Consilierii locali au dezbătut luna aceasta situația de la Sala Polivalentă, în plenul ședinței ordinare, la nici 6 luni de la deschiderea acesteia. În vreme ce unii critică managementul conducerii sălii, alții susțin până și suplimentarea fondului social cu suma de 2 milioane de lei, cerută de Sala Polivalentă din banii publici.

 

Consilierul local Claudia Anastase a dat tonul dialogului de dezbatere cu privire la cererea de bani pentru Sala Polivalentă. Principala ei grijă era că dacă Primăria Cluj-Napoca e acţionar în egală măsură, de ce să nu contribuie și RADP, celălalt acționar al sălii, la cheltuieli.

„Aș ridica o problemă legată de Sala Polivalentă și anume majorarea capitalului social al ei. Noi acolo la Sala Polivalentă suntem asociați cu RADP-ul, dacă nu mă înșel. Ce facem cu RADP-ul în situația aceasta, pentru că după ce ni se prezintă un buget al sălii care nu e pe pierdere, un buget estimativ, ce indică profit, acum observăm că se află pe pierdere. Acum se discută despre un proiect de hotărâre pentru majorarea capitalului social, deci se pune în discuție premisa că cei de acolo sunt pe pierdere.  Sala Polivalentă are un potențial vizibil și totuși nu îl vedem. Dar mi se pare ingrat că la orice clădire construim, orice creăm în acest oraș să trebuiască constant să majorăm capitalul social. Ce poate spune acest aspect despre competența managerială a Sălii Polivalente?”, declară Claudia Anastase.

Răspunsul la întrebările acesteia vin din partea colegului ei Radu Mihai Constantea, care propune și o idee prin care Sala Polivalentă să obțină bani: să-și vândă brandul diferitor firme, temporar.

„În primul rând, dacă ne uităm pe buget, aproape 30-33% din bugetul de cheltuieli înseamnă impozitul pentru clădire. Cât despre profit, nici în Germania nu au vreo Sală Polivalentă care la sfârșitul anului să fie pe plus. Practic, și comunitatea trebuie să își asume responsabilitatea. Noi, Consiliul Local, ne-am asumat construcția și investiția și tot ce ar însemna o posibilă majorare de capital social. Legat de proiect, desigur, au fost discuții și cu alți consilieri locali și  urmează să găsim o varinată și cu cei din executivul primăriei pentru a găsi o soluție de a brandui numele său. În alte țari,SUA sau Germania,sălile multifuncționale își vând brandul de nume pe o anumită sumă de bani și pe o anumită perioadă de timp. Urmează să studiem cadrul legal pentru această speță și să încercăm să compunem un proiect de hotărâre ce ar ajuta Sala Polivalentă să producă venituri mai mari. Momentan acest aspect este în stadiu de propunere”, argumentează Radu Constantea.

 

Consilierul PSD Dan Morar privește problema în termeni economici

„Cum să ni se prezinte o reducere cu 200 de mii lei a veniturilor Sălii Polivalente și să ni se ceară să le dăm în plus peste 2 milioane de lei? Refuz să cred că directorii vin în fața Consiliului Local cu solicitări făcute în grabă. Eu propun să respingem acest proiect, să așteptăm o lună, să vină un director economic și să ne prezinte situația. Să nu se întocmească doar bugete, să ne fie aduse în față și să le aprobăm făra să știm”, intervine Dan Morar.

Astfel că Dan Morar nu are încredere și nici așteptări prea mari de la Sala Polivalentă. Dimpotrivă, acesta este convins că alte echipe sportive nu o să mai apară în viitorul apropiat.

„Să nu ne amăgim că Sala Polivalentă ar putea aduce profit. Nu are cum din activități de sport. Tot noi am menținut și sala Horia Damian. Știm cum e. Oricum nu se mai înființează nici o echipă sportivă locală prea curând, din păcate. În momentul de față e clar că nu s-au gândit la nimic în februarie cand au  întocmit lista. În prezent, tot au nevoie de cei 2 milioane de lei petru impozit și facturi de lumină”,  mai adaugă Morar.

