Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei tabloul mediatorilor din România, medierea fiind o noua profesie liberala reglementata de Comisia Europeana.

Într-un comunicat, Centrul Avocatilor Mediatori "Cristian Iordanescu" saluta publicarea pe site-ul Ministerului Justitiei a tabloului mediatorilor din România, conform Legii 192/2006, art. 12, alin. 3. În opinia sursei citate de Mediafax, acest fapt reprezinta un prim pas pentru popularizarea institutiei medierii în România, ca alternativa pentru solutionarea conflictelor din justitie. "Speram ca publicarea unui tablou al mediatorilor pe pagina oficiala a ministerului Justitiei sa fie doar începutul unei campanii de informare si de popularizare a avantajelor pe care le aduce sistemului judiciar aceasta profesie liberala, înca insuficient cunoscuta în România", considera directorul executiv al Centrului Avocatilor Mediatori "Cristian Iordanescu", Alina Gorghiu.

Directorul executiv al Centrului sustine ca introducerea în Codul de procedura civila a medierii va conduce atât la cresterea credibilitatii acestui instrument, cât si la o mai buna cunoastere a acestuia, fapt ce ar putea produce rezultate semnificative în ce priveste presiunea care este în prezent pusa pe instantele din România, incapabile sa faca fata valului de procese. Potrivit legislatiei în vigoare, medierea reprezinta o modalitate alternativa, facultativa, de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, partile fiind asistate de o terta persoana specializata în mediere, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Medierea, o noua profesie liberala reglementata de Comisia Europeana, a determinat constituirea Centrului Avocatilor Mediatori (CAM), care poarta numele lui Cristian Iordanescu, fost decan al Baroului Bucuresti, decedat în decembrie anul trecut.

Centrul este deschis avocatilor din Baroul Bucuresti, din celelalte 42 de barouri din România si din barourile membre ale Black Sea Countries Bar Association, care vor dori sa profeseze si ca mediatori. Alina Gorghiu a facut apel la mediatizarea acestei profesii, care implica negociere în afara salii de judecata, fiind o alternativa la procesul clasic de solutionare a litigiilor. "Numarul dosarelor nesolutionate în instante a crescut în ultimii trei ani. Stocul de dosare, ramase în instante de la un an la altul, a fost de peste 300 de mii în 2007. Este deja o realitate faptul ca aglomerarea instantelor de judecata din România afecteaza întreg sistemul judiciar, ca procesele aparent simple sunt întârziate din cauza birocratiei, ca deciziile instantei vin dupa repetate înfatisari si termene prescrise", a mai spus Gorghiu. Sursa citata a adaugat ca s-a ajuns la situatia în care cea mai banala neîntelegere se trimite spre solutionare instantei, fapt ce determina ca demersul sa devina greoi si costisitor. "Se pot negocia obtinerea unor solutii convenabile pentru toti cei implicati, dreptatea nefiind acordata doar unei singure parti, asa cum se întâmpla în instante", a explicat Gorghiu. (A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.