Cineasta Márta Mészáros a primit luni, în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, „Premiul pentru întreaga carieră”.

Prezentă la Cluj, la proiecţia ultimului său film, „Aurora Boreală” („Aurora Borealis”, 2017), Márta Mészáros a spus că vizita sa în România este ca o întoarcere acasă.

Regizoarea, care şi-a început cariera ca realizator de filme documentare, a lucrat o vreme la studiourile Alexandru Sahia din Bucureşti.

„Mă întorc cumva şi eu acasă aici. Am lucrat şi în Bucureşti, dar ceea ce m-a adus aici nu a fost munca, ci iubirea. M-am îndrăgostit de un băiat maghiar din România, la Moscova, unde am făcut studiile de film şi l-am urmat aici. Fiul meu s-a născut în România, la Bucureşti, şi va rămâne întotdeauna aproape de mine. Mă bucur foarte mult să prezint acest film în România”, a spus Márta Mészáros publicului TIFF, prezent în sala cinematografului „Florin Piersic” pentru vizionarea filmului.

Ea a mai povestit că, recent, un film de-al său, realizat în 1958 în România, care avea ca subiect viaţa tinerilor, a fost ales pentru a fi prezentat la Londra.

La rândul său, preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a spus că a văzut primele filme ale Mártei Mészáros încă din studenţie.

„Am luat cunoştinţă cu filemele doamnei pe care o celebrăm în această seară când eram student la Academia de Teatru şi Film în Bucureşti şi am aflat multe despre şcoala de film maghiară, despre o cinematografie extraordinară, o cinematografie de mare nume. Avem alături de noi o legendă a filmului”, a spus preşedintele TIFF.

Regizorul Tudor Giurgiu i-a înmânat Mártei Mészáros premiul TIFF pentru întreaga carieră înainte de proiecţia filmului.

„Aurora Boreală” reprezintă, potrivit organizatorilor TIFF, întoarcerea după o pauză de aproape opt ani a cineastei care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară. Pelicula abordează temele care au preocupat-o de-a lungul întregii cariere: condiţia femeii în societate, explorarea originilor şi a trecutului şi efectele regimului stalinist asupra indivizilor.

În cadrul ediţiei din acest an a TIFF vor mai fi proiectate filmele „Adopţiune” (Ursul de Aur la Berlin, 1975) şi „Jurnal pentru copiii mei” (Marele Premiu al Juriului la Cannes, 1984).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.