În contrast, „latrina” este ultramodernă!

Pentru cei nevoiţi să fie consultaţi la Institutul de Medicină Legală din Cluj, o vizită în respectiva instituţie reprezintă un moment cu totul inconfortabil, trecând peste faptul că natura venirii nu este una de plăcere, ci de nevoie. Zidurile scorojite, igrasia din încăperile şi pereţii demisolului (cuprinzând holul, cabinetul de consultaţii şi cămăruţa unde se fac plăţile serviciilor) descurajează, din start, pe aproape oricine. Contrastând cu baia instituţiei, ultramodernă, cu o construcţie de-a dreptul futuristă – realizată, ce-i drept, de către U.M.F., administratorul spaţiului respectiv. Iar când vine vorba de personalul de la I.M.L. care-şi desfăşoară activitatea zilnică, lucrurile devin şi mai complicate. Medicul primar legist Dan Paul Mucichescu este cel care în ultimele şase luni, după cum el însuşi mărturiseşte, a adresat trei petiţii conducerii I.M.L., personal directorului interimar Marius Vartic, reclamând condiţiile inumane de muncă pe care sunt nevoiţi să le suporte medicii primari, rezidenţii, asistenţii medicali – dar şi modul total neadecvat cum îşi primesc pacienţii. Explică acesta, negru de supărare: “Starea cabinetului este cu adevărat deplorabilă.

Toaleta ultramodernă de la IML Cluj

Uitaţi-vă şi dumneavoastră, ferestrele nu se închid şi chiar plouă, în cursul verii, în cabinetul unde zilnic intră zeci de pacienţi pentru rezultate şi pentru a fi consultaţi. Dar, acum, pe timpul iernii, situaţia e şi mai gravă: temperature e scăzută în încăpere, nu creşte nici în prezenţa a două radiatoare suplimentare, pe lângă încălzirea centrală care funcţionează din plin. Iar pereţii au igrasie, după cum se vede, iar tavanul din placă rigips e găurit, pătat şi se poate poate prăbuşi în orice moment.” Medicul arată cu degetul igrasia de pe pereţi şi mucegaiul care se întind, ocupând suprafeţe mari: “Astea ne pun în pericol sănătatea nouă, a angajaţilor din cabinet – cel puţin trei şi câţiva rezidenţi – fiind expuşi bolilor pulmonare cronice. Iar în comparaţie cu situaţia cabinetului, latrina învecinată este ultramodernă, civilizată, igienică. Este foarte adevărat că administrarea latrinei nu este în sarcina I.M.L.-ului, ci a U.M.F.-ului.” Medicul se întreabă, retoric, dacă numai diferenţa de instituţii să genereze această stare de lucruri şi nu o defecţiune funciară de management…  Arată apoi ca a întocmit trei cereri, în ultima jumătate de an, (n.n. – ultima chiar luni, 18 ianuarie 2016)  pe adresa directorului interimar Marius Vartic, solicitându-i să dispună efectuarea de reparaţii capitale, întrucât ştie, cu exactitate, faptul că există fondurile necesare unor asemenea lucrări. “Din păcate, toate eforturile noastre au fost în zadar şi, în disperare de cauză, în caz că nici după această nouă cerere scrisă nu se va face nimic, promit că  mă voi adresa tuturor organelor abilitate, în speţă Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei de Muncă, etc”, arată, în încheiere, medicul Mucichescu.