 

Directorul adjunct al Sălii Polivalente recunoaște că au întocmit un necesar de buget din pix și pe bănuite

„Ceea ce doamna consilier Anastase a spus e adevărat. Am construit acest buget pe baza unor estimări. Cum ne-am gândit noi. Din păcate, ne-a venit o factură de curent la Sala Polivalentă în valoare de 153 de mii de lei, nimeni nu s-a așteptat la așa ceva și  înca purtăm discuții cu cei de la Electrica. De aceea este necesară majorarea capitalului social”, a explicatdirectorul adjunct al Sălii Polivalente.

De asemenea, același reprezentant al Sălii Polivalente prezent la ședință a declar că au cheltuit 500 de mii de lei, din octombrie 2014 până în luna martie 2015, doar pe salariile angajaților.

 

Irimie propune ca Sala Polivalentă să funcționeze după tarife ce acoperă cheltuielile

Într-un schimb de replici între consilierul local Irimie și colegul său Costantea se discută posibilitatea de majorare a tarifelor de dare în folosință a sălii.

„Pentru exercițiul financiar care a început acum în 2015, ar  merita conducerea și acționariatul să se gândească la anumite standarde de costuri pentru activitățile ce se desfășoară acolo. Dacă Sala Polivalentă continuă să mearga cu tarife ce nu acoperă cheltuielile, atunci va trebui o altă descoperire de capital pentru a le acoperi datoriile ce le vor dobândi în timp”, propune Irimie.

Radu Constantea argumentează că „dacă am merge cu niște tarife mai mari, la cluburile sportive ce în mod normal ar trebui finanțate de domeniul privat și nu din banii publici, atunci nu am  rezolva nimic. Cluburile sportive nu și-ar permite să le plătească și chiar nu mi se pare corect să nu aibă acces.”

„Ce legătură are concertul din Sala Polivalentă a nu-știu-cărui star în condițiile în care în incintă se bea și se fumează și se distrug scaune cu faptul că un club sportiv trebuie să își desfășoare activitatea într-un mod constant. Chiar dacă tariful în cazul  cluburilor sportive este mai  mic decât costurile, totuși trebuie să majorăm tariful pentru ceilalți”,punctează consilierul localIrimie Popa.

 

Primarul Emil Boc ia apărarea Sălii Polivalente și îi iartă de greșeli

„Ei au prevăzut ceea ce azi dumneavoastră discutați în consiliu. Noi când am aprobat bugetul  am avut speranța ca 900 de mii de lei, impozitul ce Sala Polivalentă îl plătește azi pe cladăire, să nu fie luat în calcul. Dacă ne gândim la planurile de viitor ale Sălii și la faptul că lucrurile se vor îmbunătății pe parcurs. De abia sunt șase luni de la inagurare. Eu spun că ar trebui să susținem Sala Polivalentă și să le dăm această sumă de 2 milioane de lei. Eu sunt convins că această sală în timp se va întreține singură. Vom cere transparență din partea conducerii, dar sunt extrem de multe probleme de gestionat și au nevoie de noi. Chiar dacă mai apar probleme cu conductele de apă, sau se fumează în timpul spectacolelor în sală, deși acest lucru m-a durut profund, trebuie totuși să susținem această sală unică în România, ce are o agendă încărcată în acest an”, concluzionează primarul Emil Boc.


 

Într-un final s-a aprobat mandatarea CL în consiliul Adunării Generale Administrative, unde se va relua discuția cu cele 2 milioane de lei pentru Sala Polivalentă. În cazul în care aceasta trece de AGA, va ajunge pe mesele consilierilor sub formă de proiect de hotărăre, urmând a fi supusă la vot.

dan morar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.