Mesajul premierului Ungariei pentru România

343

Premierul Ungariei, este de părere că se poate găsi „o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România”

„Vom lăsa deschisă această ușă”, a spus șeful guvernului de la Budapesta, într-un interviu acordat ziarului de limbă maghiară Bihari Naplo din Oradea, potrivit Digi24.

Potrivit lui Victor Orban, „polonezii, cehii, ungurii și slovacii vor înregistra cu siguranță succese serioase împreună și pot fi adăugați aici și slovenii”.

„Va trebui să reglementăm mai întâi unele aspecte cu croații. Sârbii vor clar să adere la povestea de succes central-europeană. Este evident că etnicii maghiari din România au un rol în această evoluție”, a menționat Orban

„Depinde de români să decidă dacă se alătură poveștii de succes central-europene în cooperare cu ungurii, lansând proiecte economice comune și stabilind obiective”, a subliniat premierul.

Prim-ministrul ungar a precizat și că este misiunea guvernului de la Budapesta să apere interesele minorităților maghiare în cadrul forumurilor internaționale și al relațiilor bilaterale, evocând redeschiderea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș ca problemă concretă ce trebuie rezolvată, precum și accelerarea restituirii proprietăților bisericești naționalizate, care în momentul de față decurge în opinia sa „în pas de melc”. Politica Ungariei față de minoritățile etnice din străinătate nu trebuie să se limiteze la apărarea drepturilor acestora, a adăugat el.

„Trebuie să discutăm aceste probleme cu românii și în același timp, cu cealaltă mână, să deschidem ușa pentru a-i lăsa pe români să intre în spațiul economic central-european. Am reușit să stabilim o formă de cooperare cu Serbia de pe urma căreia sârbii au de câștigat, dar și etnicii maghiari din Serbia. Facem progrese bune cu Slovenia și cooperarea este excelentă și cu slovacii. Ne așteptăm să putem da mâna cu românii în cadrul unei cooperări economice reciproc avantajoase”, a spus Viktor Orban.

Acesta a mai afirmat că și-a creat o „relație personală promițătoare” cu liderul PSD Liviu Dragnea în cursul discuțiilor legate de închiderea liceului frecventat de maghiari din Târgu Mureș. Ungaria a declarat că nu va sprijini aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) până nu se va rezolva această problemă, decizie revocată după promisiunea din partea lui Liviu Dragnea că se vor lua măsuri, menționează MTI.

„Aș vrea să formăm astfel de relații și între partidele noastre de guvernământ, indiferent de diferențele ideologice”, a spus Orban.

Premierul ungar a comentat în același interviu centenarul „România 2018”, afirmând că „românii merită sinceritate din partea ungurilor și viceversa”.

Viktor Orban a mai menționat că guvernul său este angajat să coopereze cu partidele din România în care maghiarii din regiune au încredere și că „îi place” să lucreze cu liderul UDMR Kelemen Hunor, îndemnându-i, în fine, pe etnicii maghiari să se înregistreze pentru a vota în alegerile legislative din Ungaria din primăvara lui 2018.

3 COMENTARII

  1. Îl doare pe dânsul de nu mai poate de binele românilor! Auzi la el, vrea să se redeschidă un liceu care nu a fost niciodată constituit dpv legal, activând înafara legii o scurtă perioadă. Motivul? Comasarea elevilor maghiari care vroiau să studieze în limba maghiară, de la mai multe școli, datorită numărului lor extrem de scăzut. Ungurii deștepți își dau copiii la studii în limba română pentru a nu fi handicapați de un accent puternic și necunoașterea subtilităților limbii, precum și a culturii române. Ce șanse la un viitor prosper au în România maghiarii neștiutori din Harghita și Covasna, care termină liceul necunoscând două boabe în românește? Sunt condamnați de către proprii lor părinți.
    UDMR este o formațiune toxică care ar trebui exclusă de la guvernare, căci har Domnului, motive sunt. Cel mai bine o pot face chiar maghiarii din România nemaigirându-i la alegeri, atît pe aceștia, cât și pe agitatorii FIDESZ care vin aici cu mesaje inacceptabile și care nu se vor potoli până cînd nu vor fi puși la punct așa cum se cuvine. Vrem violența din Catalonia sau „țara bascilor” aici la noi? Nu cred. Potoliți-i deci pe acești instigatori ai urii interetnice până nu va fi prea târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