 

Spărtură în tavanul cabinetului de consultaţii de la I.M.L. Cluj Pereţii igrasioşi ai cabinetului, un focar de infecţie

Marius Vartic: “Avem întocmit un referat de necesitate”…

Prezenţa reporterului Gazeta de Cluj la cabinetul directorului Marius Vartic a avut darul să-l enerveze pe acesta la culme, acuzându-l de partizanat şi chiar de faptul că ar fi fost plătit de către medicul Mucichescu, într-o primă fază ameninţându-l până şi cu Justiţia. Abia după ce reporterul l-a informat, cu respect, că se află în exerciţiul funcţiunii,  fiind preocupat de o problemă de importanţă publică, directorul Marius Vartic a răspuns întrebării referitoare la situaţia deplorabilă a cabinetului de consultaţii. “Clădirea este una istorică, foarte veche, de prin anul 1900  şi, ca toate celelalte clădiri de această factură, subsolul are igrasie. I.M.L. funcţionează în acest spaţiu printr-o înţelegere cu U.M.F., care este prorietarul clădirii, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean. Iar vizavi de condiţiile improprii menţionez faptul că reclamantul (n.n. – medicul Dan Paul Mucichescu) a făcut un referat de necesitate, aprobat de către director şi dat în lucru celor responsabili pentru a efectua aceste lucrări. Reclamantul este fericitul beneficiar al unui spor de sută la sută pentru condiţii periculoase, care acoperă riscurile aşa-ziselor deficienţe existente în încăperea respectivă. De asemenea, menţionăm că I.M.L. nu poate face investiţii cu fonduri crescute în clădirile altor proprietari”.

 

Medicul legist Dan Mucicehescu spune că răbdarea sa a ajuns la final

Un conflict vechi, stă să izbucnească oricând

Reamintim că un conflict între facţiunile din I.M.L. Cluj – din care cei doi medici fac parte – persistă, latent, de câţiva ani şi disputele pentru şefia instituţiei sunt complicate, departe de a se fi clarificat. Dar un lucru pare evident, chiar şi pentru un neiniţiat: deşi la proba scrisă pentru postul de director al I.M.L. Cluj, susţinut în 2013 la Ministerul Sănătăţii, dr. Marius Vartic a fost respins după ce a întrunit doar 29,75 de puncte, din totalul de 100 posibile – în timp ce contracandidatul său, dr. Costel Siserman a fost admis, cu 78,7 puncte – Vartic ocupă în continuare postul de director interimar. Referitor la această situaţie, nu ne băgăm, cazul e-n justiţie. Şi mai trebuie menţionat ceva: lucrurile au evoluat astfel, încât pe baza notelor de la acel concurs, dr. Costel Siserman a fost declarat câştigător, însă Vartic a contestat decizia ministerului. Mai departe, Siserman a câştigat, în primă instanţă, dar Vartic a făcut apel – astfel că asupra cazului urmează să se pronunţe I.C.C.J. Apoi, prezentăm o situaţie pe care angajaţii – cei care nu-l agreează pe doctorul Vartic – o pomenesc mai tot timpul:  conform Legii 284/2010, articolul 25, este stipulat faptul că un director interimar se poate delega doar pe o perioadă de 6 luni, iar prelungirea interimatului pe încă o perioadă, identică. Ori, au trecut de atunci peste doi ani de zile şi totul a rămas neschimbat – ca-n prima zi de directorat (ce-i drept interimar!) a d-lui Marius Vartic.

P.S. Fotografiile făcute la I.M.L. Cluj ne-au fost puse, cu amabilitate, de către medicul Dan Paul Mucichescu      

I.M.L. Cluj, faţada exterioară

 

Iată de ce e, totuşi, bună la ceva presa. După ancheta realizată de Gazeta de Cluj, joi 21 ianuarie, la I.M.L. Cluj, apropos de condiţiile insalubre de muncă ale medicilor, rezidenţilor şi asistenţilor – într-un mediu igrasios, plin cu mucegai şi cu tavanul spart – spre cinstea sa, dl. director interimar Marius Vartic a acţionat ca vântul şi ca gândul: a dat un ordin şi peste noapte s-au peticit/nivelat/asanat zonele respective cu vopsea lavabilă, astfel că luni 25 ianuarie, cabinetul arăta impecabil. E păcat, totuşi, că o asemenea măsură n-a fost luată din proprie inţiativă, ci numai după intervenţia presei….

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.