte negocieri şi cu banca nemţească.

Dascălu folosea banii de la banca respectivă construind în mai multe locaţii. Clădirea din Cluj-Napoca nu a valorat mai mult de 45 de milioane de euro. Ba poate chiar mai puţin”, explică Marius Nicoară.

 

Toleranţă maximă pentru Dascălu

Când directorul din 2006 al Univers T, Ioan Presecan, a semnat contractul de asociere cu Iulian Dascălu,  a inclus o clauză importantă ce îi aduce beneficii doar ieşanului. Marius Nicoară era atunci preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. În această calitate  a semnat şi el  contractul prin care se făcea asocierea dintre Univers T, ( instituţie la care era director Ioan Presecan),  şi Iulius Group, (al cărei deţinător este şi în prezent Iulian Adrian Dascălu ).

Prin această asociere, Univers T deţinea 25 % din profitul încasat de Iulius Mall, astfel că trebuia să primească minim 45 000 de euro lunar. Suprafaţa pe care Dascălu a primit-o de la Univers T era de 68.000 de metri pătraţi. Însă surpriza apare doar pe cea de-a doua pagină, unde există o clauză în capitolul „Regimul bunurilor aduse în participaţiune”.

„Asociatul principal (Univers T) recunoaşte asociatului investitor (Iulius Group) dreptul de a cesiona TOTAL sau PAŢIAL prezentul CONTRACT  unei terţe persoane juridice, cu condiţia ca entitatea care preia contractul să preia toate DPREPTURILE şi OBLIGAŢIILE investitorului şi să aibă în componenţa acţionariatului;

– pe S.C. Iulius Group sau oricare dintre firmele care compun Grupul Iulius;

– pe Iulian Adrian Dascălu ca persoană fizică sau o persoană fizică care este rudă sau afin la gradul IV inclusiv, cu aceasta;

– orice entitate bancară ori finanţatoare dispusă să crediteze persoanele fizice ori juridice mai sus menţionate”

 

45 nu înseamnă 250!

Afacerile Iulius Mall Cluj sunt destul de profitabile, conform informaţiilor pe care le furnizeaza oficialii companiei. Zeci de milioane de vizitatori anual  fac shopping pe cei 147.000 metri patraţi ai mall-ului. Suprafaţa inchiriabilă  a centrului comercial este de 51.731, iar preţul mediu de inchiriere este, conform unor surse apropiate Iulius Mall, de minim 40 euro/mp. La un calcul sumar am putea constata că veniturile lunare ale Iulius Mall Cluj se ridica la aproximativ 2 milioane de euro, iar chiriaşii işi plătesc singuri utilitaţile. Astfel, deşi Consiliul Judeţean s-ar putea imbogaţi cu minim 250.000 de euro pe luna, oficialii autoritaţilor locale se mulţumesc cu doar 45.000 de euro. Problema cea mai mare este ca Iulius Mall are datorii de 6,2 milioane de lei in 2010, conform ultimelor declaraţii oficiale la Ministerul Finanţelor. Aceste datorii ar putea fi invocate în cazul în care societatea ar dori renegocierea contractului, fapt pentru care s-ar putea cere o chirie lunară chiar mai mică.

„Valoarea evaluată a terenului, acei 10 milioane de euro, nu au însemnat nimic. Puteau la fel de bine să fie trei lei. Asta s-a stabilit la negocierile dintre CJ şi Iulian Dascălu. Aşa s-a stabilit şi cât procent să încaseze Univers T, sau minimul de sumă lunară primită de la Iulius Mall”,  spune Nicoară.

La această declaraţie nu putem să fim de acord cu senatorul Nicoară. Chiar au contat acei 10 milioane de euro!

Dacă o bancă vede un potenţial al unui teren la o valoare de cel puţin trei ori mai mare (să nu spunem de 26 de ori mai mare), atunci există o problemă. Şi la un aport de 10 milioane de euro, terenul pe care îl punea la bătaie Univers T, Dascălu era obligat să aducă cu un aport de trei  ori mai mare, pentru ca mai apoi el să deţină 70% din profit, iar Univers T 30%.

Dacă valoarea terenului  era de trei lei, cum spune senatorul Nicoară, Dascălu venea cu 9 lei pentru a face o afacere…. Sună absurd, nu? Dar dacă acel teren valora spre exemplu 20 de milioane de euro, Dascălu nu făcea un mall de 45 de milioane, ci era obligat să facă un mall de peste 135 de milioane de euro sau să rămână la proiectul iniţial, dar să acorde partenerului Univers T un procentaj ce ajungea până la 50% din profitul anual (sau o sumă minimă, mult mai mare de 45.000 de euro).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.